Kilka pytań o climatronic
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Może ktoś z Was pomoże mi w odpowiedzi na poniższe pytania.
Golf 1.9 TDI (1999)
Objawy - gorące, niezaleznie od pogody powietrze idzie do wnetrza kabiny, klimatyzacja działa (zimne rurki), ale schlodzone powietrze nie dochodzi do kabiny. Gdzies ginie.
1. Klapy zimne/ciepłe. Nie ma górnej, jest tylko dolna, ale i tak nie działa.
2. Zacisnąłem przewód prowadzący z silnika do nagrzewnicy. Klima zaczęła działać nagle, zimne powietrze idzie pieknie do kabiny. No ale nie można zagrzać zwiekszajac temperature na panelu. Co mnie ciekawi, to zaraz po wstawieniu zacisku na przewodzie, klima zaczela dzialac, mimo iz nagrzewnica byla jeszcze gorąca.
Czy ktos moze mi wyjasnic:
1. Za co odpowiada górna klapka (zaraz pod filtrem p.pylkowym)?
2. Za co dolna? (Recznie ją podnosilem i opuszczałem - zadnego efektu)
3. Czy ma to wpływ na dopływ powietrza chłodnego z klimatyzjacji?
4. Czy da się kupić tylko górną klapkę?
5. Dlaczego zaraz po zacisnieciu przewodu silnik-nagrzewnica, mimo gorącej nagrzewnicy nagle klima zaczęła działać.
Bede wdzieczny za odpowiedzi, bo chodze za tym tematem już kilka dni.
Golf 1.9 TDI (1999)
Objawy - gorące, niezaleznie od pogody powietrze idzie do wnetrza kabiny, klimatyzacja działa (zimne rurki), ale schlodzone powietrze nie dochodzi do kabiny. Gdzies ginie.
1. Klapy zimne/ciepłe. Nie ma górnej, jest tylko dolna, ale i tak nie działa.
2. Zacisnąłem przewód prowadzący z silnika do nagrzewnicy. Klima zaczęła działać nagle, zimne powietrze idzie pieknie do kabiny. No ale nie można zagrzać zwiekszajac temperature na panelu. Co mnie ciekawi, to zaraz po wstawieniu zacisku na przewodzie, klima zaczela dzialac, mimo iz nagrzewnica byla jeszcze gorąca.
Czy ktos moze mi wyjasnic:
1. Za co odpowiada górna klapka (zaraz pod filtrem p.pylkowym)?
2. Za co dolna? (Recznie ją podnosilem i opuszczałem - zadnego efektu)
3. Czy ma to wpływ na dopływ powietrza chłodnego z klimatyzjacji?
4. Czy da się kupić tylko górną klapkę?
5. Dlaczego zaraz po zacisnieciu przewodu silnik-nagrzewnica, mimo gorącej nagrzewnicy nagle klima zaczęła działać.
Bede wdzieczny za odpowiedzi, bo chodze za tym tematem już kilka dni.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
zamyka dopływ powietrza z zewnątrzFrugo75 pisze:1. Za co odpowiada górna klapka (zaraz pod filtrem p.pylkowym)?
kiedy górna klapka jest zamknięta, to ta też zamyka dopływ powietrza z zewnątrz (znacznie szczelniej niż klapka górna) jednocześnie otwierając dopływ powietrza z auta. Kiedy górna klapka jest otwarta do dolna zamyka dopływ powietrza z auta a otwiera dopływ powietrza z zewnątrz.Frugo75 pisze:2. Za co dolna? (Recznie ją podnosilem i opuszczałem - zadnego efektu)
Krótko mówiąc klapki sterują obiegiem otwartym/zamkniętym
nieFrugo75 pisze:3. Czy ma to wpływ na dopływ powietrza chłodnego z klimatyzjacji?
Zacznij od sprawdzenie błędów Climatronica...pewnie wywali błąd silniczka klapy ciepłe/zimne powietrze (to nie te klapy o których piszesz)
Re: Kilka pytań o climatronic
Dzięki. Tak wywala mi blad Climatronica. To o ktore klapy chodzi i ktory silniczek nie v71?Qto pisze:
Zacznij od sprawdzenie błędów Climatronica...pewnie wywali błąd silniczka klapy ciepłe/zimne powietrze (to nie te klapy o których piszesz)
Mi VAG wywalil: 01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71)
A.
- Qto
- _
- Kontakt:
V71 jest od obiegu zamkniętego/otwartego... znam kilka aut bez tych silniczków i klima działa prawidłowo
Re: Kilka pytań o climatronic
A które to są klapy zimne/cieple? Gdzie one są?Qto pisze:V71 jest od obiegu zamkniętego/otwartego... znam kilka aut bez tych silniczków i klima działa prawidłowo
- Qto
- _
- Kontakt:
luknij ten temat viewtopic.php?f=14&t=336986" onclick="window.open(this.href);return false; - są fotkiFrugo75 pisze:A które to są klapy zimne/cieple? Gdzie one są?

Jak dolna jest u góry to jest ciągle zamknięty obieg. U mnie wystarczyło klapę obalić na dół i po problemie ( obiegu zamkniętego nie używam )
MK2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=451131
MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=546133
Montaż ESP http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=590914
MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=546133
Montaż ESP http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=590914
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Kalpa os sterowanai temperatury powietrza jest od spodu nagrzewnicy - nad tunelem sodkowym. Jest blizej sciany grodziowej.
Nie pomyl jej z klala centalna bo ta jest blizej dzwigni zmainy biegow.
Sciagnij sobie zeszyt szkleniowy nr 208 - masz tam opis calej klimatyzacji.
Nie pomyl jej z klala centalna bo ta jest blizej dzwigni zmainy biegow.
Sciagnij sobie zeszyt szkleniowy nr 208 - masz tam opis calej klimatyzacji.