Automat, szarpie, pozna zmiana biegów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Automat, szarpie, pozna zmiana biegów
Witam
Potrzebuje pilnie pomocy.
Jestem posiadaczem golfa mk3 kombi w automacie. Auto zakupilem miesiac temu i po przejechaniu okolo 2 tys km skrzynia zaczela zle zmieniac biegi. Biegi zmieniane są zbyt pozno a w momencie zmiany szarpie samochodem. Samochod podpiety byl pod komputer ale nie ma żadnych błedow. Jezdzac po miescie bardzo żadka wlacza mi sie 2 bieg. Jego zmiana nastepuje przy obrotach rzedu 3000-3200. Nie wciskam pedalu gazu dynamicznie tylko powoli.
Przed wystapieniem usterki biegi przelaczaly sie plynnie bez zadnego szarpania. Moze ktos mial podobny problem prosze o jakies sugestie.
Pozdrawiam
Potrzebuje pilnie pomocy.
Jestem posiadaczem golfa mk3 kombi w automacie. Auto zakupilem miesiac temu i po przejechaniu okolo 2 tys km skrzynia zaczela zle zmieniac biegi. Biegi zmieniane są zbyt pozno a w momencie zmiany szarpie samochodem. Samochod podpiety byl pod komputer ale nie ma żadnych błedow. Jezdzac po miescie bardzo żadka wlacza mi sie 2 bieg. Jego zmiana nastepuje przy obrotach rzedu 3000-3200. Nie wciskam pedalu gazu dynamicznie tylko powoli.
Przed wystapieniem usterki biegi przelaczaly sie plynnie bez zadnego szarpania. Moze ktos mial podobny problem prosze o jakies sugestie.
Pozdrawiam
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Sprawdź poziom oleju w skrzyni, a przy okazji możesz również sprawdzić w mechanizmie różnicowym.
Sprawdź czy nie ma wycieków oleju ze skrzyni, takie objawy jak szarpanie przy zmianie biegów i zbyt późna zmiana biegów to typowe objawy zbyt niskiego poziomu oleju, który może być spowodowany wyciekami.
[ Dodano: 29 Gru 2008 22:03 ]
I pod żadnym pozorem dopóki nie rozwiążesz tego problemu nie użytkuj auta, bo może się zaraz okazać, że zamiast drobnej naprawy będziesz musiał kupić nową skrzynie, bo starą zajechałeś z powodu braku oleju.
Sprawdź czy nie ma wycieków oleju ze skrzyni, takie objawy jak szarpanie przy zmianie biegów i zbyt późna zmiana biegów to typowe objawy zbyt niskiego poziomu oleju, który może być spowodowany wyciekami.
[ Dodano: 29 Gru 2008 22:03 ]
I pod żadnym pozorem dopóki nie rozwiążesz tego problemu nie użytkuj auta, bo może się zaraz okazać, że zamiast drobnej naprawy będziesz musiał kupić nową skrzynie, bo starą zajechałeś z powodu braku oleju.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
okolice POZNANIA
Dzieki za szybka odpowiedź jutro sprawdze stan oleju mam nadzieje ze po uzupelnieniu wszystko bedzie dobrze.
Pozdrawiam
[ Dodano: 29 Gru 2008 22:08 ]
Ale chyba moge dojechac nim do warsztatu czy zalecasz holowanie?? Od chwili kiedy wystapily takie objawy przejachalem juz prawie 300km
Jak mam sprawdzic poziom oleju w mechanizmie różnicowym i czy jego brak moze miec wplyw na nieprawidlowa prace skrzyni
Pozdrawiam
[ Dodano: 29 Gru 2008 22:08 ]
Ale chyba moge dojechac nim do warsztatu czy zalecasz holowanie?? Od chwili kiedy wystapily takie objawy przejachalem juz prawie 300km
Jak mam sprawdzic poziom oleju w mechanizmie różnicowym i czy jego brak moze miec wplyw na nieprawidlowa prace skrzyni
Ostatnio zmieniony śr gru 31, 2008 01:37 przez sokol, łącznie zmieniany 1 raz.
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:

[ Dodano: 29 Gru 2008 22:14 ]

