[mk4] Podłączenia pinów do czujnika abs.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
[mk4] Podłączenia pinów do czujnika abs.
Witam,
Przez pośpiech uwaliłem kostkę od ABS przód lewy, kostkę kupiłem piny też. Z elektryki jestem słaby więc pytam.. obojętnie w jakiej kolejności wepnę przewód czarny i brązowiony wtyczce Czy ma to jakieś znaczenie i musi być np czarny pierwszy a drugi brązowy czy na odwrót.
Przez pośpiech uwaliłem kostkę od ABS przód lewy, kostkę kupiłem piny też. Z elektryki jestem słaby więc pytam.. obojętnie w jakiej kolejności wepnę przewód czarny i brązowiony wtyczce Czy ma to jakieś znaczenie i musi być np czarny pierwszy a drugi brązowy czy na odwrót.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
[mk4] Re: Podłączenia pinów do czujnika abs.
Czy ma znaczenie czy nie...mozna to zrobić tak jak było - pin 1 brązowy, pin 2 czarny
-
- Forum Master
Wtyczka wymieniona, na kole dalej wyrzucał błąd abs, w logach prędkości z tego koła nie widać, stoi cały czas na 0, złośliwość rzeczy martwych i czujnik padł?
Wyciągałem przy okazji amora, wymieniony sworzeń wahacza i końcówka drążka. mogę jeszcze jakoś sprawdzić działanie czujnika czy od razy wymienić?
Wyciągałem przy okazji amora, wymieniony sworzeń wahacza i końcówka drążka. mogę jeszcze jakoś sprawdzić działanie czujnika czy od razy wymienić?
- Qto
- _
- Kontakt:
Mi się zdarzyło że przy wymianie amora zapomniałem odpiąć wtyczki...po wyciągnięciu amorka ze zwrotnicy wahacz opadł urywajac wtyczkę...a wtyczka szarpiąc za czujnik uszkodziła go. Po demontażu było widać pęknięcie. Może u Ciebie jest podobnie?
-
- Forum Master
Ten sam błąd zaliczyłem... czyli pewni uwiłem czujnik. Trzeba kupić i wymienić.
-
- Forum Master
Czujnik wymieniony, nic to nie dało. Cały czas wywala błąd i nie da się do skasować... 00290 - ABS Wheel Speed Sensor: Rear Left (G46) 35-00 - -
Gdzie szukać problemu?
Gdzie szukać problemu?
Kabloteka dość często zielenieje od wody. Czyli miedź się utlenia. Wystarczy że gdzieś się lekko skaleczy izolacje nakłuje igłą w celu sprawdzania przejścia i już mamy po zawodach.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- Qto
- _
- Kontakt:
musisz sprawdzić ciągłość przewodów... jak nie wiesz co i gdzie, to podaj rocznik i czy jest ESP
-
- Forum Master
rok 2000, Esp jest.
Gdzieś mam starą zwrotnice z czujnikiem abs, spróbuje podpiąć zobaczę czy uda się wykasować błąd
Gdzieś mam starą zwrotnice z czujnikiem abs, spróbuje podpiąć zobaczę czy uda się wykasować błąd
- Qto
- _
- Kontakt:
tak teraz patrzę...na początku pisałeś o czujniku lewy przód, teraz o zwrotnicy...a błąd jaki napisałeś dotyczy czujnika lewego...ale tylnego
-
- Forum Master
Dobra nie było tematu:) uwaliłem wtyczkę od lewego koła to skupiłem się na tym kole. Ale nie popatrzyłem że błąd wywala na Rear Left.... czasami najprostsze rzeczy są najtrudniejsze....
ale swoją drogą czujnik padł, akurat jak robiłem przednie zawieszenie... złośliwość rzeczy martwych chyba...
ale swoją drogą czujnik padł, akurat jak robiłem przednie zawieszenie... złośliwość rzeczy martwych chyba...