świecące światła mijania na pozycyjnych, albo wcale

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: matisim » ndz cze 10, 2012 12:05

witam.
mam mały problem z światłami w moim mk3. miałem rozebranego całego golfa wraz z instalacją, i teraz po podłączeniu wszystkiego jest problem takiego typu:

na jednej zworce jak w przypadku lamp h4, nie mam świateł krótkich po włączniku, dopiero gdy włączę długie przez manetkę to albo świecą krótkie i długie, albo same długie. A jak dam drugą zworkę jak w przypadku lamp h1+h1 to świecą światła krótkie juz po włączeniu na pozycyjne. Do momentu rozebrania auta miałem h1+h1 i na tych dwóch zworkach było wszystko ok, wymieniałem 5 wiązek o niebieskich wtyczkach idące do skrzynki bezpieczników z jakiejś nowszej wersji golfa bo w mojej starej nie było mfa a w nowej miałem wszytsko gotowe, czy mogą być jakieś inne połączenia kabli w samych wiązkach??

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » ndz cze 10, 2012 12:46

Układ przewodów w skrzynce i we wtyku lamp jest zawsze taki sam. Jest różnica taka, ze jeśli samochód miał fabrycznie podwójne reflektory - jest wewnętrzne połączenie w wiązce, powodujące świecenie lamp mijania stale, niezależnie czy manetka jest na drogowych czy mijania - nie trzeba żadnej zworki; naturalnie musi być zapłon i gałka na =D.
Brąz to masa, żółte - mijania (do zewnętrznych odbłyśników), białe - drogowe (do wewnętrznych odbłyśników) a szare - pozycje. Może Kolega coś poprzestawiał lub zamienione są w samych lampach.
Najpierw właściwie dobrze jest odpiąć wtyki lamp i sprawdzać czy w odpowiednich, opisanych wyżej przewodach, jest napięcie w odpowiednich chwilach.
Sprawdzamy ŻARÓWKĄ, A NIE miernikiem!.
A tą zworkę dobrze Kolega dał? Ma łączyć pin 2 i 6.

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: matisim » pn cze 11, 2012 16:50

problem rozwiązany i banalny... brakowało napięcia na bezpiecznikach 1i2, i tym samym na kablu biało-czarnym wychodzącym z skrzynki do włącznika świateł, kabel był ucięty bo miałem w tej wiązce takie cos:
Obrazek Obrazek

mowie nie potrzebne to Wytnę i zapomniałem o tym. Czy to jest gniazdo do ori przekaźnika świateł?? jeśli tak to jaki numer musi mieć ten przekaźnik? dobrze by było takie coś mieć :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”