[mk4] Oryginalna zmieniarka - awaria
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, posiadam w bagażniku oryginalną zmieniarkę CD, współpracująca z radiem Gamma, dokładnie taką jak tutaj: . No i cóż, jako że nic nie jest wieczne, w końcu padł w niej laser, chociaż służyła mi długo. Raz czyta płyty, raz nie. Serwisy elektroniczne odpowiedziały, że naprawy się nie podejmą, gdyż podobno tego typu starych laserów nie mają w asortymencie, co by dokonać podmianki. W związku z tym pytanie do Was - czy jest jakaś szansa na wskrzeszenie tego cuda? Gdzie się z tym zgłosić? Może na forum jest ktoś obeznany w temacie ewentualnej naprawy i by się jej podjął? Pozdrawiam.
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Skąd jesteś kolego? Podaj więcej oznaczeń, porób zdjęcia. Mam coś podobnego gdzieś tylko bez magazynku na płyty. Czy jest to vdo czy blaupunkt czy jeszcze co innego.
Woj. Kujawsko - Pomorskie, konkretnie Toruń. Co do zmieniarki, moja jest formy Panasonic. Magazynek akurat mam, wiec spokojnie może być bez, zalezy mi tylko na jej sprawności.
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
[mk4] Re: Oryginalna zmieniarka - awaria
Bywam akurat dość często w Toruniu. Musze poszukać tej zmieniarki.
Jesteś pewien, że laser padł?
Miałem takie same objawy (zmieniarka Blaupunkta) jak opisujesz, szczególnie przy niskich temperaturach.
Rozebrałem zmieniarkę, wyczyściłem laser i działa prawie jak nowa
Aktualnie: Golf IV Variant 1,9TDI Pacific (ASZ)
Jeszcze jest: Golf III 1,8 GL (AAM)
Jeszcze jest: Golf III 1,8 GL (AAM)
Tak przypuszczam, że laser, ale może i masz rację, wyczyszczę o zobaczymy czy będzie jakikolwiek efekt. Nie mniej jednak temat aktualny, jeśli ktoś podejmie się naprawy bądź zasugeruje mi co robić, to czekam na info.