gaśnie silnik

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

jofa-j1
Mały gagatek
Mały gagatek

gaśnie silnik

Post autor: jofa-j1 » pt maja 24, 2013 13:12

Witam wszystkich! Mam problem od kilku dni, przy parkowaniu wjechałem w dosyć dużą dziurę. Autem mocno zakołysało i zgasł silnik, oświeciły się kontrolki ( na żółto) i zapiszczał sygnał, zegar się wyzerował. I od tego momentu zaczął się dziwnie zachowywać. Po chwili auto odpaliło ale po zdjęciu nogi z gazu znów zgasł. Przy jeździe zdarza się często że zgaśnie na sekundę i znów jadę. Gaśnie szczególnie przy jeździe po dziurach i przy szybko pokonywanych, ostrych zakrętów w lewo. Zdarza się też że na postoju przy pracującym silniku, gdy pokołyszę mocno samochodem też zgaśnie (zegar się zeruje, piszczek, kontrolki itd). Sprawdziłem mocowanie bezpieczników, przekaźników, wtyczek w komorze silnika i nic) Byłem rano u elektryka, zrobił nietęgą minę i powiedział że się z takim przypadkiem nie spotkał Może ktoś z kolegów miał podobny przypadek, może coś doradzi. Myślę jeszcze że może podpięcie licznika, jakaś wtyczka. Zobaczę jak się do niego dostać, żeby czegoś nie uszkodzić. Za wszystkie rady - serdeczne dzięki! Dodam Golf 4 , silnik 1,6 BCB Z gazem, kombi 2003r.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

gaśnie silnik !

Post autor: grg474 » pt maja 24, 2013 13:15

sprawdź masę (klemę na aku, przewód masy do silnika, przewód masy do nadwozia pod aku)

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

jofa-j1
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: gaśnie silnik !

Post autor: jofa-j1 » pt maja 24, 2013 14:33

[quote="grg474"]sprawdź masę (klemę na aku, przewód masy do silnika, przewód masy do nadwozia pod aku
Witam ponownie !
Sprawdziłem przewód masowy. Po wyjęciu podstawy akumulatora ukazał się przewód masowy (-) z odnogą przymocowaną do nadwozia. Zakówka była luźna, w palcach wyszedł przewód. Zalutowałem nową, chyba diagnoza trafiona, odbyłem jazdę próbną, na razie OK. Serdeczne dzięki za poradę !

Awatar użytkownika
grg474
_
_

gaśnie silnik

Post autor: grg474 » pt maja 24, 2013 16:19

pozdrów mechanika/elektryka - kumpel o taki sam przewód zmienił aku w aucie (darmo wydał kasę) :pub:

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”