Nie chce zapalić

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

x1125
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie chce zapalić

Post autor: x1125 » czw lut 25, 2010 17:10

Witam.

Jako jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum chciałem wszystkich serdecznie przywitać.

Niedawno kupiłem swoje małe marzenie, Golfa MK2. Jest to mój pierwszy w życiu samochód a moja wiedza techniczna z dziedziny mechaniki samochodowej jest bardzo znikoma. Uczę się jak tylko mogę ale wiadomo - geniuszem nikt się nie rodzi.

Autkiem pojeździłem troszkę ( bagatela 400km to nie dużo ) w niedzielę wieczorem przyjechałem do domu - wszystko grało. Dnia następnego nie chciał odpalić, myślałem że to wina akumulatora więc go naładowałem. Po naładowaniu akumulatora i jego wmontowaniu na swoje miejsce autko dalej nie paliło, czasem zdarzał się jakby pojedynczy wybuch w silniku i tyle więc pomyślałem że może kontrolka stanu paliwa zakłamuje i go nie ma. Wlałem więc około 10 litrów oleju napędowego no i chyba wina wskaźnika poziomu paliwa to nie była bo mam niecałe pół baku. Autko nie pali nadal. Myślę że jest to pompa wtryskowa ale mogę się mylić, sprawdziłem to w sposób następujący:

Kierując się zdrowym rozsądkiem pompa wtryskowa powinna " ssać " olej z filtra paliwa, ściągnąłem wężyk doprowadzający i przykładając palec sprawdzałem czy " ssie ". Niestety nic takiego miejsca nie miało. Filtr zapchany nie jest ( zdrowo się nałykałem paliwa sprawdzając czy jest drożny - tak samo jak wszystkie wężyki doprowadzające ). Wszystkie bezpieczniki sprawdzone - są ok. Wersja golfa to C ( ta najuboższa z tego co się orientuję ) i na chwilę obecną pomysłów u mnie koniec dlatego szukam pomocy u Was drodzy specjaliści.

Z wyrazami szacunku, x1125.

Awatar użytkownika
koVWal
Golf Uzależnia
Golf Uzależnia
Kontakt:

Post autor: koVWal » czw lut 25, 2010 17:23

Jaką masz pompę? Albo podaj typ silnika

[ Dodano: 25 Lut 2010 16:24 ]
Jest to zwykły diesel?

Moje MK2 ;)
viewtopic.php?t=304644
Moje byłe MK3 TDI GTI 20 JAHRE----> viewtopic.php?f=88&t=363229

x1125
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: x1125 » czw lut 25, 2010 17:35

Tak to zwykły diesel, według książki typ silnika to JP1 ( jeśli chodzi o to ).

sajlos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: sajlos » czw lut 25, 2010 19:03

Witam, pompa tak odrazu nie siada. Jezeli masz ochote to mozesz sie pobawic i zasilic pompe grawitacyjnie czyli kanistrem z olejem napedowym umieszczonym pozyzej pompy wtryskowej.
Tak swoja droga do wyglada to na to, ze pasek rozrzadu przeskoczyl o zabek badz wiecej(był luzny i przy wylaczaniu silnika moglo przeskoczyc) i dlatego odzywa sie silnik ale nie pracuje normalnie, sprawdz wiec znaki: na pompie i wale(kole zamachowym).

vwmkII
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: vwmkII » czw lut 25, 2010 19:51

kolego na twoim miejscu zaczolbym od wymiany filtra paliwa i sprwadzenia swiec zarowych gdyby to byla wina pompy objawy rozpoczelyby sie sie juz podczas jazdy

x1125
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: x1125 » czw lut 25, 2010 20:36

Filtr paliwa sprawdzałem ( próbowałem " ciągnąć " ustami i szło, ale oczywiście go wymienię ) świece żarowe sprawdzałem w miarę możliwości ( sprawdziłem pierwsze 2 bo do nich łatwo się dostać - są dobre ) jutro z samego rana sprawdzę rzeczy o których napisaliście czyli :
- spróbuję zasilić pompę grawitacyjnie,
- pasek rozrządu.

