MK5 Problem z wkładką w drzwiach.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

walec7_7
Nowicjusz
Nowicjusz

MK5 Problem z wkładką w drzwiach.

Post autor: walec7_7 » śr cze 24, 2009 12:12

Witam wszystkich forumowiczów. :bajer:

Jestem tu nowy. Szukałem tematu podobnego do mojego niestety nic nie znalazłem. Jeśli nie jest on tu gdzie powinien to proszę o wyrozumiałość i przeniesienie go tam gdzie jego miejsce.

A oto mój problem: mam golfa mk5 i jak w temacie problem z wkładką w drzwiach. Kupiłem auto i zapomniałem sprawdzić zamka w drzwiach jeśli chodzi o otwieranie kluczykiem. Ostatnio padła mi bateria w pilocie więc wziąłem zapasowy kluczyk i pojechałem dokupić baterie, wymieniłem i kluczyk nie działa, znalazłem instrukcje programowania niestety wkładka w drzwiach nie działa, kręci się i można wyjąć kluczyk w każdej pozycji, a co najgorsze jak siądzie mi drugi to ani zamknąć kluczykiem ani otworzyć działa tylko pilot. :crazy:

I tu powstaje moje pytanie.
Co mogło się stać?
Ewentualnie co jest zepsute?
I co najgorsze jak dostać się do wkładki bo nie chce ona wyjść z zewnątrz?
Jak rozebrać drzwi i jak dostać się do środka. Jeśli macie jakieś zdjęcia, instrukcje to czekam. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam wszystkich :D

Awatar użytkownika
maryjan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: maryjan » śr cze 24, 2009 14:26

walec7_7, pierwsza mozliwośc jest taka, że ktoś się próbował nieudolnie dobrać do twojego Golfa. Druga to taka, że zapadka/ki w zamku pękły/wyrobiły się, choć jest to mało prawdopodobne biorąc pod uwagę wiek autka. Często jest tak, że poprzez nieużuwanie zamków zapadki poprostu zacierają się w środku...

Co wyciągnięcia - lepiej podjedź do jakiegoś magika z VW, mniej szkody więcej czasu.

Dziki

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » śr cze 24, 2009 14:44

walec7_7, tu masz na przykładzie Golfa Mk4 ale w Mk5 powinno być identycznie :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175564&start=0

Obrazek

walec7_7
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: walec7_7 » śr cze 24, 2009 23:44

Dziękuje za pomoc. :grin:

A i za link do opisu, fakt jest podobnie tylko niestety u mnie zamek kręci się w obu kierunkach i bez ograniczeń a co najgorsze po ściągnięciu tej zaślepki i odkręceniu śruby (nie do końca) wkładka takim sposobem jak opisałeś i tak nie chce wyjść i tu jest ten problem:( dowiedziałem się że to autko było bite właśnie w te drzwi (lewe przednie, od strony kierowcy) i są drzwi przełożone z innego golfa :crazy:

No to z tego co mi się wydaje to raczej ta wkładka nie jest po pierwsze pod ten kluczyk, po drugie nic w niej nie działa, a po trzecie nie chce wyjść.

Więc zostaje mi tylko rozbierać drzwi? A ktoś może rozkręcał drzwi i wie co i jak po kolei bo nie chce czegoś połamać :crazy: a mam teraz czas to moge się z tym pobawić :bajer:

Czekam na odpowiedzi, pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » czw cze 25, 2009 08:24

walec7_7, drzwi rozbierasz poprzez odkręcenie zewnętrznego poszycia, które jest na sporej ilości śrubek, nie musisz zdejmować wewnętrzej tapicerki
Ostatnio zmieniony czw cze 25, 2009 08:24 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.

walec7_7
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: walec7_7 » czw cze 25, 2009 12:42

Kolego mettenos, a czy na tym zewnętrznym poszyciu jest coś zamontowane? Prowadnice do szyby czy mechanizm opuszczania szyb, zamek itp? Czy to wszystko trzeba ściągać i wyjmować? Bo po odkręceniu tego poszycia (faktycznie spora ilość śrubek) nie chce ono zejść, mam wrażenie że coś trzyma to jeszcze, może zamek bądź ta wkładka jest taka możliwość? Bo tylko w tym miejscu nie chce zejść :crazy:

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » czw cze 25, 2009 13:12

walec7_7 pisze:Kolego mettenos, a czy na tym zewnętrznym poszyciu jest coś zamontowane? Prowadnice do szyby czy mechanizm opuszczania szyb, zamek itp? Czy to wszystko trzeba ściągać i wyjmować? Bo po odkręceniu tego poszycia (faktycznie spora ilość śrubek) nie chce ono zejść, mam wrażenie że coś trzyma to jeszcze, może zamek bądź ta wkładka jest taka możliwość? Bo tylko w tym miejscu nie chce zejść :crazy:
ściągasz samą gołą blachę a reszta siedzi w środku, do blachy nie jest nic przymocowane jeśli o to pytasz

w tym temacie możesz sobie obejrzeć jak to wygląda

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=237796&start=0
Ostatnio zmieniony czw cze 25, 2009 13:14 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”