Golf 4 1,9 TDI climatronic, klima nie działa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Proszę o poradę. Climatronic. Klima nie chłodzi mimo włączającego się sprzęgła sprężarki i działających wentylatorów i wymieniono czynnik na nowy. Okazało się, że ciśnienia na HP i LP są takie same wysokie. Panowie z serwisu chcą wymienić osuszacz. Czy to może być przyczyną? Mówią że może być zapchany...
możliwe że on lub zawór rozprężnymoro27 pisze:Panowie z serwisu chcą wymienić osuszacz. Czy to może być przyczyną?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR
, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR

Dzięki, zobaczymy co będzie po wymianie tego osuszacza.
Osuszacz można wymienić na pewno nie zaszkodzi,ale mnie się wydaje że powodem jednakowych ciśnień może być uszkodzenie zaworu sterującego w sprężarce
Ostatnio zmieniony pt kwie 29, 2011 21:10 przez zikr6, łącznie zmieniany 1 raz.
Dodam tylko że sprężarka jest nowa założona w zeszłym roku. Mam nadzieję że się nie uszkodziła. Kilka dni temu najechałem na kilka dziur i zaczęło chłodzić nie wiem jak to się stało ale chłodziło aż miło ale tak z przerwami czyli podczas jazdy raz chłodziło potem przestawało a za chwile znowu chłodziło. No ale teraz nie chłodzi wcale więc postanowiłem przełaczyć na ECO żeby nie uszkodzić całkiem czegoś.
A może być tak że sprężarka się załącza ale nie pracuje? tzn nie spręża tego czynnika? i może to jest wina sprężarki a nie osuszacza?
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
napisałeś że jest nowa to czemu miało by nie działać . nowa czy regenerowana ??
vw golf IV 1.9 tdi MARTINEZZ
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
www.vwjgora.pl
diagnoza VAG COM / TACHO
Re: Golf 4 1,9 TDI climatronic, klima nie działa
Może wtedy uszkodzony jest zawór sterujący wydajnością sprężarkimoro27 pisze:A może być tak że sprężarka się załącza ale nie pracuje? tzn nie spręża tego czynnika? i może to jest wina sprężarki a nie osuszacza?
Dzisiaj zaobserwowałem pewną rzecz. A mianowicie włączyłem klimę i zaczęła działać momentalnie. Działała przez jakieś 15 minut. Następnie zgasiłem auto, wróciłem za 15 minut i klima już nie działała. Wniosek mi się nasunął taki, że rzeczywiście coś się blokuje i może to ten osuszacz, może nie zatrzymuje wilgoci i ta wilgoć później gdzieś zamarza i blokuje przepływ czynnika np na zaworze rozprężnym gdzie są jakieś dysze czy coś takiego.... Co o tym sądzicie?
Dotknij ręką osuszacza w czasie pracy klimy,jeżeli dół będzie gorący a góra nie to może to być osuszacz
Dzięki, jutro to sprawdzę bo dzisiaj już klima nie chce się włączyć...
Dzisiaj klima zaskoczyła i na niskim ciśnieniu przewód był zimny a na wysokim taki ciepły więc chyba ok tylko że po jakimś czasie klima przestała chłodzić i ten przewód od niskiego stał się taki letni czyli ewidentnie klima przestała chłodzić, osuszacza dotykałem ale on był chłodny więc nie wiem dalej chyba zdam się na mechaników niech robią zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
- Nowicjusz
Re: Golf 4 1,9 TDI climatronic, klima nie działa
Witam, podłączę się pod temat. Nie działa mi klimatronic w mojej borze 1.9 AJM tdi 2000r, a konkretnie nie załącza się sprężarka i wentylator. Sprawdziłem już prawie wszystko i pomału rozkładam ręce, proszę o pomoc bo to lato mnie zniszczy.. Przybliże sprawę: sprężarka jest ok-działa, presostat 3 pinowy jest ok- działa (podmieniali mi na nowy w warsztacie, ale bez rezultatów), przekaźniki pod aku są ok (sprawdziłem inne- bez rezultatów), złączki są w porządku, przewodami ruszałem w różne strony licząc, że gdzieś jest kabel ułamany -ale nic. W końcu gdy wciskam na panelu klimatronica auto bądź ustawienie klimy, coś słychac, czyli przycisk ok. Aha i jeszcze jedno: W sprawdzałem napięcie na kablu doprowadzającym (zielony) do sprężarki, i zarówno w trybie eco jak i klimy jest koło 4 V. Help me 

Musisz mieć gdzieś uszkodzone kable.Sprawdź wtyczkę nad rozrusznikiem i przewody koło sterownika wentylatorów.Musi któryś być przegnity.Podobną sytuację opisywał na forum stuwacz poszukaj
już znalazłem
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=394279" onclick="window.open(this.href);return false;
już znalazłem
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=394279" onclick="window.open(this.href);return false;