Co do paska, jeżeli jest tak jak napisał kolega sajlos co wtedy zrobić ?

vwmkII
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: vwmkII » czw lut 25, 2010 20:51

sprawdzales tylko swiece czy to czy doplywa do nich prad tez ? jesli to pasek to kup nowy oraz rolke i przerzuc

x1125
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: x1125 » czw lut 25, 2010 21:09

dwie świece sprawdzałem czy się nagrzewają, nagrzewają się a prąd do nich dochodzi. Nie mam jak sprawdzić dokładnie bo mój amperomierz wyciąga tylko do 10A a żeby sprawdzić świece musiałby pociągnąć do około 50A.

sajlos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: sajlos » czw lut 25, 2010 22:16

Jesli to rzeczywiscie pasek to go zmien na nowy i jak kolega radzi rolke napinajaca rowniez.
Jezeli chcesz byc pewny ze to wina paska to zanim zaczniesz cokolwiek przy nim robic to sprawdz na znakach(zablokuj pompe trzpieniem) i zobacz czy na kole zamachowym rowniez sie pokrywa, ewentualnie bedziesz musial sciagnac pokrywe walka rozrzadu i tam zobaczysz czy wyciecie w walku jest rownolegle do plaszczyzny glowicy(tej co przykrecasz pokrywe). Zawile to jakos napisalem :grin: .
Ostatnio zmieniony czw lut 25, 2010 22:31 przez sajlos, łącznie zmieniany 2 razy.

x1125
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: x1125 » czw lut 25, 2010 23:31

No dobrze, zaczynając od tego iż nie do końca wiem o co chodzi z zablokowaniem pompy wtryskującej trzpieniem ;) ( może ktoś zechce mi to wytłumaczyć ) to zastanawia mnie fakt czy w/w dolegliwości mogą się objawiać tym że nie ciągnie paliwa ( jak już mówiłem odkręciłem przewody z pompy i przykładałem palec do dyszy, wydawało mi się że w momencie zapłonu powinno coś zasysać także nie do końca wiem ) próbowałem też ciągnąć ustami paliwo z przewodu prowadzącego do baku ale potem wywnioskowałem że może jest tam jakiś system odblokowujący dopływ paliwa dopiero w momencie zapłonu także nie wiem. Jutro będę próbował z tym paliwem za pomocą systemu grawitacyjnego ;] i zobaczę jak wygląda sprawa z rozrządem i paskiem alternatora.

Awatar użytkownika
Mieniu_69
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mieniu_69 » czw lut 25, 2010 23:49

na dzien dobry sciagnij pokrywe rozrzadu, zobacz czy pasek jest luzny (rozrzadu), jak nie to dobrze. druga sprawa, jak 2 swiece grzeja to juz jest cos, powinien zapalic, trzecia to pompa wtryskowa ma zaworek ktory odcina paliwko, czytajac tak po "lebkach" posty piszesz ze problem z paliwem, zrob taj jak tam pisali, zasil go z kanistra i skup sie na tym zaworku, jak przekrecasz zaplon to powinienes slyszec "klik". (zebys nie szukal tego zaworka to podpowiem ze do pompy wtryskowej idzie tylko jeden kabelek i to wlasnie do tego zaworka, mozesz rowniez bezposrednio z akumulatora podac +)

x1125
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: x1125 » sob lut 27, 2010 20:56

Witam ponownie. Rozrząd sprawdzony - wszystko ok. Autko za pomocą systemu " grawitacyjnego " odpaliło bez problemu ale normalnie palić nie chciało. Auto wzięliśmy na hol i " popych " po czym odpaliło i od tego czasu już pali normalnie. Ale zastanawia mnie przyczyna, jakiś zator na drodze bak - silnik ? Może wina filtra ( aczkolwiek jak pisałem wcześniej jest drożny całkiem nieźle ) ?

vwmkII
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: vwmkII » sob lut 27, 2010 21:08

x1125, jesli nie chcesz pozegnac sie z tym silnikiem to nie polecam zapalania na popych i hol . Napisz czy wkoncu wymieniles ten filtr czy wnioskujesz ze dobry po tym ze sobie go "dmuchnoles" i dzialal ?

Awatar użytkownika
Balugass
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Balugass » sob lut 27, 2010 21:15

filtr nie jest drogi wymien i napisz czy pomogło a jezeli nie to bedziemy dalej myslec :bigok:

mój były variancik ---> http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=214025

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”