Dziwne buczenie w lusterkach

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

seebst
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: seebst » sob lip 14, 2012 21:09

Dzisiaj zauważyłem, siedząc w garażu, coś tam sobie dłubiąc, że kiedy zamknąłem drzwi od samochodu, coś mu dziwnie buczy. W garażu była absolutna cisza, dlatego to usłyszałem, jak nigdy dotąd. Buczy, buczy i nagle przestało. Myślę sobie, co jest? Otworzyłem drzwi i zamknąłem je raz jeszcze - to samo - dalej coś mi buczy. Zacząłem się wsłuchiwać od maski, idąc dalej w kierunku drzwi i doszedłem do wniosku, że mi to buczy w lusterku. I wtedy tylko, kiedy mam drzwi otworzone lub zamknięte, ale świeci się światełko w podsufitce. Kiedy ono zgaśnie, znika także to buczenie. Owo buczenie słychać zarówno z lewego, jak i z prawego lusterka. Sprawdziłem, dotykając je, czy przypadkiem nie grzeje się lusterko, ale nie - jest cały czas zimne, a buczy (to buczenie można porównać do buczenia przetwornicy albo transformatora). Co ma włączenie światła w podsufitce wspólnego z buczeniem w lusterku?

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » ndz lip 15, 2012 12:11

seebst pisze: Co ma włączenie światła w podsufitce wspólnego z buczeniem w lusterku?
Może to jedynie rezonans, buczy pewnie coś zupełnie innego a w lusterkach to słyszysz. a jak zapalisz lampkę z guzika w środku bez otwierania drzwi to ....

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

seebst
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: seebst » ndz lip 15, 2012 20:23

italiano_83 pisze:a jak zapalisz lampkę z guzika w środku bez otwierania drzwi to ....
to wówczas nic nie buczy. Buczy tylko wtedy, kiedy drzwi były otwarte, zamknie się je, ale świeci przez chwilę światełko. jak ono samo zgaśnie, przestaje buczeć. Ale co jeszcze zauważyłem, że buczy także, kiedy jest zapłon włączony - cały czas. I wtedy to niezależnie, czy drzwi otworzę, czy zamknę. Jak zapłon się wyłączy, buczenie ustaje kiedy światełko w kabinie samo zgaśnie.

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » ndz lip 15, 2012 20:39

Więc buczy element który odpowiada za opóźnienie wyłączenia się oświetlenia wnętrza ... pytanie dlaczego tak głośno, że aż na to zwróciłeś uwagę.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

seebst
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: seebst » ndz lip 15, 2012 20:49

italiano_83 pisze:pytanie dlaczego tak głośno
To nie jest głośno, tego normalnie się nie usłyszy, ale że akurat w nocy coś sobie dziubałem w garażu, na koniec zamknąłem drzwi, popatrzyłem, czy wszystko gra i w tej ciszy absolutnej, jaka była, coś mi buczy. Nigdy dotąd czegoś takiego nie słyszałem, bo nawet sobie sprawy nie zdawałem z tego - być może to tak cały czas było i gdyby nie to, że ja to usłyszałem, pewnie dalej bym o tym nie wiedział. Ale już wiem i dlatego chciałem się zapytać, czemu to tak. A weź Ty się spróbuj wsłuchać, albo ktoś inny, też właśnie w garażu albo w jakiejś ciszy, czy też coś podobnego będzie?

seebst
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: seebst » czw lip 19, 2012 18:18

No co, nikt nie podejdzie do auta i nie sprawdzi chociaż dla mnie, czy po przyłożeniu ucha do lusterka nie buczy także u niego?

Toledo II
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Toledo II » śr sie 28, 2013 21:01

No to może ja Ci pomogę bo podobne zjawisko zauważyłem u siebie ostatnio z tym że u mnie buczenie ustaje po zamknięciu zamków lub po x minutach przy otwartych zamkach. Zobacz, może u Cb też tak jest. Nie rozwiązuje to co prawda kwestii samego powodu buczenia ale wydaje się że nie jest to żadna usterka. W wolnej chwili podłubie przy tym i jak by mi się udało coś znaleźć to napiszę. Sprawdzę też w Golfie IV.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”