Golf IV - Instalacja

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
arek607
Ma gadane
Ma gadane

Golf IV - Instalacja

Post autor: arek607 » sob paź 06, 2012 15:53

Jak ktoś zna instalacje albo wie co jest grane to niech się wypowie. Otóż: nie miałem oświetlenia bagażnika i kopertówek w drzwiach. Pogodziłem się z tym ale podziało mi się też oświetlenie wnętrza czego podarować nie mogłem i się za to wziąłem. Okazało się, że nie dochodzi napięcie do żadnego z powyższych elementów. Do każdego "+" dochodzi kabelkiem czerwono niebieskim i każdy element się zaświecał po podaniu napięcia.
Pytanie: Dlaczego z bezpiecznika wychodzi przewód czerwono czarny a do każdego elementu czerwono niebieski chodzi mi o to miejsce w instalacji:
Obrazek
Czy przewód od bezpiecznika jest połączony jeszcze z czymś magicznym, co przerwało obwód?? Nie chcę rozbierać pół samochodu i rozpruwać instalację, żeby tylko to zobaczyć dlatego najpierw pytam.

VW Golf 1.9 TDI AJM 115KM LINK

Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Golf IV - Instalacja

Post autor: Qto » sob paź 06, 2012 16:00

arek607 pisze:Dlaczego z bezpiecznika wychodzi przewód czerwono czarny a do każdego elementu czerwono niebieski
pytanie raczej do inżynierów VW dlaczego takie kolory sobie wybrali :hmm: ...niżej masz odpowiedź dlaczego kolor się zmienia
arek607 pisze:Czy przewód od bezpiecznika jest połączony jeszcze z czymś magicznym, co przerwało obwód?
przewód czerwono/czarny od bezpiecznika idzie do modułu komfortu... z modułu wychodzi przewód czerwono/niebieski zasilający oświetlenie wnętrza. Przyczyna leży w module komfortu, konkretnie pewnie w przekaźniku, nt którego już trochę na forum jest.

Awatar użytkownika
arek607
Ma gadane
Ma gadane

Golf IV - Instalacja

Post autor: arek607 » sob paź 06, 2012 16:14

Ok, w takim razie gdzie jest tzw ściemniacz?? Pominąłem moduł komfortu wpinając się z jednej strony w przewód czerwono czarny (przy bezpieczniku) a z drugiej w przewód czerwono niebieski który idzie po słupku do oświetlenia i światełka działają poprawnie, "ściemniają" się.

VW Golf 1.9 TDI AJM 115KM LINK

Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Golf IV - Instalacja

Post autor: Qto » sob paź 06, 2012 16:25

plus jest potrzebny aby oświetlenie działało...ale oświetlenie sterowane jest masą, która też idzie przez moduł :hmm:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”