Schemat licznika VDO
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Schemat licznika VDO
Witam wszystkich wymieniłem liczniki z motometer na VDO z pół FIS i pali mi się teraz poduszka i nie działa mi nawigacja czyli nie zgłaśnia mi się podczas przyśpieszania i nie pokazuje mi poprawnie gdzie mam jechać. Może ma ktoś schemat do takich zegarów (VDO) bo chciał bym sobie z tym sam poradzić zanim pojadę do mechanika 

Odp: Schemat licznika VDO
Kodowanie ustawiłes odpowiednie dla twojego silnika?
Podaj numery liczników. Starego i nowego.
Wysłane z mojego ST21i za pomocą Tapatalk 2
Podaj numery liczników. Starego i nowego.
Wysłane z mojego ST21i za pomocą Tapatalk 2
Re: Schemat licznika VDO
Kodowanie zostało zmienione ze starych zegarów bo licznik oszukiwał pokazywał mniejszą prędkość niż była bo zegary są od 1.9 SDI
Stare zegary mają kod 1J0919 881D a nowe 1J0920 821B
Stare zegary mają kod 1J0919 881D a nowe 1J0920 821B
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Schemat licznika VDO
Pali sie kontrolka poduszki bo teraz dziala ona po CAN a wczesniej byla analogowo gaszona. Zmien kodowanie w CAN GATEWAY i kontrolka zgasnie ale nie bedzie sie zapalala przy uaterce w poduszkach - trzeba teraz rzezbic w liczniku by to normalnie dzialalo.
NAVI nie dziala bo pewnie nie podpiales przewodow z NAVI do licznika.
Pinout licznika jest dostepny na forum.
Oczywiscie w liczniku trzeba zmienic kodowanie by bylo wlaczone NAVI w liczniku.
NAVI nie dziala bo pewnie nie podpiales przewodow z NAVI do licznika.
Pinout licznika jest dostepny na forum.
Oczywiscie w liczniku trzeba zmienic kodowanie by bylo wlaczone NAVI w liczniku.
Schemat licznika VDO
No ok tylko kupiłem przejście z allegro i koleś powiedział że musi to działać bez żadnego problemu że wystarczy podłączyć to przez to przejście i navi będzie działała z gali czyli ten biało niebieski kabel. A jak zmienić to kodowanie do tego licznika żeby ta poduszka się nie paliła ale żeby poduszki były sprawne ? Posiadam DOMINATORA VW
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Schemat licznika VDO
Wchodzisz w CANGATEWAY lub bramke CAN i patrzysz jakie masz kodowanie (soft coding) odejmujesz od niego 4 i zatwierdzasz.
Masz np 00006 to zmieniasz na 00002.
Wtedy zgasnie kontrolka poduszek ale zeby dzilala tak jak powinna to rzeba ja podlaczyc inaczej - trzeba lutowac w liczniku.
Co ma Ci dzialac z sygnalu GALA bo juz sie gubie?
Pokaz ta przejsciowke.
Jaki masz nr licznika a jaki miales?
Dzialal Ci pokazywanie spalania?
Masz np 00006 to zmieniasz na 00002.
Wtedy zgasnie kontrolka poduszek ale zeby dzilala tak jak powinna to rzeba ja podlaczyc inaczej - trzeba lutowac w liczniku.
Co ma Ci dzialac z sygnalu GALA bo juz sie gubie?
Pokaz ta przejsciowke.
Jaki masz nr licznika a jaki miales?
Dzialal Ci pokazywanie spalania?
Schemat licznika VDO
Numery podałem w poście wyżej. No nawigacja niby ma z niej brać prędkość i wiedzieć że auto jedzie do przodu.
Tu masz link do tego adaptera http://allegro.pl/adapter-montazowy-do- ... 39276.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu masz link do tego adaptera http://allegro.pl/adapter-montazowy-do- ... 39276.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Schemat licznika VDO
Nie wiem jak to ma dzialac ale z tego co zrozumialem to sterowanie idzie po CAN a Ty go nie masz wiec to nie zadziala.
Masz jakies inne zdjecia tego to bym sparwdzil na schemacie jak to jest podlaczone.
Masz jakies inne zdjecia tego to bym sparwdzil na schemacie jak to jest podlaczone.
Schemat licznika VDO
Nie mam innego nic. Ale to się podłącza w kostkę od zasilania czyli tą czarną i normalnie do radia i w tedy w tył w tą wąską kostkę z niebieskim zabezpieczeniem. I koleś mówił że nie ma to znaczenia czy jest po can czy nie bo to właśnie ma oszukać komputer żeby to mienić.
Schemat licznika VDO
Niestety nic nie dało zmiana kodu ECU w CANGATEWAY bo miałem 0006 a dałem 0002 tak jak mówiłeś i niestety dalej się pali ta poduszka niestety
a w błędach pokazuje mi że magistrala can brak połączenia napinacza pasów

Schemat licznika VDO
Tak bez żadnego problemu. I poduszka dalej się paliła ale nie wyskakiwał błąd myślałem że coś będzie nie tak i ustawiłem 0006 z powrotem. Robiłem to za pomocą dominatora vw wszedłem w diagnozę potem w CANGATEWAY wszedłem w komunikację bez can i dałem kodowanie i tam są dwa do wybory że 3 cyfrowe i drugie do więcej cyfrowych kodów i tam w drugie wpisałem 0002 i weszło tylko błąd nie znikną.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Schemat licznika VDO
Zmieniasz ostatnia cyfre.
1 to automatyczna skrzynia
2 ABS
4 AIRBAG
6 na koncu oznacza ze masz AIRBAG w aucie o ABS, 2 ze masz tylko ABS
1 to automatyczna skrzynia
2 ABS
4 AIRBAG