Po wyłączeniu silnika pojawia się dziwny dzwięk, coś takiego jakby turbo wytracało prędkość, zdaża się to nei zawsze, ale często, raz jest ciszej raz głośno. Troche mnie nie pokoji ten dzwięk bo nie jest zbyt przyjemny
Dziwny dzwięk po wyłączeniu silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
wojtek_sari
- Forum Master

- Kontakt:
Dziwny dzwięk po wyłączeniu silnika
Panowie mam taki problem:
Po wyłączeniu silnika pojawia się dziwny dzwięk, coś takiego jakby turbo wytracało prędkość, zdaża się to nei zawsze, ale często, raz jest ciszej raz głośno. Troche mnie nie pokoji ten dzwięk bo nie jest zbyt przyjemny
Macie pomysły co to może byc?? Silnik AFN 
W AFN jest sprzęgiełko jednokierunkowe w kole pasowym alternatara i to ono może wydawać taki dzwięk! Można to zaobserwować w taki sposób ze trzeba dodać gazu i odrazu wyłączyć silnik. Alternator powinien obracać sie jeszcze przez chwile gdy silnik już zgaśnie z charakterystycznym szumem. Czasami sprzęgiełko zaciera się i wtedy skacze napinacz paska wieloklinowego.