[mk3] Golf III 1994 TDI - licznik prędkości
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3] Golf III 1994 TDI - licznik prędkości
Witam, licznik nie wskazuje prędkości i nie nalicza kilometrów. Obrotomierz i reszta działają. Podmieniałem na inny licznik i jest dokładnie to samo. Mechanik podobno sprawdzał czujnik prędkości i niby działa. Gdzie szukać przyczyny? Jeśli ktoś Z Kujawsko-Pomorskiego i podejmie się usunięcia usterki, to gotowy jestem zapłacić.
[mk3] Re: Golf III 1994 TDI - licznik prędkości
Z Torunia, więc jeśli znasz się na rzeczy i masz chwilę na próbę naprawy to zapraszam, jak pisałem wcześniej - zapłacę.
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No mam tylko nie wiem kiedy w Toruniu będe teraz. Tą zmieniarkę znalazłem ale nie wiem czy to to. na pw zobacz zdjęcia.
Nie ufaj do końca mechanikowi. Sprawdź sam. Możesz użyć miernika z opcją pomiaru częstotliwości, albo zaopatrz się w zwykłą diodę świecącą z nóżkami i rezystor 1kΩ. Zdemontuj licznik i odłącz od niego złącze. Połącz anodę diody (dłuższa nóżka) z nóżką rezystora. Następnie drugą nóżkę rezystora wetknij w pin nr 11 kostki licznika. Pozostałą nóżkę diody wprowadź do pinu nr 27. Tak podłączona dioda, w przypadku sprawnego czujnika prędkości, powinna migać coraz szybciej wraz ze wzrostem prędkości.