Nie chce zapalić
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Długo nie pisałem bo w autko pojawił się inny problem ( układ hamulcowy ) ale chciałem wrócić do tematu. Wymieniłem filtr paliwa, przewody paliwowe drożne i w dobrej kondycji ( żadnych zagięć, załamań, pęknięć ) a pompa przy włączaniu zapłonu cyka. Świece też grzeją. Ale znów nie pali na zimnym silniku. Drugi raz zaryzykowałem i auto odpaliło na hol. Potem, przy ciepłym silniku auto za każdym razem pali na dotyk bez zająknięcia. Ale kiedy auto postoi więcej czasu i silnik będzie zimny ( np. po nocy ) to już za cholerę nie chce odpalić. Nigdy wcześniej z takim problemem przy tym aucie się nie spotkałem ( paliło bez problemu nawet przy -17*C ) teraz chciałbym wykryć przyczynę usterki - czy to pompa wtryskująca ?
Za pierwszym razem ( ponad tydzień temu ) to zapalił po chwili od spuszczenia sprzęgła. Dziś po wymianie filtra i czyszczeniu przewodów paliwowych zapalił po długim czasie od spuszczenia sprzęgła. Od pewnego jegomościa dowiedział się że układ paliwowy odpowietrza się ( wytłumaczę na chłopski rozum ) jadąc na najwyższym biegu ( u mnie jest to 4 ) ok. 50km/h po czym wciskamy gaz i kiedy dolecimy do ok. 80km/h puszczamy gaz i kiedy spadnie do ok. 50km/h to powtarzamy czynność parokrotnie. Co do moich przypuszczeń pompy wtryskującej to chyba nie jest uszkodzona skoro jej zadaniem jest wytwarzanie ciśnienia i wtryskiwania paliwa a podczas jazdy nie ma żadnego nawet najmniejszego problemu. Może po dzisiejszym zabiegu odpowietrzania ( o ile było to zrobione dobrze ) jutro będzie lepiej ale może Wy, specjaliści doradzicie mi bardziej co czynić.
Nowicjusze wariaty na hol diesla odpalają. 
Teraz dobrze by było jakbyś sprawdził rozrząd, czasami jak dolne kółko jest już stare i wytarte naprawdę nie trudno, żeby przeskoczył pasek.
[ Dodano: 11 Mar 2010 23:40 ]
Kolego czytaj forum, zapowietrzona pompa nie dzała i auto nie odpala - nie możliwa jest jazda z powietrzem w pompie, silnik się dławi i gaśnie.

Teraz dobrze by było jakbyś sprawdził rozrząd, czasami jak dolne kółko jest już stare i wytarte naprawdę nie trudno, żeby przeskoczył pasek.
[ Dodano: 11 Mar 2010 23:40 ]
Proszę bez żartów.x1125 pisze:Wy, specjaliści
x1125 pisze:Od pewnego jegomościa dowiedział się że układ paliwowy odpowietrza się ( wytłumaczę na chłopski rozum ) jadąc na najwyższym biegu ( u mnie jest to 4 ) ok. 50km/h po czym wciskamy gaz i kiedy dolecimy do ok. 80km/h puszczamy gaz i kiedy spadnie do ok. 50km/h to powtarzamy czynność parokrotnie.

Kolego czytaj forum, zapowietrzona pompa nie dzała i auto nie odpala - nie możliwa jest jazda z powietrzem w pompie, silnik się dławi i gaśnie.
Ostatnio zmieniony pt mar 12, 2010 00:40 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.