Czujnik temperatury zewnętrznej

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Crayzol
Forum Master
Forum Master

Post autor: Crayzol » czw lut 28, 2013 14:01

Witam jaką rezystancję powinien mieć czujnik temperatury zewnętrzej MFA do golfa II. Sprawdzałem czujnik z mk3 i mk2 ten z mk3 ma większą rezystancję. Dziś przy temp +5*C czujnik z mk3 pokazywał +6*C a ten z mk2 pokazywałm 13*C . Czy ma to coś do tego, że czujnik z mk2 pochodzi z tzw. starej instalacji? Parę osób mówiło mi że czujnik z mk3 będzie błędnie wskazywał temp. a tym czasem jest na odwrót.

Mój Crayzolowy golf GT viewtopic.php?f=87&t=454903

MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146

Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW

ABF - Ale Będzie Frajda :D
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię

Awatar użytkownika
k.a.cz.o.r
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: k.a.cz.o.r » czw lut 28, 2013 16:04

Siemano. Crayzol ja mam czujnik z Toledo Mk1 bo z tego mam też swojego ABFa i przekłamanie jest kosmiczne bo np przy tmp ok 0 na zewnątrz potrafi mi pokazywać np -32 hehe. Sprawdzałem cenę nowego czujnika, który z zewnątrz jest identyczny jak ten z Toledo to jest to koszt ok 120pln co trochę przeraża. Podobno jest jakiś czujnik od Corsy (ale jakiej co i jak to nie mam pojęcia) który jest tańszy a wskazuje prawidłowo. Dlatego jeśli ktoś ma jakieś pomysły to i ja będę wdzięczny za podpowiedzi bo niby to szczegóły, ale chcę żeby wszystko było cacy nie rujnując sobie portfela ;)
Ponadto borykam się z czujnikiem temperatury oleju, który moim zdaniem zawyża temp. Czujniki są seryjne z Toledo wraz z wiązką i skrzynką, jednak licznik mam z Golfa Mk2 GTi czyli ori z MFA. Czy np wymiana czujnika temp oleju na ten z Mk2 załatwi sprawę i będzie prawidłowe wskazanie temp?

Obrazek
Mamo to ja wariat! :D

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » czw lut 28, 2013 16:46

W corsie b jest czujnik temperatury z przodu, centralnie przed chłodnicą i wygląda podobnie jak ten z golfa.

Awatar użytkownika
Crayzol
Forum Master
Forum Master

Post autor: Crayzol » czw lut 28, 2013 20:37

Wieczorem sprawdziłem inny licznik i okazało się że to licznik przekłamuje, wziąłem termometr zewnętrzny cyfrowy położyłem czujnik obok tego z MFA i okazało się że pokazuje identycznie 2*C tak że do licznika z mk2 tylko czujnik z mk2

Mój Crayzolowy golf GT viewtopic.php?f=87&t=454903

MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146

Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW

ABF - Ale Będzie Frajda :D
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię

Awatar użytkownika
spirit77
Użytkownik
Użytkownik

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

Post autor: spirit77 » czw lut 28, 2013 23:05

k.a.cz.o.r pisze:
Ponadto borykam się z czujnikiem temperatury oleju, który moim zdaniem zawyża temp. Czujniki są seryjne z Toledo wraz z wiązką i skrzynką, jednak licznik mam z Golfa Mk2 GTi czyli ori z MFA. Czy np wymiana czujnika temp oleju na ten z Mk2 załatwi sprawę i będzie prawidłowe wskazanie temp?
Musisz mieć czujnik temp o numerze części 049 919 501, taki jak w tej aukcji.

http://moto.allegro.pl/czujnik-temperat ... 11358.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Było: Scirocco GT II 91 RIP
Jest: Scirocco GT II 90
Jest: Scirocco 82

ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
k.a.cz.o.r
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: k.a.cz.o.r » sob mar 02, 2013 20:35

Co do czujnika temp zew. to mam rozumieć, że nie można go zastąpić żadnym innym czy też ten z Corsy B podejdzie? Czy też może jeśli jest aż takie przekłamanie na moim liczniku to czy tak jak Crayzol napisał, że jest prawdopodobieństwo zepsutego licznika?
Co do temp oleju to sprint77 wysłałeś link do czujnika temp wody. Co to ma wspólnego z czujnikiem temp oleju, który jest na podstawie filtra. Fakt, że wygląda identycznie jak czujnik temp oleju z Mk2, który notabene sprawdzałem w katalogach. Może to tylko inna nazwa a czujnik ten sam :D .

Obrazek

Awatar użytkownika
spirit77
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: spirit77 » sob mar 02, 2013 20:50

Czujnik ten sam, możesz sprawdzić po numerze części co podałem.

Było: Scirocco GT II 91 RIP
Jest: Scirocco GT II 90
Jest: Scirocco 82

ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
k.a.cz.o.r
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: k.a.cz.o.r » sob mar 02, 2013 22:36

Spoko, sprawdzę swoją drogą ;) . Wystarczy sama wymiana czujnika czy też trzeba coś rzeźbić w elektryce?

Obrazek

Awatar użytkownika
k.a.cz.o.r
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: k.a.cz.o.r » śr mar 06, 2013 04:30

Czujnik temp oleju wydaje się ok bo temp waha się w granicach 100 st. Natomiast czujnik z Corsy nic nie zmienił więc jest kicha.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”