ubywający olej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
ubywający olej
Witam, po wymianie UPG( przegrzany motor) i przejechaniu 2300 km dolałem około 0,5 litra oleju. Co mam sądzić o takim ubytku, dużo czy w normie?
ubywający olej
Każdy silnik spala trochę oleju, w niektórych nawet nowych konstrukcjach 0,5 l na 1000 km jest normą, wiec Twoje "dużo za dużo" jest trochę na wyrost.mka 3 pisze:dużo za dużo
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
ubywający olej
hak64, tak spala liter na 15000 tys a nie takie ilośći ,ten silnik nie ma turba nie jest jakos wysilony . kazdy producent zostrawia sobie furtke wrazie jakis niesprawnosci . ciekawe czy bys uzytkował samochod jak by ci palił 0,5l na 1000 a przebieg roczny to 20000tys a wymiane jaka przewiduje producent to 30000tys . cena oleju by cie powaliła w serwisie .
ubywający olej
Dla Poloneza (nawet nowego) było to normą!mka 3 pisze:ciekawe czy bys uzytkował samochod jak by ci palił 0,5l na 1000
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
Re: ubywający olej
silnik 1,6 16v AZD 2001r - dolewam oleju 0,5l co 700km , jakos tym sie w ogole nie przejmuje, na takich dolewkach zrobilem juz 25tys km, olej kupuje GM 5l za 62zl, oleju w silniku w ogole nie wymieniam, bo po co....
silnik chodzi jak rakieta, zadnych objawow
silnik chodzi jak rakieta, zadnych objawow
- brzozkalbn
- Użytkownik
- Kontakt:
przyszlego nabywcy nie bedzie... autem jezdze az silnik padnie a potem kupuje inny...
nie ma sensu remontowac silnika bo wyjdzie drozej niz auto warte, albo tak wyremontuja, ze bedzie gorzej....
nie ma sensu remontowac silnika bo wyjdzie drozej niz auto warte, albo tak wyremontuja, ze bedzie gorzej....
ubywający olej
popieram hak64. a tak w ogóle polska serwisówka do mk2:mka 3 pisze:hak64, tak spala liter na 15000 tys a nie takie ilośći ,ten silnik nie ma turba nie jest jakos wysilony . kazdy producent zostrawia sobie furtke wrazie jakis niesprawnosci . ciekawe czy bys uzytkował samochod jak by ci palił 0,5l na 1000 a przebieg roczny to 20000tys a wymiane jaka przewiduje producent to 30000tys . cena oleju by cie powaliła w serwisie .
...to normę podaje do 1,5l na 1000 km
ja do mojego leję litra na 2-3kkm ale niebieski dymek czasem pójdzie
___
ubywający olej
iNitiaL, to co tam pisza w serwisowce to umywanie rak przed reklamacja . kazdy robi jak sobie uważa , kazdy ma swój portwel i wie ile go kosztuje utrzymanie, wystarczy przeliczy .tyle
ubywający olej
dokładnie. chcę tylko zwrócić uwagę na fakt że są silniki które od nowego 'palą' i to czasem nie mało. a są takie które nie biorą prawie wcale. tyczy się to nawet wysokoobrotowych silników motocykli. np. nowy Suzuki GS 500 z salonu potrafił brać 300 ml na 1kkm do 600 ml przy starszych używanych egzemplarzach, a Honda CB500 - symboliczne zero, null, nawet 10 letnie egzemplarze. kupując pojazd warto się zapoznać z jego zapotrzebowaniami bo niektóre myślą że są dwusuwem chyba i żrą olej jak głupie
___
- skierek.gt
- Mały gagatek
- Kontakt:
ubywający olej
Niektóre silniki biorą więcej, inne mniej - to oczywiste a 0,5l na 2300 km to wcale nie jest bardzo dużo. Jak nie bedzie brał coraz więcej to można jeździć. A co do remontu silnika to zawsze się opłaca, jeśli się nie traktuje samochodu jako zwykłego dupowozu. Bo jeśli się kupi drugi silnik to zapewne bedzie w podobnym kiepskim stanie bo nik nie sprzedaje silników świeżo po remoncie a jak się zrobi dobrze kapitalny remont to można jeździć i jeździć i się cieszyć, że ma się dobry samochód
MOJA GOLFINKA >>>>> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=568441
jezeli sie nadaje owy silnik do remontu, tez tak myslalem kiedy mialem poprzedni silnik w kiepskim stanie, jak gosciu sciagnal miske olejowa, tak powiedzial , ze juz sie zlozyc silnika nie da, jedynie na zlom, a moglem nim jeszcze posmigac.....