[ Dodano: 29 Gru 2008 22:20 ]
Myśle że 10-15 km jej nie zabije, a do sprawdzenia poziomu oleju i tak skrzynia i silnik muszą być rozgrzane,sokol pisze:Ale chyba moge dojechac nim do warsztatu czy zalecasz holowanie
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
okolice POZNANIA
okolice POZNANIA
Rysukni ktore załaczyłes sa chyba od wersji benzynowej skrzyni biegów. U mnie filtr oleju nie jest przykrecany tylko wciskany a nastepnie dociskany przez stalowa oslone.
Po odrkeceniu korka spustowego spuscilem olej, nastepnie odkrecilem miske i wymienilem filtr. Po odlaniu wysztkiego do baniaka zostało 2,5 litra.
Sam wlalem do skrzyni 3 litry oleju.
U mnie w skrzyni nie ma zadnej miarki do sprawdzania ilosci oleju w Autodacie opisane to jest zeby wlewac olej az do wycieku z korka.
I tu kieruje kolejne pytanie do Ciebie. Ile tego oleju powinienem wlac?? Po jezdzie probnej sprawdzalem olej i po rozgrzaniu sie i odkreceniu korka delikatnie sie saczy. Czy to wystarczajaca ilosc? Skrzynia zmienia biegi plynnie ma tylko problemy, tzn szarpie z 2 na 3 i zmieniane sa one przy obrotach okolo 3000.(nie wiem czy prawidlowo)
[ Dodano: 31 Gru 2008 00:38 ]
Jeszcze jedno
jak mam sprawdzic poziom oleju w układzie różnicowym
i czy jego zly poziom moze wplynac na prace skrzyni
Po odrkeceniu korka spustowego spuscilem olej, nastepnie odkrecilem miske i wymienilem filtr. Po odlaniu wysztkiego do baniaka zostało 2,5 litra.
Sam wlalem do skrzyni 3 litry oleju.
U mnie w skrzyni nie ma zadnej miarki do sprawdzania ilosci oleju w Autodacie opisane to jest zeby wlewac olej az do wycieku z korka.
I tu kieruje kolejne pytanie do Ciebie. Ile tego oleju powinienem wlac?? Po jezdzie probnej sprawdzalem olej i po rozgrzaniu sie i odkreceniu korka delikatnie sie saczy. Czy to wystarczajaca ilosc? Skrzynia zmienia biegi plynnie ma tylko problemy, tzn szarpie z 2 na 3 i zmieniane sa one przy obrotach okolo 3000.(nie wiem czy prawidlowo)
[ Dodano: 31 Gru 2008 00:38 ]
Jeszcze jedno
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
W takim razie zastosuj tą procedure
ETAP 1 - miska:
- ustawiamy auto na kanale/podnośniku i gasimy silnik
- demontujemy osłony spod silnika i skrzyni
- podstawiamy pod skrzynię misę/pojemnik na stary olej
- odkręcamy korek spustowy nr 1 z poniższego rysunku i czekamy spokojnie aż spłynie olej

odkręcamy korek otworu do napełniania - nr 2 na powyższym rysunku
- luzujemy śruby miski olejowej (po przekątnej) i zdjąć miskę

- czyścimy dokładnie miskę z oleju, opiłków (z hamulca postojowego), i resztek uszczelki. W misce znajdują się magnesy, które należy także wyczyścić - a następnie umieścić je w tym samym miejscu
ETAP 2 - filtr:
- należy odkręcić dwie śruby mocujące go do skrzynki zaworów

- zakładamy nowy filtr. Należy posmarować uszczelkę filtra olejem ATF i wsunąć go ostrożnie aż do oporu. Moment dokręcania śrub mocujących filtr to 5nm
ETAP 3 - montaż miski:
- miskę montuje się w odwrotnej kolejności do demontażu, przy czym należy zwrócić uwagę na zachowanie czystości powierzchni uszczelniającej (styku miski ze skrzynią). Należy dokręcać śruby momentem 10nm - po przekątnej, w kilku etapach.
- należy zakręcić nowy korek spustowy - moment dokręcania to 40nm
ETAP 4 - napełnianie skrzyni olejem:
- teraz nadeszła pora na uruchomienie naszego sprzęcioru do napełniania
Wkładamy końcówkę do otworu kontrolnego

