Witam
Mam problem takiego rodzaju: nie włącza mi się nawiew oraz nie działa sprzęt audio ,a dokładnie skrzynia basowa (na wzmaku nie świeci się dioda). Może opisze jak doszło do problemu. A więc na początku przestał działać nawiew, znaczy raz działał raz nie ..teraz w ogóle nie działa , grzać grzeje ,ale nie dmucha. Potem przestały mi działać światła ,też podobny problem co wyżej, raz działały raz nie ,aż przestały działać całkowicie (dokładnie to światła krótkie ,żeby cokolwiek widzieć w nocy musiałem przytrzymać światła długie ,ale jak puściłem to ich nie było) .. wraz z niedziałającymi światłami przestały działać wycieraczki,a na samym końcu zgasła dioda na wzmacniaczu ( też raz działo raz nie). Więc wyczytałem na forum ,że trzeba zmienić kostkę przy stacyjce, więc tak uczyniłem i efekt był taki ,że światła i wycieraczki zaczęły działać jak należy, ale dmuchawa i wzmacniacz nie. Więc proszę o porady co mogło się stać? sprawdzałem już bezpieczniki, przekaźniki i wszystko wydaje się być dobre .
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Przepraszam jeżeli zły dział,ale myślę ,że ma to coś wspólnego z elektryką.
Problem z nawiewem i sprzętem audio
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jak sprawdzałeś przekaźniki? Podemień jeszcze na próbe ten z nadrukiem 18 od tzw lini X - taki sam jest we wszystkich autach z grupy podobnych roczników. Ale jeśli to nic nieda to trzeba się głębiej wkopoac w elektrykę, trzeba wiedziec do czego instalacja audio została podłaczona, może to jest niefachowo zrobione, np gdzieś do kabli wychodzących z tyłu skrzynki które nie wytrzymały obciązenia wzmacniaczem. Sprawdź jeszcze czy szyba tylnia grzeje (nie czy się zaświece podświetlenie włącznika tylko czy realnie grzeje.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Przekaźnik raczej dobry, podejrzewam pobranie zasilania "wzmaka" z linii wentylatora kabiny. Możliwości: bezpiecznik, spalone miejsce lutowania lub popuszczone owijanie (bo i "na owijkę" łączą "mistrzowie") lub stopiony przewód (stąd upalony styk w stacyjce, nie wytrzymał).przemok123 pisze: i wycieraczki zaczęły działać jak należy
Rozebrać plastyki przed kierowcą oraz panel nawiewu - te trzy "gałki" - i szukać rewelacyjnych, nowych podłączeń. Myślę, że będą się rzucać w oczy...

Zasilanie wentylatora to czarno-czerwony dość gruby i na takim należy szukać usterek no i czy jest na nim napięcie na wtyczce w panelu gałek.
Nie grać sprzętem bo "posypie" się kolejna kostka stacyjki.