Witam. Od pewnego czasu czułem nieodpartą potrzebę posiadania wąskiego zderzaka do golfa mk2 w wersji USA. Dodam ze robiłem to pierwszy raz i proszę o ewentualne sugestie w komentarzach.
Dobra ruszamy z tym koksem:)
Na początek kupiłem na aukcji zderzak z belką.
Miałem na początku zamiar zakleić to wszystko stopionym plastikiem po poprzednim przeniesieniu miejsca na rejestracje(zaznaczone strzałką) lecz uznałem, że jest to za bardzo pracochłonne więc wywaliłem ten przyklejony plastik.
Zderzak zmontowałem na belkę i wyrównałem dół.
Następnie wypełniłem wszystko pianką montażową.
Wyprofilowałem piankę, około 0.4-0.5 mm poniżej krawędzi zderzaka.<- To jest ważne ponieważ dalej użyłem maty szklanej i żywicy by umocnić strukturę zderzaka. A wygląda to tak
Następnym krokiem było nałożenie szpachlówki, ja posłużyłem się uniwersalną.
Pierwsze i drugie nałożenie i efekt jest następujący.
Tutaj już prawie ostatnie poprawki.
Dalej to pomalowałem cały zderzak czarą strukturą i zrobiłem czerwony pasek czy jak w gti.
Oto efekt
Do takiego przerobienia potrzebowałem:
Zderzak, belka
mata szklana i żywica
szpachlówka, mi wystarczyły 2 małe opakowania
benzynka ekstrakcyjna
struktura czarna do zderzaków
pianka montażowa
Mam nadzieje ze kogoś zainspirowałem moim pomysłem. Pozdrawiam Matt_gt
[mk2] Wąski zderzak USA golf mk2, zrób to sam.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Trochę rzeźba wyszła
A czym można zastąpić włókno szklane?
nie lepiej przeszczepić ten wycięty element z innego zderzaka?
A czym można zastąpić włókno szklane?
nie lepiej przeszczepić ten wycięty element z innego zderzaka?
Ja sam nie byłem do końca pewien jak to wyjdzie. Ogólnie swoją prace oceniam na 4.Blady. pisze:Trochę rzeźba wyszła
najlepiej ale ja nie chciałem się już pchać w koszty bo materiały wszystkie miałem swoje. Kupno zderzaka to wydatek powiedzmy 50 zł niby nie dużo a jednak.Blady. pisze:nie lepiej przeszczepić ten wycięty element z innego zderzaka?
Na pewno lepiej było by wspawać ten kawałek tyle że nie mam spawarki do plastiku a lutownicą to dużo roboty i efekt mierny.