Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Forum techniczne związane z silnikami VR6

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Dziku VR6
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Posty: 3114
Rejestracja: śr lis 05, 2008 11:18
Lokalizacja: Nowa Sól
Kontakt:

Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: Dziku VR6 » pn mar 30, 2015 22:30

Mialem z przodu hamulce z mk3 256mm wentyl 4x100
Teraz zmienilem tarcze i jarzma na 280mm g60 i do tego klocki, zacisk nie chce mi najsc na klocki tak jakby z 5mm brakuje, a więcej juz tloczek się nie rozszezy. mial juz ktos taki problem? musze zaciski zmieniac czy jakies klocki?
EDIT: juz coś wyczytalem ze musze klocki dać ciensze tylko z czego? z wrsji 256?


Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień

Awatar użytkownika
TIFUNvr6
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 140
Rejestracja: sob mar 20, 2010 16:37
Lokalizacja: Hajnówka

Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: TIFUNvr6 » pn mar 30, 2015 22:36

na 100 % masz zaciski pod tarczę 256,musisz zmienić zaciski ,ewentualnie znaleźć cieńsze klocki


Corrado is not a car ... it's a lifestyle
Obrazek Mój Corek

Awatar użytkownika
Dziku VR6
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Posty: 3114
Rejestracja: śr lis 05, 2008 11:18
Lokalizacja: Nowa Sól
Kontakt:

Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: Dziku VR6 » pn mar 30, 2015 22:57

wynalazlem ze klocki ktore mam czyli g60 mają grubosc 19,4mm a musze zienic na takie z 256mm ktore mają grubosc 16mm i wtedy to podejdzie.
TIFUNvr6 pisze:na 100 % masz zaciski pod tarczę 256
tak wiem :grin:


Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień

kmb92
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 66
Rejestracja: czw lis 27, 2008 19:01
Lokalizacja: sopot
Kontakt:

Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: kmb92 » czw kwie 16, 2015 19:19

Pytanie mam o jarzma 280mm g60/vr6b3 nowe to to nie jest a co zrobić gdy jest luźny zacisk bo jako tako zestawu regeneracyjnego nie znalazłem a i samych jarzm nie widzę do kupienia nowych obiło mi się od uszy że pasują od jakiegoś t4 diesla pytam bo coś puka a jedyny luz z przodu jest zacisk chodzi w prowadnicach
zestaw jaki posiadam b3vr6 91 rok zwrotnica jarzmo zacisk



Awatar użytkownika
slawko333
Forum Master
Forum Master
Posty: 1539
Rejestracja: ndz lip 22, 2007 09:16
Lokalizacja: leżajsk
Kontakt:

Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: slawko333 » czw kwie 16, 2015 20:42

w czym przeszkadza ci luz w prowadnicach, w momencie hamowania zacisk naciska na klocki z duza sila, a klocki spierają się o jarzmo



Awatar użytkownika
TIFUNvr6
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 140
Rejestracja: sob mar 20, 2010 16:37
Lokalizacja: Hajnówka

Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: TIFUNvr6 » czw kwie 16, 2015 20:53

kup nowe prowadnice nasmaruj i po problemie


Corrado is not a car ... it's a lifestyle
Obrazek Mój Corek

Awatar użytkownika
Dziku VR6
Pussy Wagon
Pussy Wagon
Posty: 3114
Rejestracja: śr lis 05, 2008 11:18
Lokalizacja: Nowa Sól
Kontakt:

Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: Dziku VR6 » pt kwie 17, 2015 07:31

A ja w swojej sytuacji opisywanej wyzej zrobilem tak ze kupilem ciensze klocki z wersji 265mm (16mm) i dalej nie moglem zalozyc zacisku z wersji 256mm , musialbym troszke wewnetrzny klocek podjechać zeby do zalozyć, dlatego wsadzilem grube klocki z wersji 280mm i dokupilem zaciski z mk3 gti i po problemie.
Troche zły jestem na to ze tu na forum pisano ze ze jarzma wystarczy zmienić zeby przejsc z 256 na 280, moze i się da ale ja polecam wszystko zmienic.


Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień

kijazz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: ndz sty 27, 2008 11:36
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: kijazz » sob sie 26, 2017 13:29

Koledzy czy mój zestaw zaciski + jarzma ze zdjęcia jest od hamulców 256 czy 280 (bo chyba ktoś mnie w konia zrobił)?

Jeżeli 256 to pokażcie foto 280mm najlepiej z numerami.

ObrazekObrazek


Obrazek

Awatar użytkownika
gibon.vw
Forum Master
Forum Master
Posty: 1044
Rejestracja: pt cze 08, 2007 11:08
Lokalizacja: Głowno
Kontakt:

Re: Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: gibon.vw » sob sie 26, 2017 13:34

Zaciski przy 256 i 280 są takie same inne jest jarzmo

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka


VW Golf mk2 pasja zobowiązuje

kijazz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: ndz sty 27, 2008 11:36
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: kijazz » sob sie 26, 2017 14:43

Czy mógłby ktos to potwierdzić? Bo już mam mętlik


Obrazek

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 6156
Rejestracja: ndz paź 22, 2006 23:49
Lokalizacja: Minczewo/Warszawa
Kontakt:

Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: rysiektr » pn wrz 18, 2017 22:43

gibon.vw pisze:Zaciski przy 256 i 280 są takie same inne jest jarzmo
Niestety nie są takie same. Są zaciski i jarzma pod 256 niewentylowane i taki zestaw jest "węższy" od 280.
Są też 256 pod wentylowane i takie zaciski po zmianie jarzma na 280 pasują pod tarcze 280mm.

Dodatkowo jakby ktoś chciał do zwrotnicy z mk2 dać piastę 5x100 i do tego zacisk z jarzmem 312mm i tarczę z mk4 to to nie pasuje P&P jak niektórzy myślą, trzeba podtoczyć jarzmo o ok 5-6mm żeby weszło na zwrotnicę. ET tarcz z 5x100 jest inne niż tych z 4x100.
Dopiero zmiana zwrotnicy na taką ze sworzniem pod kątem spowodowałaby, że wszystko wchodzi a trzeba dorobić 6mm tulejki pomiędzy jarzmo a zwrotnicę.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

R.O.O.S.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: śr paź 03, 2007 23:08
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Kontakt:

Re: Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: R.O.O.S. » czw lip 19, 2018 06:53

witam
wspomniane były podmiany zestawów z passata b3, a ja mam pytanie do Was czy da radę do mk2 ze std tarczą 239, rozstawem 4x100 założyć hample z passata b4 gdzie był rozstaw 4x100 (czy cokolwiek zostanie z mk2 i co ewentualnie trzeba dołożyć do zestawu z b4) - są tam tarcze wentylowane ?
dzięki


wiecznie awaria :D

Olekmis3
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: śr lis 28, 2018 08:27

Re: Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??

Post autor: Olekmis3 » śr lut 06, 2019 10:58

Panowie odgrzewam kotleta czy zwrotnice zAciaki i tarcza 280 mm z ibizy 2 Fl beda pasowac do mk 2 , czy cos trzeba dokupic prxerobic



ODPOWIEDZ

Wróć do „VR6”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości