nie pali na ciepłym

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

arnow
Nowicjusz
Nowicjusz

nie pali na ciepłym

Post autor: arnow » czw cze 10, 2010 08:49

witam
w mojej maszynie :chytry: zrobił się luz na wałku od pompy wtryskowej więc zachciało mi się kupić inną (nie będę wnikał w szczegóły, w sumie miałem 4 pompy i każda była gorsza od mojej) aż w końcu wydawało mi się że mam ładną pompę i akurat pasująca do mojego modelu 80 kM bo moja stara było podobno do 70 kM
wracając do tematu założyłem pompę , za cholerę nie chciała zaciągnąć paliwa z bańki co już trochę podejrzane było co do wydajności, w końcu zaciągnęła podłączyłem przewody do wtrysków , golfik odpalił , kąt wtrysku"na ucho") i już byłem zadowolony ponieważ samochód wyraźnie inaczej chodził, tzn. po dodaniu gazu i puszczeniu było słychać taki gwizd w turbinie, a na mojej pompie auto jakby straciło moc, myślałem ,że to wina pompy, zadowolenie skończyło się po tym jak golf się zagrzał , zgasiłem go i chciałem odpalić, i ni h... nawet się nie odezwał... znaczy pompa schit? już mi ręce opadają, szkoda mi złomować , silnik nie bierze nic oleju i w miarę chodzi a za regenerację pompy wołają 700-750 zł , nie wiem czy warto tyle inwestować, a sam nigdy nie rozbierałem pompy i raczej nie jest to proste w naprawie :hmm:
Z GÓRY DZIĘKI ZA WSZELKIE PODPOWIEDZI CO ZROBIĆ :pub:

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » czw cze 10, 2010 09:04

arnow pisze:gwizd w turbinie
arnow pisze:golf się zagrzał , zgasiłem go i chciałem odpalić, i ni h...
Wystarczy przyspieszyć kąt wtrysku i powinien gadać.
Nadmierny gwizd w suszarce świadczy o zbyt późnym.
Sprawdź czy nie ma powietrza w paliwie.

[ Dodano: 10 Cze 2010 09:06 ]
arnow pisze:za cholerę nie chciała zaciągnąć paliwa z bańki
Pompę wystarczy zalać na full,co jest trochę pracochłonne i wkurzające,ale później pali od strzała po zamontowaniu.

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

arnow
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: arnow » czw cze 10, 2010 09:30

ale skąd on ma mieć powietrze w paliwie skoro jest podłączony bezpośrednio z bańki która stoi przed pompą?
spróbuję przyspieszyć zapłon ale skoro się nie odzywa nawet to cienko to widzę, dzięki za podpowiedź i proszę o więcej :hmm:

[ Dodano: 10 Cze 2010 10:04 ]
a może jest ktoś na forum kogo polecacie kto się zna i naprawia pompy? żaden problem wysłać kurierem ale do kogoś konkretnego a nie jakimś paparuchom płacić i to nie do końca wiadomo co tam było zrobione (ja jestem akurat ze szczecinka, zach-pom)
Ostatnio zmieniony czw cze 10, 2010 10:05 przez arnow, łącznie zmieniany 1 raz.

Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Q_mac » czw cze 10, 2010 10:12

Jak będziesz miał mocno opóźniony kąt wtrysku to możesz mieć problemy z zapaleniem na ciepło. Spróbuj przyspieszyć, ew. odpiąć wtyczkę od czujnika temperatury (ten który idzie do przekaźnika świec-nie do sygnalizacji temperatury) wymusisz w ten sposób grzanie świec na ciepłym i zobacz czy wtedy zapali

arnow
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: arnow » czw cze 10, 2010 10:28

a przyspiesza się w stronę silnika?(sorki za laickie pytanie :grrr: )

Q_mac
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Q_mac » czw cze 10, 2010 10:41

Tak

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » czw cze 10, 2010 11:03

Czy to takie trudne jechać do serwisu diesla by ustawili wszystko za 80 zł - jeżeli ktoś nie ma zegara czy to aż takie duże pieniaszki?

