auto sie trzęsie i nie ma mocy

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

teer
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: teer » wt kwie 26, 2011 21:16

Podobne wątki były ale być może moje objawy są jednoznaczne i ktoś z forumowiczów będzie w stanie zidentyfikować usterkę.
Opiszę historię od początku:
Golf IV, 1,6 benzyna, 16V, przebieg 70k km, instalacja gazowa założona 4 miesiące temu.

Jakiś czas temu załączony alarm rozładował akumulator.
Niedługo potem zaświeciła się kontrolka spalin - świeciła się ciągle.
Czasem stojąc na światłach czułem delikatne trzesięnie się samochodu. Potem ustało.
Poczytałem na ten temat i zignorowałem objawy i kontrolkę (dużo osób jeździ z kontrolką, kasuje odłączając zasilanie - u mnie to nie działa).
Raz zgasła, niebawem potem zapaliła się ponownie.
Jeździłem z nią przez około 3k km, spalanie w normie i moc była.

Wczoraj ruszając ze świateł poczułem nagły spadek mocy. Kontrolka zaczęła migać.
Samochód zaczął się trząść na wolnych obrotach (dużo mocniej niż poprzednio), ledwo się rozpędza i głośno pracuje.

Miał ktoś podobną sytuację albo ma pomysł za co się najpierw zabrać? Cewka? Przepustnica? Sonda Lambda?

Znacie dobrego mechanika w Warszawie, który za samo podłączenie do komputera nie skasuje mnie
stówkę bez identyfikowania przyczyny usterki??

Awatar użytkownika
martinezz123
DZIADZIA
DZIADZIA
Kontakt:

Post autor: martinezz123 » wt kwie 26, 2011 22:02

kolego zacznij od podpiecia pod kompa , raczej na pewno jakieś błędy wyjdą zapodaj je tutaj i coś pomyslimy , napisz w profilu skąd dokładnie jesteś :hmm: , to bardzo pomaga czasami bezinteresownie ktoś ci napisze że za darmo ci to zrobi po za tym jest taki temat w którym wpisują sie ci co bezinteresownie pomagają oto on http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=398416" onclick="window.open(this.href);return false; , poszukaj tam kogoś ze swoich stron i napisz na pw to jak będzie miał vaga to za darmo ci to zrobi :) , albo szukaj tak po prostu osób z forum co ci podłączą VAGA za jakieś rozsądne piwo . pozdro

vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO

teer
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: auto sie trzęsie i nie ma mocy

Post autor: teer » czw maja 05, 2011 20:55

diagnoza u mechanika padła na cewkę zapłonową - już wymieniona i silnik pracuje jak wcześniej...wyjechałem z warsztatu i po 4 kilometrach zapaliła się kontrolka spalin ponownie.

Awatar użytkownika
domino19140291
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: domino19140291 » czw maja 05, 2011 21:26

Ja w tym silniku miałem problemy z sondą lambda. Autem trzęsło, nie trzymał obrotów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”