Nie włącza drugiego biegu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Misza1122 » pn lip 08, 2013 22:49

Witam. Mam problem po swapie, tego typu że nie włącza się drugi bieg wentylatora. Wentylatory z seata toledo podwójne. Nowy czujnik 3 pinowy i na wszelki wypadek spr na dwóch innych sprawnych, instalacja spr, instalacja nowy typ po 89r. Silnik spr na krótko i działają dwa biegi.
Zastanawia mnie jedynie brak przekaźnika. Pamiętam, że przed 89r był przekaźnik o nr 31 a tu nie ma żadnego. I nie mogę żadnych informacji znaleźć na temat owego przekaźnika w instalacji po 89r. Bądź nie u mnie ich znaleźć.

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » wt lip 09, 2013 14:10

a montowałeś instalację od dawcy czy zostawiałeś swoją? Poza tym drugi bieg jest szybszy... więc może nie spełniasz warunków na załączenie drugiego biegu - nie osiągasz temperatury?? Zwierałeś/symulowałeś działanie czujnika dla reszty układu?? (odpięty czujnik i zwierasz sprawdzasz obydwa biegi - wentylator dopięty wszystkie bezpieczniki na miejscu).
Ostatnio zmieniony wt lip 09, 2013 14:24 przez -=ren=-, łącznie zmieniany 1 raz.

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Misza1122 » wt lip 09, 2013 14:23

Istalacja na silnik z dawcy, instalacja na auto i osprzęt pod maskę (lampy itp) z Golf II 92r prawdopodobnie.
Raczej jak płyn zagotował to powinien włączyć drugi bieg. Nie daje rady chłodzić na pierwszym biegu(wolnym) A szybki nie daje oznak życia.
Zastanawia mnie jedynie brak przekaźnika. Bo to już okolo 40A będzie na szybki bieg. A na taki prąd już powinien byc

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » wt lip 09, 2013 14:26

doskrobałem co nieco wyżej... skąd wiesz że 40A ??

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
Misza1122
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Misza1122 » wt lip 09, 2013 14:43

Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem czy działa układ.
Pierwsze co było to nie załączał się kompletnie żaden bieg, nagle zaczął włączać się pierwszy bieg. Ale jak silnik miał okolo 110stopni. I to na chwile, potem zmieniłem na kolejny czujnik to zaczął się załączać pierwszy ale raz na jakiś czas, teraz kupiłem kolejny i przy 95 załącza się pierwszy bieg. Ale drugi ani drgnie. Płyn zagotuje a wentylator kręci się na pierwszym biegu.
Na początku myślałem ze chłodnice zamuliło i temu. Ale jak włącza się przy 95stopniach pierwszy bieg. To nie ma opcji zeby przy wyższej nie doszła temperatura do czujnika. Już nie mam pojęcia. Czujnik brałem nawet z działającego auta i to samo... załączy pierwszy i koniec...
Kiedyś cos szukałem na necie i znalazłem właśnie opis dla seata toledo ze ma na 2 biegu ok 40A

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » śr lip 10, 2013 08:17

40A przy powiedzmy jeździe na obrotach w mieście to moc dla wentylatora prawie 550W !! To jak kątówka... Przeciętnie wiatraki mają 250/60W zależnie od biegu. A czy tam nie było osobnego przekaźnika do wentylatorów - jak np w mk3 lub passatach b3/b4? Czy toledo nie miało klimatyzacji??

Obrazek

tutaj mas zschemat co prawda z octavki ale widać gdzie zasilania na wiatraki są: ( z elektroda.pl )
Obrazek

vwlifestyle.pl
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”