Holowanie golfem MK2 VW caravelle
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- kiciak1488
- Nowicjusz
- Kontakt:
Holowanie golfem MK2 VW caravelle
Witam, czy miałby ktoś pomysł jak wyratować Vw Caravelle T4 (2,5 benzyna w automacie - padła skrzynia biegów) stojącego w Norwegii, myślałem żeby wynająć jakąś lawetę lub motyl holowniczy i pociągnąć to Vw golfem MK2 z silnikiem PF 107KM z tym, że nie wiem czy to legalne i jak by się zapatrywała na to policja. Najlepsza była by wersja z w/w motylem holowniczym gdzie zaprzęga się tylko przednią oś.
Lepiej być faszystą niż pedałem
- Paweł Marek
- V.I.P.
co do policji - kwestia że nie wolno holować po autostradzie, chyba wagi przyczepy, wagi całości bo potrzebne lepsze prawko jak jest powyżej 3,5 tony, to jest właściwie pytanie na dział porad prawnych a nie na dział techniczny, ale na razie zostawiam temat.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Holowanie golfem MK2 VW caravelle
zgodnie z przepisami waga pojazdu (zestawu - laweta + pojazd) holowanego nie może przkraczać wagi pojazdu holującego, ile waży Mk2 a ile waży VW T4 z lawetą czy bez??? - odpowiedź chyba jest prosta - to po pierwsze, a po drugie żeby holować lawetę czyli rodzaj przyczepy powyżej 750 kg musisz mieć kategorią prawa jazdy E, czyli co najmniej B+E, myślę że rozwiałem wszystkie wątpliwościkiciak1488 pisze:Witam, czy miałby ktoś pomysł jak wyratować Vw Caravelle T4 (2,5 benzyna w automacie - padła skrzynia biegów) stojącego w Norwegii, myślałem żeby wynająć jakąś lawetę lub motyl holowniczy i pociągnąć to Vw golfem MK2 z silnikiem PF 107KM z tym, że nie wiem czy to legalne i jak by się zapatrywała na to policja. Najlepsza była by wersja z w/w motylem holowniczym gdzie zaprzęga się tylko przednią oś.
- kiciak1488
- Nowicjusz
- Kontakt:
- kiciak1488
- Nowicjusz
- Kontakt:
- kiciak1488
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
z tym 750kg nie do końca się zgodzę, nie mając kategorii E możesz pociągnąć przyczepę o DMC ponad 750kg pod warunkiem że DMC przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu i DMC zestawu (DMC pojazdu + DMC przyczepy) nie przekracza 3.5t...mettenos pisze:po drugie żeby holować lawetę czyli rodzaj przyczepy powyżej 750 kg musisz mieć kategorią prawa jazdy E, czyli co najmniej B+E
...tak czy siak laweta raczej w tych przedziałach się nie zmieści
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- no to kombinujesz, jak ją ściagnąć, a moze to jest jakaś pierdoła? Opisz dokladnie, co się dzieje, odpala, nie odpala, nie rusza z miejsca?kiciak1488 pisze:nie mam pojęcia co w niej padło, caravelka wogóle nie jeździ.
Kiedyś udało mi się naprawić dwie skrzynie - w jettcie mkII z silnikiem VR6 i automatem przełożonym z paska i tiptronic w mkIV - w obu przypadkach winny był komp. W tej jettcie było to o tyle wredne, że nie chciała ruszyć z miejsca - silnik dławił się, tak, jakby był wciśnięty hamulec cały czas. Okazało się, ze był padnięty komp. Ale najlepsze było to, że jak się kompa całkiem odłaczyło, to można było jeździć - skrzynia była w trybie awaryjnym - jeździła tylko na 3. biegu. Takze opisz, co jest nie tak. Jeżeli nie jest to usterka mechaniczna, to można spróbować odłaczyć kompa i wtedy zobaczyć, czy ruszy.
Ostatnio zmieniony czw paź 01, 2009 20:37 przez Lipek81, łącznie zmieniany 1 raz.