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » czw cze 10, 2010 11:05

arnow, zrób tak-popuść delikatnie wszystkie śruby mocujące pompę oprócz tej pod wężykiem zasilającym.Odpal silnik,popuść tą śrubę i ruszaj powoli pompą przód-tył.Spróbuj wyczuć moment kiedy silnik najpłynniej pracuje,po czym puknij ją jeszcze z pół mm na silnik.Będzie dobrze :bajer:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

arwam

Post autor: arwam » czw cze 10, 2010 11:22

skoro nie chciała zaciągnąć paliwa z bańki to może być zastana pompka zasilająca.
i to by również mogło powodować zbyt późny kąt dynamiczny a więc błyskawiczne wstawanie turbiny

[ Dodano: 10 Cze 2010 11:22 ]
arnow, lepiej poszukaj zdrowej używki

arnow
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: arnow » czw cze 10, 2010 11:50

grandi , to nie jest problem wydać 80 zł, a w ogóle Ty chyba nie wiesz o czym ja piszę, mianowicie, że na zimnym silniku odpalił a na rozgrzanym za h... nie chce, nawet się nie odezwie, ja wiem że na zapalonym silniku się zmienia kąt, jak mi odpalił na zimnym to właśnie tak robiłem ,i był w miarę ustawiony, wiadomo,że to do wizyty u pompiarza, tylko, chodzi o to ,że nawet się nie chce odezwać po zgaszeniu i to na pewno nie jest wina złego kąta, nie pierwszy raz wsadzam pompę i nawet jak jest zły kąt to chociaż się silnik odezwie, i jak popuszczę przewody na wtryski to jakoś słabo paliwo daje

Awatar użytkownika
munior
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: munior » czw cze 10, 2010 12:17

arnow pisze:chodzi o to ,że nawet się nie chce odezwać po zgaszeniu i to na pewno nie jest wina złego kąta, nie pierwszy raz wsadzam pompę i nawet jak jest zły kąt to chociaż się silnik odezwie, i jak popuszczę przewody na wtryski to jakoś słabo paliwo daje
Wyglada na to że pompa jest na wykończeniu ,skoro na ciepłym nie daje ciśnienia
Ostatnio zmieniony czw cze 10, 2010 12:17 przez munior, łącznie zmieniany 1 raz.

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » czw cze 10, 2010 13:46

W takim razie trza było dać te 70 zł na sprawdzenie czy daje dobre ciśnienie

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

morezone
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: morezone » czw cze 10, 2010 15:28

u mnie problem jest taki ze samochod ze swiec pali jak marzenie. gdy przychodza cieple dni samochod po jezdzie w miescie na grzewa sie do jakis 100 stopni i po z gaszeniu jest problem z odpalaniem nawet przy wyciagnietym tzw ssaniu. rozrusznik kreci dobrze a z wydechu wydobywa sie niebiesko bialy dymek prosze o jakies porady. dodam ze sa nowe koncowki wtryskow, swiece, wtryski nie leja Prosze o szybka pomoc

[ Dodano: 10 Cze 2010 15:37 ]
naj ciekawsze jest ze dzwonilem niby do dobrego pompiarza i powiedzial mi ze w takiej sytuacji ustawianie konta wrysku nic nie da ze trzeba by regenerowac pompe :(

[ Dodano: 10 Cze 2010 21:35 ]
dzis jeszcze sprawdzilem jedna rzecz mianowicie odpialem wtyczke od czujnika temperatury i ze swiec pali moze nie za pierwszym przekreceniem rozrusznika ale za drugim trzecim. powiedzcie co to moze oznaczac. z gory bardzo dziekuje
Ostatnio zmieniony pt cze 11, 2010 10:48 przez morezone, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nikusss
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: nikusss » ndz cze 13, 2010 14:29

zmien mase na silnik, wydaje sie ze ladnie kreci a jednak nie chce zagadac :) daj pozadny gruby przewod w okolice rozrusznika :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”