Ubytek oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ubytek oleju
Dzisiaj gdy wracałem ze szkoły w zaświeciła mi się żółta kontrolka od oleju (nie czerwona) nad komputerem podkładowym wskazujaca ze jest mało oleju i na komputerze 1/2 fis pojawił sie jakiś niemiecki napis ale nie zapisałem go i nie pamietam. Pierwszy raz się spotkałem z taką żółtą lampka sygnalizującą olej...
zaraz zatrzymałem samochód na prostym terenie i odczekałem 30 minut aż olej spłynie by zobaczyc ile go jest okazało się ze jest go miedzy stanami miedzy minimum a stanem dobrym na pograniczu dlatego chyba jak jechałem z gory to się zaświeciła kontrolka.Po sprawdzeniu oleju zrobiłem około 40 km by wrócic do domu i moje pytanie brzmi czy mogłem w ten sposób zatrzec troche silnik ?? Jechałem bardzo powoli na piątym biegu 70-80 na niskich obrotach , a nie chciałem kupywac oleju na stacjach bo nie wiem czy mają z normą 505.01 wiec wolałem nie wlewac innego. Ja mam zalany samochód olejem Olej Mobil Special v syst 5W40 z ta własnie normą do pompowtryskiwaczy i teraz mam pytanie bo podobno juz nie można kupic tego mobila 5W40 z tą normą 505.01 czy więc moge zmięszac jak jutro kupie mobila o gęstości 5W30 też z tą normą. Na 12.000 km bo tyle zrobiłem od pierwszej wymiany oleju a wlał mi mechanik wtedy 4 litry musze pierwszy raz dolewac czy to dużo ?? ile wchodzi ma maxa do tego silnika bo nie wiem dokładnie ile mi zabrał.

- kkaarrrooll
- Mały gagatek
- Kontakt:
Standardowo 4 LitryPolak pisze:ile wchodzi ma maxa do tego silnika bo nie wiem dokładnie ile mi zabrał.

A silnika na pewno nie zatarłeś

Ostatnio zmieniony pt maja 29, 2009 22:01 przez kkaarrrooll, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://img142.imageshack.us/img142/4662/new1wj9vr2.gif[/img][img]http://img4.imageshack.us/img4/5159/3971792064889a94cc8567.gif[/img]
- kkaarrrooll
- Mały gagatek
- Kontakt:
- kkaarrrooll
- Mały gagatek
- Kontakt:
po 12 tyś od zalania nowego oleju możliwe, że zżarło Ci go na tyle, że wywaliło ostrzeżenie o niskim stanie oleju.. dolać ile trzeba i jeździć ale najlepiej od razu wymienić na nowy bo i tak Ci niewiele brakuje do wymiany 

powinno wejść około 4.3 litra i wtedy powinno być MAX.. przynajmniej tak jest u mniePolak pisze:czyli jak wlejesz 4 litry do silnika to powinno pokazywac max na bagnecie ??

dokładnie... dotyczy to niskiego poziomu oleju najczęściej, w skrajnym przypadku uwalony czujnik poziomu olejuPolak pisze:a co to oznacza ze sie swieci zołta kontrolka ?? stan ostrzegwaczy ?? że należy uzupełnic??