Check - Błędny przepływ powietrza wtórnego

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Mertruve
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mertruve » pn maja 13, 2013 20:30

Witam,

Od dłuższego czasu w moim aucie pali się Check, po podłączeniu komputera wyskoczyły takie oto błędy:

Elektronika silnika (P0411) system obiegu wtórnego błędny przepływ

- V101 silnik pompy obiegu wtórnego powietrza
- zawór kombi
- N112 zawór wydmuchowy obiegu wtórnego powietrza
- Nieszczelna instalacja wtórnego obiegu
- J299 przekaźnik pompy obiegu powietrza wtórnego

Pompa obiegu wtórnego działa ponieważ słyszę ją jak się załącza natomiast nie wiem co dalej. Sprawdzałem wszystkie plastikowe rurki od pompy i są całe, nie wiem gdzie jest zawór kombi i jak go sprawdzić, nie wiem gdzie jest zawór N112 i jak go sprawdzić, dodam, że mój silnik to 1.8T AUM. Czy ktoś z was miał podobną sytuację i czy może w jakiś sposób pomóc? Po skasowaniu Checka przez 2 dni jest ok, potem znów się pojawia z tym samym błędem.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » wt maja 14, 2013 10:29

Nie wiem ktory zawor jest ktory ale z pompy powinien isc waz do zaworu ktory jest podlaczony do kolektora wydechowego. Do tego zaworu jest podlaczony cienki wezyk ktory idzie do elektrozaworu ktory powinien byc przymocowany gdzies na scianie grodziowej - dalej idzie wezyk z podcisnieniem z kolektora ssacego. Ten elektrozawor jest sterowany przez ECU (komputer). Sprawdz czy on dziala - podaje podcisnienie jak jest wlaczona pompa i zsparwdz ten zawor na kolektorze wydechowym czy sie otwiera jak dostanie podcisnienie.

Mertruve
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Check - Błędny przepływ powietrza wtórnego

Post autor: Mertruve » śr cze 05, 2013 19:56

Ok rozumiem, czy mógłby ktoś naświetlić bardziej temat zaworu kombi oraz zaworu wydmuchowego? Gdzie ich szukać? Może jakieś fotki ktoś ma przypadkiem?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”