Bardzo duże spalanie silnik AXR 101 KM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Auto 1,9 tdi AXR 2002 r. na pompkach. Ostatnio zaczął palić jak przysłowiowy smok około 10-12 litrów średniego dodam, wg wskazań kompa. Oszczędna jazda, bez pedału w podłodze. Od czasu do czasu pociśnięty, tak jak powinno być. Z forum wiem że motor po programie. Zawsze więcej palił około 7-8 litrów co było też ponad normę ale teraz to już przegina. Nie odczuwam spadku mocy, wyciek ostatnio przez 3 tygodnie ubyło 2-3-setki gdzieś po 500 km. Sporo. Turbo wymieniane w styczniu tego roku. Przepływka pokazywała gigantyczne wskazania, została wymieniona. Węże sprawdzone. Nie mam pojęcia co jest grane. Jest lane dobre paliwo. Dodam że na biegu 1 potrafi pokazać nawet 30-40 chwilowego spalania do 3000 obrotów.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Auto 1,9 tdi AXR 2002 r. na pompkach. Ostatnio zaczął palić jak przysłowiowy smok około 10-12 litrów średniego dodam, wg wskazań kompa. Oszczędna jazda, bez pedału w podłodze. Od czasu do czasu pociśnięty, tak jak powinno być. Z forum wiem że motor po programie. Zawsze więcej palił około 7-8 litrów co było też ponad normę ale teraz to już przegina. Nie odczuwam spadku mocy, wyciek ostatnio przez 3 tygodnie ubyło 2-3-setki gdzieś po 500 km. Sporo. Turbo wymieniane w styczniu tego roku. Przepływka pokazywała gigantyczne wskazania, została wymieniona. Węże sprawdzone. Nie mam pojęcia co jest grane. Jest lane dobre paliwo. Dodam że na biegu 1 potrafi pokazać nawet 30-40 chwilowego spalania do 3000 obrotów.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
10-12l wg kompa,tak?Zatankuj auto pod korek,zrób 200 czy 300km i znów zalej pod korek.Wyjdzie Ci w miarę dokładne spalanie auta.Jeśli z dystrybutora wyjdzie,że pali tyle co wskazuje komp trzeba będzie głębiej poszukać przyczyny.
Tak, wg kompa. Sprawdzam właśnie w ten sposób jak mówisz i zobaczę realnie ile.Komp pewnie lekko się myli ale aż tyle?? Jeszcze się dowiedziałem że był do niego lany olej półsyntetyk Ca... 10W40 na pompki Dodam że spalanie na biegu jałowym jest 1,1-1,2 z tego co się orientowałem to w tych silnikach 0,5-0,6 powinno być.
Pozdro
Pozdro
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
u mnie w AXR spalanie zawsze oscylowało w okolicach 5,5-5,8(nie mam kompa dlatego metoda "pod korek") dzisiaj po przeliczeniu wyszło 6,3l ale mam do wymiany termostat bo widze że się nie dogrzewa. Zamówiłem już termostat i czujnik temperatury i mam nadzieję że spalanie spadnie poniżej 6l.
Ja niestety czuję po kieszeni że nie pali 6 na 100%. Dawka paliwa około 9 mg. Dzisiaj go podpinam pod vaga robię logi i wrzucę może coś więcej mi koledzy powiedzą. Ile kolego pokazuje Ci na biegu jałowym w miejscu i jakie masz nadwozie?? Wariata??
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
jak już pisałem nie mam kompa więc nie wiem ile pali na biegu jałowym, nadwozie hatchback, seryjne 101KM, opony 195/65 15
Faktycznie pisałeś. Sorry. Poczekam może jeszcze ktoś się wypowie, może był taki przypadek. Dzięki za wypowiedzi.
Może masz coś z programem skopane.
Ja mam AXRa z programem i spala 6,5-7 jeszcze po pracy sprawdzę ile na postoju wychodzi.
Ja mam AXRa z programem i spala 6,5-7 jeszcze po pracy sprawdzę ile na postoju wychodzi.
Re: Bardzo duże spalanie silnik AXR 101 KM
Też obstawiałem program, bo jeśli by się coś działo to przeważnie jest spadek mocy i wzrost spalania. A tu moc bez zmian nawet może trochę lepiej bo ostatnio v-powera dla czystości wlałem. Mam też światła ledowe, także powinien nawet trochę mniej spalać 0,5-1 l. Nie ma Katalizatora, bo myślałem że może też coś broi. Najpewniej ktoś przedtem coś ostro pogrzebał.
Mój bierze na postoju 0,8l/h ale ja bym się tym nie sugerował. Jak ty nie robiłeś modyfikacji to warto podjechać autem na hamownie sprawdzić jaka jest moc i moment, będziesz miał już jakoś większą świadomość co jest robione w aucie.
AXR po boxie cyfrowym to mi mniej pali. Realnie średnia wychodzi poniżej 5 l/100 km. Realnie czyli tankowanie pod korek i kasowanie licznika. Zresztą na połowie baku wykręcam ponad 500 km
ekodriving 4.5
Moj AXR na postoju pokazuje 0,7-0,8 l/h a tak srednio to pali 5,2
- Hidden_Lucas
- Drivers Wanted
- Kontakt:
teraz zauwazylem ten temat, mój AXR tez pali ok 11l po mieście i komp pokazuje ok. 1.1l/h :/ sam nie wiem co z nim jest, tym bardziej, że wczoraj rano pokazał 2l/h i palił na 3 gary... dziś w południe było 18stopni plus zatankowałem na innej stacji i odpalił od strzału, ale tak czy siak jutro wymienie czujnik temperatury cieczy moze to pomoze...
Bora variant AXR po sofcie spalanie od 4,5 - 7 (trasa, miasto), spalanie na luzie na rozgrzanym silniku to 0,5l/h jak jest klima to 0,7l/h