Duże problemy z całą elektryką.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

naresss
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: naresss » pt maja 18, 2012 09:00

Witam czy ktoś może mi pomóc rozwiązć mój problem. Mianowicie kied włączam np awaryjne to razem ze światłami w równym tępie czasem pompuje pompa paliwa... miga też lekko dioda od świateł drogowych (długich) czasem jak go zapale słysze jak pompka chodzi. Problem zaczął irytować mnie gdy chciałem podłączyć wzmacniacz . Kabel od akumulatora gruby bezpośrednio do wzmaka minus od karoserii. A mimo to jak już podłącze czincze do radia to buczy niemiłosiernie. Czy ktoś może podpowiedzieć mi w czym jest problem?

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » pt maja 18, 2012 09:48

Pociągnij z akumulatora kable od minusa gdzieś do bloku silnika i do karoserii. Może być to spowodowane słabą masą.
Kabel zasilający wzmacniacz się nada do tego.

Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz

naresss
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: naresss » pt maja 18, 2012 10:32

Zrobie to po maturze ;p Mam nadzieję ,że pomoże. Jeżeli będziesz miał czas t ozajżyj tu koło 16 napiszę czy to coś dało. Pozdrawiam

naresss
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: naresss » pt maja 18, 2012 17:19

Więc tak podłączyłem masę tak jak mówiłeś pod karoserię i problem awaryjnych ustąpił, lecz problem wzmaniacza pozostał nadal kiedy podapnę wzmacniacz pod radio gdy ono jest wpięte w eletryke głośnik robi pum puuum pummm i tak ciągle.. Natomiast aby rozwiać wątpliwości co do wzmacniacza gdy czincz podepnę pod telefon muzyka gra dobrze. Prosżę o dalesze rady ja już chyba tam wszystko kombinowałem nawet odzielny obwód radia jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to może gdzieś plus idzie na mase ale wtedy było by zwarcie i w ogóle by coś nie działało..

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marcinek84 » pt maja 18, 2012 21:47

ten obwod radia masz do aku bezposrednio? moze jeszcze plus obejrzec.

Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

naresss
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: naresss » sob maja 19, 2012 12:25

plus radia bezpośrednio do aku minus gdzieś do masy (było już podłączone) bawet puszczałem odzielny plus jeszcze jeden i to samo sie dzieje może minus też bezpośrednio do aku dać?

Awatar użytkownika
Sokol9185
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Sokol9185 » sob maja 19, 2012 17:02

a ja Ci powiem kolego że to że sprzęcik robi pum puum to nie jest wina autka tylko sprzęciku spróbuj jak wzmaka dasz nie na maxa tylko na minimum jego możliwości możesz mieć to również przez zbyt cienkie kabelki bo to co mówisz to jest oznaka nie wydolności wzmaka a to że podłączasz mp3 i wszystko chasa to oznaka że raczej masz filtry na wejściu wzmaka walnięte bo mp3 nie ma zasilania z tego samego źródła prądu równie dobrze możesz podłączyć radio pod oddzielne aku tzn wzmak aku w aucie a radio na dodatkowym i też ten hałas powinien za milknąć daj znać czy coś z tego próbowałeś robić i czy coś po działało

Masz ochotę zajrzyj i zostaw coś po sobie :):)

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=459809" onclick="window.open(this.href);return false;

kupie wzmocnienia zderzaków przód + tyl pod szeroki zdeś tylko ori wchodzi w grę

naresss
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: naresss » sob maja 19, 2012 19:55

jutro zobaczę co to da ale też wiem ,że wcześniej tak nie było a zawsze było ok. I mam tak samo na dwóch wzmakach mam jeszcze jeden monoblok to może sprawdzę jak na nim będzie.

naresss
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: naresss » sob maja 19, 2012 19:59

Jeżeli na monobloku będzie to sam wtedy wezmę inne auto kumpla i tam mojego wzmaka na krótko podepnę i zobaczymy co się będzie działo jeżeli będzie ok to oznaka tego ,że jakieś przebicie w aucie jest...

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marcinek84 » sob maja 19, 2012 22:12

daj ten minus też do aku, ja mam radio i wzmacniacz pociągnięte do aku tak samo
i nie pisz posta pod postem tylko edytuj bo bana dostaniesz.

mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

naresss
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: naresss » ndz maja 20, 2012 12:59

Witam odłączyłem klemy od aku i tylko radio i wzmaki podpiąłem i dalej jest to samo... Ale żeby na obu wzmakach poszło to samo naraz? No i jeszcze jeżeli już poszły te filtry to czy mogę to naprawić?

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marcinek84 » ndz maja 20, 2012 14:05

a moze to alternator tak daje przy obciazeniu, sprawdz jak tam szczotki.

Awatar użytkownika
Sokol9185
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Sokol9185 » ndz maja 20, 2012 14:06

kolego chodziło mi o podłączenie wzmaka pod jeden akumulator a radio pod drugi żebyś miał od separowane zasilania
najprościej kupić kondensator 1-2 farady i to już będziesz miał bardzo fajny filtr który będzie stabilizował ci napięcie

Masz ochotę zajrzyj i zostaw coś po sobie :):)

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=459809" onclick="window.open(this.href);return false;

kupie wzmocnienia zderzaków przód + tyl pod szeroki zdeś tylko ori wchodzi w grę

naresss
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: naresss » ndz maja 20, 2012 17:06

Alternator nie ma nic do tego bo to na zgaszonym silniku. Zdaje się,że mam filtr na kablu zaraz obok aku i powinien już coś dać. Jest jeszcze taka sprawa ,że nie ważne czy podłącze plus akumulatora czy minus do radia to i tak jest te pukanie (głośnik ostro chodzi) tzn kiedy wzmacniacz którykolwiek jest włączony a radio nie to jest ok ale jeżeli tylko plus aku albo minus podepne pod radio to już się to zaczyna. nawet jak nei zamkne obwodu. Sokol myślisz ,że kondek da coś? Czy może być kondensator dietza? Albo podajcie jakieś inne dobre co BY to działało Jeden wzmak 1800 wat drugi 800.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”