[TDI CR] Mocne szarpanie pod obciązeniem, brak błędów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
[TDI CR] Mocne szarpanie pod obciązeniem, brak błędów
2.0 TDI CR CFHD 140km
Podczas jazdy auto straciło moc, przy tym zapaliła się kontrolka swiec żarowych.
Zgasiłem i odpaliłem auto, odżyło, ale nie na długo.
Po około 1km zaczeło mocno szarpać i skakać przy przyspieszaniu, tym razem bez żadnej kontrolki na desce. Wtedy też pod wyraźnie kopcił. Miał też problemy z wkręceniem się na obroty na jałowym.
Ponownie zgasiłem, odpaliłem i fura śmiga jakgdyby nigdy nic. Jednostkowy przypadek (jak narazie).
Co ciekawe pod kompem zero błędów.
Auto 6tyś km temu miało wymienioną pompe CR na nową z ASO, czyszczony układ wraz z zbiornikiem paliwa itp.
Będę wdzięczny za każdą sugestię
Podczas jazdy auto straciło moc, przy tym zapaliła się kontrolka swiec żarowych.
Zgasiłem i odpaliłem auto, odżyło, ale nie na długo.
Po około 1km zaczeło mocno szarpać i skakać przy przyspieszaniu, tym razem bez żadnej kontrolki na desce. Wtedy też pod wyraźnie kopcił. Miał też problemy z wkręceniem się na obroty na jałowym.
Ponownie zgasiłem, odpaliłem i fura śmiga jakgdyby nigdy nic. Jednostkowy przypadek (jak narazie).
Co ciekawe pod kompem zero błędów.
Auto 6tyś km temu miało wymienioną pompe CR na nową z ASO, czyszczony układ wraz z zbiornikiem paliwa itp.
Będę wdzięczny za każdą sugestię
[TDI CR] Re: Mocne szarpanie pod obciązeniem, brak błędów
Skoro brak mocy i kopcil to za mało powietrza dostaje tak na prosty rachunek. Bez logów pewnie nikt ci mądrego nue wskaże.
-
- Nowicjusz
Podpowiesz jakie logi zrobić?
Czy to nie dziwne ze nie zapisało żadnego błędu?
Czy to nie dziwne ze nie zapisało żadnego błędu?
Zapewne z przeplywki warto podejrzeć. Może być też sterowanie turbina skoro zresetowało się po ponownym uruchomieniu silnika.
Parametry wtrysków, logi dyń z przepływki i doladowania.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Miałem podobny problem w swoim TDI, u mnie winny był czujnik wału korbowego – czasami szarpało i auto traciło moc, a błędów też nie było. Warto jeszcze sprawdzić wtyczki i masy przy silniku, czasem zużyte przewody powodują takie objawy. Zwróciłbym też uwagę na filtr paliwa, nawet jak niedawno zmieniany. Jeśli się powtórzy, spróbuj podłączyć komputer podczas awarii, czasem błędy pojawiają się tylko chwilowo