Strona 1 z 2

Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)

: pn sty 26, 2015 15:32
autor: SylVWia
Propozycja piksel1 (dzięki!) aby założyć wątek kulinarny wydaje się być całkiem ciekawy :)
Tak więc tutaj wypowiadamy się na temat wszystkiego co da się ugotować, usmażyć, udusić, upiec itd. :food:
Znacie jakieś fajne przepisy? Może jakieś "triki" kulinarne? Podzielcie się!

Ja na dzień dobry mogę podzielić się przepisem, który dostałam właśnie dziś od koleżanki - naleśniki cesarskie:
http://www.domowabogini.pl/omlet-cesars ... sniadanie/
Osobiście jeszcze nie próbowałam, ale zamierzam w leniwy weekend zrobić. Podobno bardzo smaczne a jak ktoś nie lubi rodzynek to bez też smakują super.

Generalnie to moja druga połówka jest moim "bogiem kulinarnym" a mi pozostaje tylko sprzątanie, ale od czasu do czasu też zdarzy mi się wejść do kuchni nie tylko po to aby pozmywać ;)

Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)

: czw sty 29, 2015 14:27
autor: twojtyp
Fajny blog kulinarny:-) a przepis na omlet zaciekawił mnie z tego względu, że zauważyłam, że zawiera rodzynki z rumu... hehe tak na śniadanie;p znalazłam kilka fajnych przepisów, które z pewnością wykorzystam.

Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)

: czw lut 05, 2015 11:47
autor: SylVWia
No to teraz już na pewno muszę je wypróbować, skoro już druga osoba mówi, że są fajne ;)

Dziś przepis na szybką szarlotkę - bez większego wysiłku - najlepiej smakuje jeszcze ciepła, z lodami waniliowymi - pyycha:

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek) - ja dla dodatkowego aromatu mieszam zwykły cukier z paczką cukru waniliowego
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
odrobina cynamonu, jeśli lubicie
3/4 kostki masła (około 170 g)

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kaszę i proszek) wymieszać. Podzielić na 3 równe części.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja osobiście kroję w dosyć cienkie plastry)

Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą (lub kaszą).

Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie - ja daję go dosyć dużo). Następnie wysypać drugą część suchych składników i rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.

Plastry zimnego masła równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta, tak by przykryły całość jedną warstwą (używam do tego zwykłej obieraczki).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku).
Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie (u mnie jeszcze się to nie zdarzyło, bo szarlotka nie doczekała kolejnego dnia :hmm: ).

Smacznego! :food:

Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)

: ndz lut 15, 2015 12:46
autor: Ptaszynka
Lindana,człowiek uczy się przez całe życie.Jeszcze nic straconego :D

Re: Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić

: ndz lut 15, 2015 14:24
autor: SylVWia
Bez przesady, moje przebywanie w kuchni niestety w większości polega na sprzątaniu po moim szefie kuchni ;) do gotowania mam dwie lewe ręce ;)

Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)

: pt kwie 03, 2015 16:25
autor: lenka09
SylVWia, bardzo dobra mi wyszła ta szarlotka:)

Re: Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić

: sob kwie 04, 2015 17:17
autor: SylVWia
Super, cieszę się :)

Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)

: pn maja 04, 2015 00:17
autor: jestempsem
W takim razie koniecznie przetestuję tę szarlotkę, skoro tworzy taki fajny zestaw z lodami waniliowymi, a przyda mi się coś słodkiego na najbliższą imprezę ogrodową ;)

Przy okazji mam nadzieję, że uda się troszeczkę rozruszać towarzystwo w tym dziale :)

Re: Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić

: pn maja 04, 2015 18:01
autor: SylVWia
Ja również :) dzięki za wsparcie! Jutro podam przepis na domowe lody waniliowe - łatwe w przygotowaniu i przepyszne!

Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)

: wt maja 05, 2015 13:09
autor: SylVWia
Obiacany przepis na lody waniliowe - idealne do szarlotki:

4 jaja
500ml śmietany 30% lub 36% (30% w zupełności wystarczy)
6 łyżek cukru
łyżka cukru waniliowego
laska wanilii

Jaja ubić z cukrami, dodać ziarno wanilii. Śmiatanę ubić na sztywno (uwaga, żeby nie ubić masła!).
Ubite jaja powoli wlewać do śmietany (nie na odwrót, bo się zważy!) i delikatnie wymieszać łyżką.
Całość przelać do pojemnika po lodach lub innego (można wyłożyć folią spożywczą), wsadzić do zamrażarki i po paru godzinach gotowe!

Można też całość przed zamrożeniem wymieszać lub polać z wierzchu np. z musem malinowym, truskawkowym - jakim lubicie :)

Palce lizać!

Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)

: śr cze 03, 2015 20:09
autor: naster
Brzmi pysznie, chociaż ja to jestem zawsze ostrożna jeśli chodzi o surowe mięso, jaja. Ale pewnie minusowa temperatura zabija wszelkie dziadostwo :)

Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)

: śr lip 08, 2015 16:18
autor: Młoda
SylVWia pisze:1,5 kg jabłek
Można zastąpić jabłkami ze słoika - takie w kostkę już zrobione ?

Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)

: śr lip 08, 2015 16:24
autor: acinek
Nie jest to na pewno to samo, ale powinno przejść. Otruć się nie otrujesz ;)

Kulinaria - czyli co oprócz złego mechanika można udusić :)

: śr lip 08, 2015 17:52
autor: Młoda
acinek pisze: Nie jest to na pewno to samo, ale powinno przejść. Otruć się nie otrujesz ;)
surowe ciasto mogę wcinać na okrągło więc :okej: