1.9 SDI skrzynia biegów DUS. Problem z biegami, hałas i chrobotanie

Masz problem ze swoim VW? Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, grg474, marcin7x5, VIP

stachu-jones
Nowicjusz
Nowicjusz
Auto: Skoda Octavia I FL 1.9 SDI 2003 rok
Silnik: AQM

1.9 SDI skrzynia biegów DUS. Problem z biegami, hałas i chrobotanie

Post autor: stachu-jones » wt lip 01, 2025 12:54

Witam. Posiadam Skode Octavię silnik 1.9 SDI AQM ze skrzynią DUS. Proszę na wstępie wybaczyć (wiem że to forum VW ale części i konstrukcja dokładnie identyczna co Golf IV , a forum Skody zdechlo) LINKI DO NAGRAŃ W DALSZEJ CZĘŚCI

Mam z autem ostatnio pewne problemy. Wypunktuję te problemy by łatwiej było nawigować po tekście.
1. Ze skrzyni wydobywa się straszny hałas (takie jakby grzechotanie, blaszany stuk).
2. Dzieje się to tylko na wolnych obrotach i na luzie, po zwiększeniu obrotów albo wciśnięciu sprzęgła skrzynia cichnie.
3. Na ciepłym silniku, sprzęgło gorzej pracuje, jakby ma taki punkt przebicia, nie chodzi jednostajnie tylko wygląda to tak (odpuszczam sprzęgło i jest tak):
a) odpuszczam nogę z pedału, sprzęgło zaczyna brać gdzieś w 1/3 zakresu pracy
b) po osiągnięciu tej 1/3 zakresu pracy pojawia sie opór
c) sprzęgło przełamując ten opór jakby klika (słychać na filmiku), gdy auto jest na 1 biegu i ruszam spod świateł lekko nim szarpnie
d) po przełamaniu oporu pedał pracuje tak jak zwykle
4. Mimo tych wszystkich przypadłości skrzynia zmienia biegi prawidłowo, szczególnie na zimnym silniku. Na ciepłym pojawiają się problemy szczególnie z 1 i 2 biegiem.

CO ZROBIŁEM DO TEJ PORY ?
1. Wymienione kompletne sprzęgło 24.03.2024 , poprzednie sie zużyło , auto na nowym zrobiło ok. 20 000 KM.
2. Wymienione łożysko oporowe wraz z wałkiem prowadzącym (oba elementy zamiennik Febi).
3. Odpowietrzony wysprzęglik.

Nic z powyższych rzeczy nie pomogło. Często za przyczynę chrobotania które milknie po wciśnięciu sprzęgła, wskazuje się łożysko oporowe pod tym zielonym dekielkiem z logo VW. U mnie to nic nie dało.

Zamieszczam linki do filmików, które pozwolą Państwu zobaczyć i usłyszeć o czym mówię, lepiej niż jakikolwiek opis: :pub: :pub: :pub: :pub:
1. https://youtube.com/shorts/RBAKhwLV32A
2. https://youtube.com/shorts/l8O5rP7Xyeo
3. https://youtube.com/shorts/keo5Kn1cNU4

Proszę o pomoc. Bo sam już nie wiem co robić. Gdyby coś wymagało szerszego wyjaśnienia proszę pisać.

Pozdrawiam
Stanisław

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Re: 1.9 SDI skrzynia biegów DUS. Problem z biegami, hałas i chrobotanie

Post autor: marcin7x5 » wt lip 01, 2025 14:26

Wymień olej i zobacz czy nie ma w nim srebrnego lub złotego brokatu. Skrzynie te były w grupie ryzyka ścinajacych się nitów na mechanizmie różnicowym czego efektem jest d iuracw obudowie skrzyni.

stachu-jones
Nowicjusz
Nowicjusz
Auto: Skoda Octavia I FL 1.9 SDI 2003 rok
Silnik: AQM

Re: 1.9 SDI skrzynia biegów DUS. Problem z biegami, hałas i chrobotanie

Post autor: stachu-jones » wt lip 01, 2025 16:35

Dobrze wymienie olej. Kupiłem juz imbusa 17. Jesli bedzie brokat to co wtedy ? Jesli ogólnie okaże się że skrzynia do śmieci do lepiej regenerować czy kupić używkę ? Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczne”