(Bora sedan) Nie otwiera się klapa bagażnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Hidden_Lucas
Drivers Wanted
Drivers Wanted
Kontakt:

(Bora sedan) Nie otwiera się klapa bagażnika

Post autor: Hidden_Lucas » czw mar 18, 2010 18:16

Witam
szukałem po tematach związanych z klapa, ale w żadnej nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mianowicie mam problem z klapą bagażnika w vw Bora (sedan) ogólnie jest tak, ze ciężko ją zamknąć znaczy się, zamek nie zaskakuje i tak jak by się odbijała ta klapa, trzeba poprostu nią mocno trzasnąć ale wtedy się zacina! i nie mozna z zewnątrz jej otworzyć, chodz czasem się da. (raz na ok. 20 zamknięć da się ja ponownie otworzyć z zewnątrz) sprawidziłem kabelki od rączki do tego silniczka wszystko ok. silniczek działa, wymieniłem ten mikrostyk w zamku, lampka nie świeci się cały czas w bagażniku tylko gaśnie (czyli miktostyk jest wciśnięty) ale nie wiedzieć czemu klapa się nie otwiera... i sam już nie wiem gdzie szukać przyczyny.
Bardzo mnie nie pokoi to, że klapa trzeba po prostu trzasnąć by się zamknęła, myślałem nad wymianą zamka ale w moim sklepie wołają za to 150zl więc wole na razie pokombinować domowymi sposobami by to naprawić

Awatar użytkownika
maryjan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: maryjan » czw mar 18, 2010 18:38

Hidden_Lucas, miełem podobnie po zimie.
Dobre czyszczenie i przesmarowanie zamka zwykłym olejem silnikowym rozwiązało problem na zawsze. szczególnie smarować należy sprężyne odbijającą.

Dziki

Awatar użytkownika
pioan1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: pioan1 » czw mar 18, 2010 20:39

Kolego a przy otwartej klapie robiłeś próby?
Mikro styk jest również w dźwigni otwierania klapy tam też się syf zbiera i się zacina ją

[img]http://images21.fotosik.pl/165/efbfbb2cd9e2731c.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Hidden_Lucas
Drivers Wanted
Drivers Wanted
Kontakt:

Post autor: Hidden_Lucas » pt mar 19, 2010 15:10

maryjan, niestety nie pomogło
pioan1 pisze:Kolego a przy otwartej klapie robiłeś próby?
Mikro styk jest również w dźwigni otwierania klapy tam też się syf zbiera i się zacina ją
rozebrałem dźwignie, przejrzałem ten mikrostyk wszyto ok, jak zamknę zamek przy otwartej klapie, i w wcisnę dźwigienkę otwierania klapy to wszystko działa, silniczek popycha cięgno i się zamek otwiera, ale gdy tylko zamknę klapę to nic....

Awatar użytkownika
pioan1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: pioan1 » pt mar 19, 2010 22:39

Sprawdź lub wyreguluj rygiel, a może siłowniki lub zawiasy się zatarły. Spotkałem się już z taką opcją. Tylko WD-40 albo INHIBOL

[img]http://images21.fotosik.pl/165/efbfbb2cd9e2731c.jpg[/img]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”