Mk2 1v 1.6 td problem z wężem i turbo

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Marcin997
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Mk2 1v 1.6 td problem z wężem i turbo

Post autor: Marcin997 » śr mar 31, 2010 13:28

Witam. Zakupiłem 2 dni temu mk2 1.6 td 1v. Moje zdziwienie wzbudził wąż od odmy który nie idzie do dolotu tylko jest przedłużony gdzieś na dól i sobie dunda... :crazy: Wkręcił bym go tam gdzie trzeba ale nie wiem co zrobić z tym co już tam jest podpięty do dolotu... Pytałem sie znajomego mechanika i powiedział ze tak nie ma być ale jak to nie wie... Prosił bym o pomoc...
Drugie zapytanie mam w stosunku co do turba... Posiadam pompę z grzybkiem tylko nie wiem gdzie wpiąć ten wężyk od grzybka co idzie do pompy.. nigdzie nie widzę tego króćca...
Trzecie pytanie.. :rotfl: silnik jest bardzo słaby, znaczy idzie swoje ale przejechałem się mk2 1.6 td 1V taki jak mój i jego idzie o wiele lepiej... Ciśnienie na każdym cylindrze jest w granicach 32.. Gdzie może leżeć przyczyna tego że mój jest słabszy??

Fotki poglądowe do pytania jeden i dwa :pub:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » śr mar 31, 2010 14:15

Ktoś wypiął odmę od dolotu,bo najprawdopodobniej waliło z niej olejem w turbinę... :bajer:
Marcin997 pisze:nie wiem gdzie wpiąć ten wężyk od grzybka co idzie do pompy
Powinien być króciec w metalowym kolanku nad kolektorem ssącym,ale w 1V go nie ma.Trzeba dorobić...ja mam dorabiane.
Marcin997 pisze:przejechałem się mk2 1.6 td 1V taki jak mój i jego idzie o wiele lepiej.
Może miał założoną pompę z grzybem,ale z podpiętym wężykiem...ten wężyk to kropka nad "i" :bajer:

[ Dodano: 31 Mar 2010 14:19 ]
Marcin997 pisze:powiedział ze tak nie ma być ale jak to nie wie... Prosił bym o pomoc...
Ten czarny wąż,który łączy się z tym czerwonym powinien być podpięty do tej grubej rury dolotowej...tam gdzie jest podpięte to małe gumowe kolanko.Tego kolanka nie powinno być...

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin997
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marcin997 » śr mar 31, 2010 17:50

Az taki zielony to nie jestem.. :green_fuck: Miał tą samą pompę co i ja... tylko turbo inne..
Michaś_1977 pisze:Tego kolanka nie powinno być...
To jak go wywalę, znaczy to małe kolanko to będzie dziura... tam jest takie plastikowe coś,, ponoć od przeładowania turbiny... Więc dziury tam nie zostawię skoro dali węża to gdzieś wpięty musi byc...

Awatar użytkownika
koVWal
Golf Uzależnia
Golf Uzależnia
Kontakt:

Post autor: koVWal » śr mar 31, 2010 18:59

Zobacz ja też mam 1V zobacz jak mam turbo wpiete i wezyk od pompy
Obrazek

Moje MK2 ;)
viewtopic.php?t=304644
Moje byłe MK3 TDI GTI 20 JAHRE----> viewtopic.php?f=88&t=363229

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » śr mar 31, 2010 19:09

Ktoś prawdopodobnie zmieniał kolektor, albo głowicę z kolektorem i zafundował ci zawór "bezpieczeństwa" Na twoim kolanku jest takie wypłaszczenie wielkości ok 10mm, tam oryginalnie jest króciec do turbo. Musisz sobie wywiercić sam otwór, nagwintować i wkręcić króciec, oczywiście przedtem musisz zdjąć kolanko z kolektora.

Ten otwór do którego masz podłączony zawór, jest na odmę, żeby prawidłowo podłączyć zawór potrzebujesz innej rury od filtra powietrza, z dwiema dziurami na boku. Drugi wlot jest obok tego odmowego, przesunięty w stronę filtra, u ciebie widać taką jakby łatkę po nim.
Oczywiście najlepiej jest go rozebrać i zatkać.
Ostatnio zmieniony śr mar 31, 2010 19:10 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marcin997
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marcin997 » śr mar 31, 2010 20:17

t0mal pisze:Oczywiście najlepiej jest go rozebrać i zatkać.
Pogubiłem się... :green_fuck: Kogo mam rozebrać i zatkać??

