mam problem od dawien dawna mianowicie caly czas temperatura silnika mi spada badz rosnie momentalnie czyli jade sobie jest 90 stopni po 1 sek jest zero i tak caly czas dopowiem jeszcze ze wcale nie musi byc to 90 np 50 i tez potrafi spasc do zera . komputer nie wykazal bledu profilaktycznie wymienilem czujnik g62 chyba ten od temperatury i termostat efekt? dalej to samo. prosze o pomoc
Temperatura silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
macbat
- Mały gagatek

- Kontakt:
Temperatura silnika
Witam
mam problem od dawien dawna mianowicie caly czas temperatura silnika mi spada badz rosnie momentalnie czyli jade sobie jest 90 stopni po 1 sek jest zero i tak caly czas dopowiem jeszcze ze wcale nie musi byc to 90 np 50 i tez potrafi spasc do zera . komputer nie wykazal bledu profilaktycznie wymienilem czujnik g62 chyba ten od temperatury i termostat efekt? dalej to samo. prosze o pomoc
Witam. To że widzisz jak wskazówka od temperatury pokazuje różne wartości w krótkim czasie nie oznacza i na pewno tak nie jest ze temperatura płynu tak skacze...stawiam na zaśniedziale styki bądź uszkodzony czujnik G2 odpowiedzialny za wskazania temp.na blacie.Połącz się z instruments i zobaczysz zapisany w sterowniku błąd właśnie tego czujnika G2.Pozdrawiam.

115/285 => 138/347
-
macbat
- Mały gagatek

- Kontakt:
wlasnie ten czujnik jest nowy pomylilem nazwe z g62 na g2 tak wiec juz nie wiem kolega mechanik tak igarazowy powiedzial ze to tez moze byc tablica zegarow ale cos mi sie nie chce wiezyc i mam pytanie dodatkowe czy mozna z tym jezdzic ? i czym to grozi jesli nieMIT pisze:Witam. To że widzisz jak wskazówka od temperatury pokazuje różne wartości w krótkim czasie nie oznacza i na pewno tak nie jest ze temperatura płynu tak skacze...stawiam na zaśniedziale styki bądź uszkodzony czujnik G2 odpowiedzialny za wskazania temp.na blacie.Połącz się z instruments i zobaczysz zapisany w sterowniku błąd właśnie tego czujnika G2.Pozdrawiam.
p.s. komputer nie wykazuje bledu testowany w aso pod tym katem wiec odpada
dzieki !!!
Ostatnio zmieniony pn sty 11, 2010 22:05 przez macbat, łącznie zmieniany 1 raz.
Też tak miałem. Temperatura nagle spadała do 0 a później gwałtownie rosła i tak w kółko aż się nie nagrzał do 90 stopni to już dalej pokazywał poprawnie. Podłączyłem kompa i był błąd czujnika temperatury ale za to np jak miałem na zegarach 60 stopni to na kompie pokazywał poprawnie. Więc myślałem, że uwalony jest czujnik od zegarów a ten do kompa jest ok (jeśli się nie mylę to w jednej obudowie są 2 czujniki - jak gadam głupoty to poprawcie mnie).
Poruszałem wtyczką od czujnika bo myślałem, że może tam nie łączy to było jeszcze gorzej i częściej wariował wskaźnik. Nie miałem jak przeczyścić styków bo słaby dostęp to parę razy zdjąłem i założyłem wtyczkę na czujnik i od tamtej pory problem się rozwiązał jest ok.
Można spróbować psiknąć tam jakimś płynem do styków bo może tam po prostu nie łączy.
Poruszałem wtyczką od czujnika bo myślałem, że może tam nie łączy to było jeszcze gorzej i częściej wariował wskaźnik. Nie miałem jak przeczyścić styków bo słaby dostęp to parę razy zdjąłem i założyłem wtyczkę na czujnik i od tamtej pory problem się rozwiązał jest ok.
Można spróbować psiknąć tam jakimś płynem do styków bo może tam po prostu nie łączy.
-
macbat
- Mały gagatek

- Kontakt:
sorry za odgrzebanie ma ktos fote na silniku gdzie ten czujnik g2 jest dokladnie ?
viewtopic.php?f=89&t=308478&p moj borowik