- wlewamy olej do sprzęciora, unosimy baniak w ten sposób, aby znajdował się wyżej końcówki (którą wetknęliśmy do skrzyni) i czekamy aż z otworu kontrolnego zacznie wypływać olej. Wyjmujemy sprzęcior ze skrzyni.
- odpalamy i pozwalamy pracować silnikowi około 20 minut i następnie go wyłączamy
- znowu dolewamy płyn, aż do momentu kiedy zacznie się wylewać przez otwór kontrolny
- zapalamy silnik, dolewamy olej już na pracującym silniku i kiedy będzie się on wylewał zakręcamy lekko korek otworu kontrolnego.
- wsiadamy do samochodu, wciskamy hamulec i trzymamy go podczas dalszych czynności. Przeskakujemy przez wszystkie zakresy pracy skrzyni (przesuwamy lewarek) przytrzymując go na każdym zakresie przez 15-20 sekund, włączamy P i wysiadamy z samochodu (silnik dalej pracuje)
- podpinamy Vaga i wybieramy sterownik skrzyni, blok 004, pozycja 1 (temperatura ATF) - będziemy obserwowali temperaturę. Jeżeli oscyluje w granicach 30-35*C to możemy przystąpić do ostatecznej kontroli poziomu oleju, jeżeli jest wyższa to wyłączamy silnik i czekamy aż spadnie do 30*C
ETAP 5 - ostateczna kontrola poziomu oleju:
- zapalony silnik i pozycja lewarka P
- jeżeli temp oleju ATF znajduje się w granicach 30-35*C odkręcamy korek kontrolny i dolewamy olej aż zacznie delikatnie wyciekać
- najpóźniej przy temperaturze 40-45*C zakręcamy korek zakładając nowy oring uszczelniający. Korek dokręcamy momentem 80nm
Skopiowałem z forum AUDI
[ Dodano: 31 Gru 2008 00:54 ]
Z tego co opisałeś to prawidłowo wymieniłeś olej w skrzyni.
A to szarpanie tylko z 2 na 3 może być przyczyną twojej jazdy przed wymianą na zbyt niskim poziomie ileju. Brak 0.5 litra to dość sporo
Nie wiem ile tam wchodzi dokładnie oleju, ale ok. 3 litrów i wlewa się go do poziomu delikatnego kapania z korka przy temperatuże ATF 30-35 stopni TO WAŻNE, bo gorący olej ma większą obiętość i po ostygnięciu będzie go za mało.

ETAP 1 - miska:
- ustawiamy auto na kanale/podnośniku i gasimy silnik
- demontujemy osłony spod silnika i skrzyni
- podstawiamy pod skrzynię misę/pojemnik na stary olej
- odkręcamy korek spustowy nr 1 z poniższego rysunku i czekamy spokojnie aż spłynie olej

odkręcamy korek otworu do napełniania - nr 2 na powyższym rysunku
- luzujemy śruby miski olejowej (po przekątnej) i zdjąć miskę

- czyścimy dokładnie miskę z oleju, opiłków (z hamulca postojowego), i resztek uszczelki. W misce znajdują się magnesy, które należy także wyczyścić - a następnie umieścić je w tym samym miejscu
ETAP 2 - filtr:
- należy odkręcić dwie śruby mocujące go do skrzynki zaworów

- zakładamy nowy filtr. Należy posmarować uszczelkę filtra olejem ATF i wsunąć go ostrożnie aż do oporu. Moment dokręcania śrub mocujących filtr to 5nm
ETAP 3 - montaż miski:
- miskę montuje się w odwrotnej kolejności do demontażu, przy czym należy zwrócić uwagę na zachowanie czystości powierzchni uszczelniającej (styku miski ze skrzynią). Należy dokręcać śruby momentem 10nm - po przekątnej, w kilku etapach.
- należy zakręcić nowy korek spustowy - moment dokręcania to 40nm
ETAP 4 - napełnianie skrzyni olejem:
- teraz nadeszła pora na uruchomienie naszego sprzęcioru do napełniania
Wkładamy końcówkę do otworu kontrolnego