Awatar użytkownika
wojtek0231
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wojtek0231 » śr mar 31, 2010 21:06

Ten zawór na kolektorze musisz zaślepić :bigok:

Choć życie ciąży a psychika siada... nie poddaję się, to moja zasada!
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » śr mar 31, 2010 21:26

t0mal pisze:Ktoś prawdopodobnie zmieniał kolektor, albo głowicę z kolektorem i zafundował ci zawór "bezpieczeństwa"
Niekoniecznie...w moim jest.
Marcin997 pisze:To jak go wywalę, znaczy to małe kolanko to będzie dziura... tam jest takie plastikowe coś,, ponoć od przeładowania turbiny.
Przecież napisałem Ci,że masz go wpiąć do grubej rury,a nie do zaworu...z resztą koVWal Mk2, pokazał jak ma być...
wojtek0231 pisze:Ten zawór na kolektorze musisz zaślepić
Niekoniecznie...jak nie planuje podkręcać cisnienia,to nie musi.
Marcin997 pisze:Az taki zielony to nie jestem..
Wybacz,ale niektórzy często pytają o takie rzeczy,że nie wiem czy żartują,czy faktycznie nie wiedzą...
Marcin997 pisze:Miał tą samą pompę co i ja... tylko turbo inne..
Zapewne to turbo zrobiło tą różnicę :bigok:
Marcin997 pisze:Kogo mam rozebrać i zatkać??
Nie kogo,tylko co-zawór :rotfl:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin997
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marcin997 » czw kwie 01, 2010 07:17

czyli tak... Czyli odmę wiem gdzie już wsadzić... :bigok: Tylko.... Sorki ale dalej nie czaje które mam rozebrać i zaślepić... :green_fuck: Mi to trzeba łopatologicznie :grin:
Co do turba.. będzie kręcone..
Mniemam że rozebrać i zaślepić mam to co jest oznaczone znakiem zapytania?
A wężyk od Pompy mam wpiąć w pozycję numer dwa?

Obrazek

Panowie jeszcze jedno pytanie... Dorwałem pompę z grzybkiem.. Od Wujka.. Mówi ze jest git, tylko wymontował ją ponieważ jak palił na zimnym silniku to wszystko było cacy, jeśli silnik był już zagrzany to nie chciał odpalić.. Powiedział że trzeba tylko przeczyścić bo jakiś tłoczek tam się zaciera.. Co o tym myślicie? Tylko ta pompa wygląda trochę inaczej niż w mk2.. Ma jakiś taki siłownik od przodu...
Ostatnio zmieniony pt kwie 02, 2010 11:50 przez Marcin997, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » sob kwie 03, 2010 07:42

Marcin997 pisze:Mniemam że rozebrać i zaślepić mam to co jest oznaczone znakiem zapytania?
Tak.Od czoła widać otwór w którym jest śrubka,trzeba ją wykręcić,wyjąć sprężynkę i włożyć kawałek np.kawałek cienkiej rurki,żeby było na sztywno.Dekielek upuszczający ciśnienie nie będzie dzięki temu podnosił się... :bajer:
Marcin997 pisze:A wężyk od Pompy mam wpiąć w pozycję numer dwa?
Tak.Możesz podpatrzeć u kogoś jak to ma być.
Co do taj pompy od wujka,to faktycznie może być wina tłoko-rozdzielacza...
W mojej tez tak było,że po nagrzaniu nie palił na sztycha,tylko po kilku obrotach wału,ale potraktowałem ja tym i problem znikł
http://moto.allegro.pl/item970423081_va ... _lodz.html
Moja też ma siłownik :wink: ...

Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin997
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marcin997 » sob kwie 03, 2010 17:56

Michaś_1977 pisze:Tak.Od czoła widać otwór w którym jest śrubka,trzeba ją wykręcić,wyjąć sprężynkę i włożyć kawałek np.kawałek cienkiej rurki,żeby było na sztywno.Dekielek upuszczający ciśnienie nie będzie dzięki temu podnosił się...
Z tym uporałem się wczoraj :grin: zrobiłem tak jak napisałeś, wsadziłem uciętą śrubkę :bigok:
Michaś_1977 pisze:Co do taj pompy od wujka,to faktycznie może być wina tłoko-rozdzielacza...
A da się ten tłoko-rozdzielacz jakoś wykręcić i przeczyścić?? Tylko tak żebym sam poskładał czy lepiej dać komuś??
Michaś_1977 pisze:Moja też ma siłownik :wink: ...
I zamontowałeś w całości razem z siłownikiem? p2p? nic więcej nie trzeba było modzić?

twromek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: twromek » sob kwie 03, 2010 20:31

Marcin997 pisze:A da się ten tłoko-rozdzielacz jakoś wykręcić i przeczyścić?? Tylko tak żebym sam poskładał czy lepiej dać komuś??
Wykręcić tak, ale wyczyścić nie. Wątpię żebyś to sam rozkręcił i złożył poprawnie.

Awatar użytkownika
Marcin997
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marcin997 » ndz kwie 04, 2010 15:04

No to może przełożyć samą górę pompy? Jeśli to możliwe... Bo czytałem gdzieś i nie jestem pewien gdzie (gdzieś na forum) i jeżeli dobrze pamiętam to da się przełożyć samą górę z LDA.

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » ndz kwie 04, 2010 17:27

Jeśli masz oryginalną pompę z 1V to raczej szkoda zachodu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”