Zalanie oleju silnikowego w otwór po wyjęciu bagnetu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam. Potrzebuję porady. Pożyczył ode mnie siostrzeniec auto. Poprosiłem, by sprawdził stan oleju w silniku i ewentualnie uzupelnił. Tak zrobił trzy dni temu. Auto kopci na biało i śmierdzi. Dziś po przesłuchaniu młodego okazało się ze wyjął bagnecik i w ten otwór wlał litr oleju. Jakie mogą być skutki takiej omyłki?
Może zapytaj jaki olej wlał...Skutki wlania oleju przez rurkę od bagnetu poza stratą czasu żadne- przecież bagnet sięga do miski olejowej. ( litr pewnie wlewał z 15min i to przez lejek )
I tu nasuwa się pytanie- jak siostrzeniec zdał prawko skoro na egzaminie wymaga się minimum wiedzy na temat obsługi samochodu.
I tu nasuwa się pytanie- jak siostrzeniec zdał prawko skoro na egzaminie wymaga się minimum wiedzy na temat obsługi samochodu.
Było
Golf I GL
1.8 Gt
VR 6
1.9 TDI 130
Jest :)
AFN GTI XX jahre L041, XX jahre AFN LC9M , GT 1.8, VR6
Golf I GL
1.8 Gt
VR 6
1.9 TDI 130
Jest :)
AFN GTI XX jahre L041, XX jahre AFN LC9M , GT 1.8, VR6
Pytanie też ile go tam wlał? Jeśli robił to na gorącym silniku to w sumie lepiej tam niż na głowicę (zdarza się, że jak się ma pecha to pęknie podobnie jak od zimnego chłodziwa).
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
auto kopci bo pewnie ma za wysoki stan i wywala przez sprezarke (turbo) , zobacz jaki masz stan oleju na zimny, i zlej go tak by byl wlasciwy stan
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
-
- Nowicjusz
Witam. Olej znika. W trasie zaswieciła mi się kontrolka sprawdzam a tu brak oleju. Bagnet suchy. Dolałem kolejny litr. Po dwóch dniach znowu kontrolka. Auto u mechanika. Diagnozy wstępne od rozwalonej turbosprężarki przez peknięcie uszczelki pod glowicą. W chłodnicy tez momentalnie ubywa ile by nie lał płynu. Konkretna diagnoza będzie jutro.
Re: Zalanie oleju silnikowego w otwór po wyjęciu bagnetu.
Jeśli to znika w takim tempie wraz z płynem chłodniczym, to Ci taniej naprawy nie wróżę...kazimierznowik pisze:Witam. Olej znika. W trasie zaswieciła mi się kontrolka sprawdzam a tu brak oleju. Bagnet suchy. Dolałem kolejny litr. Po dwóch dniach znowu kontrolka. Auto u mechanika. Diagnozy wstępne od rozwalonej turbosprężarki przez peknięcie uszczelki pod glowicą. W chłodnicy tez momentalnie ubywa ile by nie lał płynu. Konkretna diagnoza będzie jutro.
-
- Nowicjusz
Auto kopci?
________________________________________________________________________________