Chrupnięcie . Wymiontowanie dywaników ( tapicerki )
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam serdecznie .
Pytanie mam was odnośnie dziwnego zjawiska , które mi się pojawiło dzisiaj rano.
Golf mk4 1.4 16v wersja 3 drzwiowa . rok 99
Myjąc auto od środka . pierwszy raz w życiu wchodziłem do auta na tył. Opierając się całą swoją masą działa ( 82 kg ) usłyszałem bardzo dziwny dzwięk jakby chrupnięcie , spróbowałem jeszcze raz chrupnięcie się powtórzyło . ;/ z drugiej strony jest totalna cisza .
Moje pytanie czy to może byc zardzewiałe podwozie ( tj blacha z dołu ) z kanału nic nie widac żeby jakieś dziury były w powłoce ochronnej .
Dodatkowo pytanie co trzeba rozebrac i w jakiej kolejności żeby dostac się do tej blachy
czekam na wypowiedzi i opinie czy to może bycc rdza..
pozdrawiam.
Pytanie mam was odnośnie dziwnego zjawiska , które mi się pojawiło dzisiaj rano.
Golf mk4 1.4 16v wersja 3 drzwiowa . rok 99
Myjąc auto od środka . pierwszy raz w życiu wchodziłem do auta na tył. Opierając się całą swoją masą działa ( 82 kg ) usłyszałem bardzo dziwny dzwięk jakby chrupnięcie , spróbowałem jeszcze raz chrupnięcie się powtórzyło . ;/ z drugiej strony jest totalna cisza .
Moje pytanie czy to może byc zardzewiałe podwozie ( tj blacha z dołu ) z kanału nic nie widac żeby jakieś dziury były w powłoce ochronnej .
Dodatkowo pytanie co trzeba rozebrac i w jakiej kolejności żeby dostac się do tej blachy
czekam na wypowiedzi i opinie czy to może bycc rdza..
pozdrawiam.
- FURMAN TDI
- Użytkownik
Trudno wywróżyć ja zacząłbym od sprawdzenia śrub trzymających siedzisko-fotel jak kto woli a jeśli już to zrobiłeś i chcesz wyciągnąć wykładzinę to zacznij od wymontowania foteli i zrucenia progów tycz plastikowych dalej istota rozumna powinna sobie poradzić
po za tym temat założyłeś w złym dziale

po za tym temat założyłeś w złym dziale
...zawsze coś
Dałem temat do mechaniki ze wzgledu na częśc wymontowania plastików i tego wszystkiego innego badziewia . Co do śrub ? to co ona maja wspólnego z chrupaniem :> Chrupnięcie usłyszałem kiedy nie podpierając się stałem obydwiema nogami na podłodze z tyłu ( od pasażera ) . i skaczac delikatnie dalej chrupało. z tym ze podłoga sie nie uginała jakos specjalnie dla mnie sztywa.
Nie ma tam jakiejs taśmy ? albo czegoś w tym rodzaju ?;/
Nie ma tam jakiejs taśmy ? albo czegoś w tym rodzaju ?;/
- FURMAN TDI
- Użytkownik
może przedostała sie tam myszka po której teraz skaczesz i miażdżysz jej kręgi szyjne co wywołuje to chrupanie
dział mechanika to, to co znajduje sie poza kabiną a na wnetrze kabiny i plastki jest special. nic wiecej nie poradze jeszcze tepichu w mk4 nie zrywałem

...zawsze coś
Aleś dowcipny
Moze czipsy mi zleciały pod wykładzine
i to moze raczej dlatego 
jakby ktos miał jeszcze jakies oryginalne pomysły to zapraszam do pomiocy.

Moze czipsy mi zleciały pod wykładzine

jakby ktos miał jeszcze jakies oryginalne pomysły to zapraszam do pomiocy.
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Wywal tylne fotele wsadź łapska pod wykładzinę i będziesz wiedział co tam jest. Z tego co pamiętam to się tak da, najwyżej jednego czy 2 zatrzaski trzymające tapicerkę pod kanapą trzeba odpiąć. Nikt ci nie wywróży co tam chrobocze
Nawet jak wywróży to bez zajrzenia i tak pewności nie będziesz miał 

chodziło mi o dobra rade , w sprawie demontażu tego całego sprzętu tapicerki siedziska i w ogole.
No ale panowie chrupanie zostało już zdiagnozowane i naprawione
Jakby ktoś był ciekawy pod tapic. jest mata wugłuszająca ,pod nią jest jeszcze taka jakby sklejka która na skutek wilgoci ( jeden korek był nieszczelny ( chyba ze zostało to coś wody z zimy ) po prostu się odklejała , Wszystko zostało wyczyszczone wysuszone poskładane do kupy i posklejane sylikonem
Jeśli chodzi o rdze. to nie znalazłem tam jej ani grama
Ze względu na to ze wymontowanie fotela i całej tapicerki jest banalne. jutro biorę się za przód od strony kierowcy tj. wilgoc na dywaniku od zimy lub korek w podwoziu.
Zobaczymy co tam mnie zastanie
pozdrawiam
No ale panowie chrupanie zostało już zdiagnozowane i naprawione

Jakby ktoś był ciekawy pod tapic. jest mata wugłuszająca ,pod nią jest jeszcze taka jakby sklejka która na skutek wilgoci ( jeden korek był nieszczelny ( chyba ze zostało to coś wody z zimy ) po prostu się odklejała , Wszystko zostało wyczyszczone wysuszone poskładane do kupy i posklejane sylikonem
Jeśli chodzi o rdze. to nie znalazłem tam jej ani grama

Ze względu na to ze wymontowanie fotela i całej tapicerki jest banalne. jutro biorę się za przód od strony kierowcy tj. wilgoc na dywaniku od zimy lub korek w podwoziu.
Zobaczymy co tam mnie zastanie
pozdrawiam