witam.
Nagle usłyszałem pisk dochodzący z tyłu auta, okazało się, że bęben i felga nagrzana
Tylne prawe koło nie obraca się swobodnie, tak jakby trzymał hamulec.
Dodam, że wcześniej przy odpuszczaniu hamulca słychać było pisk.
Koło dostało również luzu poprzecznego, ruszając nim na boki.
Po zdjęciu kapsla z felgi wyleciało również ten kapsel zabezpieczający śrubę centralną od bębna.
Czy w związku z tym padło również łożysko?
Dodam, że wymieniane były rok temu (17 tyś km) na FAG`a (nie za szybko padły?)
Nie mam chwilowo możliwości rozebrania bębna i sprawdzenia co jest pięć
stąd pytanie co tam mogło się stać?
pisk z tyłu i grzaje się koło
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Kapsel zabezpieczający jest zablokowany zawleczką właśnie po to by nie odkręciła się nakrętka dociskająca łożysko.zgryza pisze:Po zdjęciu kapsla z felgi wyleciało również ten kapsel zabezpieczający śrubę centralną od bębna
To mogło być przyczyną poluzowania się nakrętki centralnej co spowodowało że łożysko dostało luzów.
na 99% procentzgryza pisze:Czy w związku z tym padło również łożysko?
Coś zostało uszkodzone, po zdjęciu bębna będziesz widział.zgryza pisze:Tylne prawe koło nie obraca się swobodnie, tak jakby trzymał hamulec.
Źle to ująłem, wypadł tylko ten kapsel wcześniejszy, ten przykrywający wszystko.Matt_GT pisze: Kapsel zabezpieczający jest zablokowany zawleczką właśnie po to by nie odkręciła się nakrętka dociskająca łożysko.
Moim zdaniem oderwała się okładzina szczęki hamulcowej i stąd pisk i hamowanie koła.
Jak zdejmiesz bęben zobaczysz co jest nie tak.
Jak zdejmiesz bęben zobaczysz co jest nie tak.