automatyczne zamykanie szyb

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: matisim » czw sty 17, 2013 18:55

witam.
mam mk3 z 94r. Oryginalnie nie miałem funkcji domykania szyb, natomiast musiałem wymienić jeden podnośnik z nowszego modelu i on już ma tą funkcję. Jest ona dobra ale trochę denerwuje mnie to zabezpieczenie, gdy szyba poczuje np. opór ręki i cofa się na sam dół.

można jakoś zmodzić te sterowniki żeby w tych w których nie mam funkcji domykania taką funkcję zrobić ale żeby nie było tego zabezpieczenia, a ten sterownik który ma tą funkcję domykania można zrobić tak żeby nie było tego zabezpieczenia??

Wszystko by było cacy z tym domykaniem gdyby nie fakt, że ten jeden sterownik jest chyba zbyt czuły bo nie mogę zamknąć szyby automatycznie tylko w połowie zaczyna się cofać i muszę zamykać ją na raty. Możliwe, że mam troszkę szybę przestawioną ale nie klinuje się przecież... chyba że trzeba ten sterownik jakoś zaprogramować??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw sty 17, 2013 22:46

matisim, funkcję domykania/otwierania z kluczyka w zamku ma każdy moduł, uruchamiasz poprzez przytrzymanie kluczyka w drzwiach w pozycji zamknięte/otwarte i wykorzystujesz to przy montażu sterowników centrala lub alarmu z funkcją domykania - opisy na forum są szczegółowe.

Teraz kwestia cofania: szyba musi chodzić bez nadmiernych oporów, musisz ją w prowadnicach odpowiednia ustawić, żeby jej górna krawędź dochodziła przy zamykaniu do ramki drzwi równolegle - inaczej cofanie będzie bo będzie za duży opór dla szyby. I można ją zaprogramować (można a nie koniecznie trzeba bo sama się zaprogramuje przy używaniu za jakiś czas), wypnij wtyk z słupka na noc (czy na jakiś czas nie wiem jaki) podepnij, rano podepnij włącz zapłon i kilka razy wykonaj zamykanie i otwieranie od samego dołu do samej góry, przy czym w czasie ruchu szyby nie puszczaj włącznika tylko go trzymaj i po skończeniu ruchu szyby trzymaj jeszcze 2 sekundy - i tyle w temacie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: matisim » czw sty 17, 2013 23:51

mi nie chodzi o domykanie z kluczyka tylko normalnie z przycisku :) po kluczyku działa wszystko normalnie... ustawiałem tą szybę i wygląda na to że jak szyba zaczyna wchodzić w tą uszczelkę przy lusterku to wtedy zaczyna cofać.. tak czy siak wkurza mnie taka opcja, wolałbym domykanie ale bez tego czujnika oporu czy jakoś tak...

Awatar użytkownika
kuba_p
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kuba_p » pt sty 18, 2013 01:15

matisim pisze:po kluczyku działa wszystko normalnie...
Paweł Marek pisze:kilka razy wykonaj zamykanie i otwieranie od samego dołu do samej góry, przy czym w czasie ruchu szyby nie puszczaj włącznika tylko go trzymaj i po skończeniu ruchu szyby trzymaj jeszcze 2 sekundy
Jeżeli po kluczyku nie ma problemu to tak jak kolega pisał trzeba zaprogramowac szybę.
Po dojściu szyby w skrajne położenia nie puszczamy przycisku póki nie usłyszymy "pyk"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”