Witam mam problem z paleniem samochodu a więc opiszę obiawy dzieje mi sie to od roku jeśli przekręce stacyjke i zapali to wszystko jest ok za każdym razem zapali a jeśli przekręce rozrusznikiem z pół obrotu że nie zapali (dosłownie przekręce stacyjkę aż złapie rozrusznik) to wtedy przy każdym uruchomieniu nie pali sie świeca żarowa i niema możliwości zapalenia muszę sie pobawić przekręce pare razy stacyjką i czase zadziała wielka prośba o pomoc
MAM NADZIEJE ŻE DOBRZE OPISAŁEM MÓJ PROBLEM POZDRAWIAM
nie mogę czasem zapalić samochodu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
trochę enigmatycznie to opisałeś, ogólnie powinno być tak, że po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon (zapalenie się kontrolek) to powinna również zapalić się i zgasnąć kontrolka świec żarowych - jeśli nie zapali się ta kontrolka to silnika nie uruchomisz (pomijam tutaj fakt uszkodzenia samej kontrolki lub przerwy w okablowaniu do niej od ECU).
Brak mignięcia tej kontrolki daje nam sygnał, że sterownik silnika czyli ECU nie dostaje zasilania i nie ma mowy wtedy o uruchomieniu silnika - winy należy wtedy szukać albo w przekaźniku 109, w którym wygrzane są luty i trzeba je poprawić lutownicą albo w kostce stacyjki, która czasami nie podaje zasilania na sterownik.
Brak mignięcia tej kontrolki daje nam sygnał, że sterownik silnika czyli ECU nie dostaje zasilania i nie ma mowy wtedy o uruchomieniu silnika - winy należy wtedy szukać albo w przekaźniku 109, w którym wygrzane są luty i trzeba je poprawić lutownicą albo w kostce stacyjki, która czasami nie podaje zasilania na sterownik.
Właśnie o to mi chodziło dzięki za pomoc wydaje mi sie że to może być stacyjka bo zauważyłem że jak zaczełem włączać i wyłączać zapłon to na włączonym zapłonie przez ułamek sek przygasły mi wszystki kontrolki ale ruszyłem ponownie kluczykiem i sie zapaliły
DZIĘKI I POZDRAWIM
[ Dodano: 23 Cze 2009 21:45 ]
Witam kiedyś mi pomogłeś w zdiagnozowaniu przyczyny w związku ze świecą żarową powiedziałeś że to jest stacyjka albo przekaznik 109 moje pytanie polega na tym gdzie go szukać pod maska po lewej stronie czy pod deską rozdzielczą
dodam że jakiś czas było ok i znów sie zaczeło to robic zauważyłem jeszcze że jeśle odpale samochód pojade kawałek i go zgaszę będe chciał ponownie odpalić i już nie ma takiej możliwości a z kolei odczekam z 5 min będzie wszystko OK
[ Dodano: 29 Cze 2009 18:48 ]
naprawiłem golfika wina była w przekazniku 109 poprawiłem luty i jest ok pozdrawiam i dzięki za pomoc
[ Dodano: 19 Lip 2009 19:35 ]
witam jednak to był przekaznik 109 poprawiłem luty i jest wszystko ok dzięki za pomoc i pozdrawiam
DZIĘKI I POZDRAWIM
[ Dodano: 23 Cze 2009 21:45 ]
Witam kiedyś mi pomogłeś w zdiagnozowaniu przyczyny w związku ze świecą żarową powiedziałeś że to jest stacyjka albo przekaznik 109 moje pytanie polega na tym gdzie go szukać pod maska po lewej stronie czy pod deską rozdzielczą
dodam że jakiś czas było ok i znów sie zaczeło to robic zauważyłem jeszcze że jeśle odpale samochód pojade kawałek i go zgaszę będe chciał ponownie odpalić i już nie ma takiej możliwości a z kolei odczekam z 5 min będzie wszystko OK
[ Dodano: 29 Cze 2009 18:48 ]
naprawiłem golfika wina była w przekazniku 109 poprawiłem luty i jest ok pozdrawiam i dzięki za pomoc
[ Dodano: 19 Lip 2009 19:35 ]
witam jednak to był przekaznik 109 poprawiłem luty i jest wszystko ok dzięki za pomoc i pozdrawiam
Przemek