- wlewamy olej do sprzęciora, unosimy baniak w ten sposób, aby znajdował się wyżej końcówki (którą wetknęliśmy do skrzyni) i czekamy aż z otworu kontrolnego zacznie wypływać olej. Wyjmujemy sprzęcior ze skrzyni.
- odpalamy i pozwalamy pracować silnikowi około 20 minut i następnie go wyłączamy
- znowu dolewamy płyn, aż do momentu kiedy zacznie się wylewać przez otwór kontrolny
- zapalamy silnik, dolewamy olej już na pracującym silniku i kiedy będzie się on wylewał zakręcamy lekko korek otworu kontrolnego.
- wsiadamy do samochodu, wciskamy hamulec i trzymamy go podczas dalszych czynności. Przeskakujemy przez wszystkie zakresy pracy skrzyni (przesuwamy lewarek) przytrzymując go na każdym zakresie przez 15-20 sekund, włączamy P i wysiadamy z samochodu (silnik dalej pracuje)
- podpinamy Vaga i wybieramy sterownik skrzyni, blok 004, pozycja 1 (temperatura ATF) - będziemy obserwowali temperaturę. Jeżeli oscyluje w granicach 30-35*C to możemy przystąpić do ostatecznej kontroli poziomu oleju, jeżeli jest wyższa to wyłączamy silnik i czekamy aż spadnie do 30*C
ETAP 5 - ostateczna kontrola poziomu oleju:
- zapalony silnik i pozycja lewarka P
- jeżeli temp oleju ATF znajduje się w granicach 30-35*C odkręcamy korek kontrolny i dolewamy olej aż zacznie delikatnie wyciekać
- najpóźniej przy temperaturze 40-45*C zakręcamy korek zakładając nowy oring uszczelniający. Korek dokręcamy momentem 80nm
Skopiowałem z forum AUDI

[ Dodano: 31 Gru 2008 00:54 ]
Poziom oleju w mechaniźmie różnicowym nie ma wpływu na pracę skrzyni biegów.sokol pisze:Jeszcze jedno
Z tego co opisałeś to prawidłowo wymieniłeś olej w skrzyni.
A to szarpanie tylko z 2 na 3 może być przyczyną twojej jazdy przed wymianą na zbyt niskim poziomie ileju. Brak 0.5 litra to dość sporo
Nie wiem ile tam wchodzi dokładnie oleju, ale ok. 3 litrów i wlewa się go do poziomu delikatnego kapania z korka przy temperatuże ATF 30-35 stopni TO WAŻNE, bo gorący olej ma większą obiętość i po ostygnięciu będzie go za mało.
Ostatnio zmieniony śr gru 31, 2008 02:14 przez mariusz75, łącznie zmieniany 1 raz.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
okolice POZNANIA
okolice POZNANIA
Wymina oleju nic nie pomogla, teraz na rozgrzanym silniku biegi zmieniaja sie plynnie ale przy zbyt duzych obrotach. Powodem takiej usterki moze byc uszkodzony czujnik połozenia wału o nr 095927321a, poniewaz gdy go odlaczam skrzynia pracuje tak samo nie ma zadnych zauwazalnych zmian. Moze macie jeszcze jakies podpowiedzi na ten temat.
[ Dodano: 02 Sty 2009 21:54 ]
Skrzynia po wymianie czujnika przy skrzyni biegów zachowuje sie juz normalnie
[ Dodano: 02 Sty 2009 21:54 ]
Skrzynia po wymianie czujnika przy skrzyni biegów zachowuje sie juz normalnie
-
- Nowicjusz
Witam, posiadam Volkswagena Golfa z automatyczną skrzynią biegów i mam podobny problem co autor tego wątku. Skrzynia biegów nie szarpie, ale zmienia biegi dopiero po osiągnięciu 4000 obrotów. Bylo tak od początku kiedy kupiłem to autko. Byłem na diagnostyce komputerowej, ale nic nie wykryło. 2-krotnie zmieniałem olej. Zastanawiałem się czy może został w jakiś sposób włączony sportowy tryb skrzyni, ale nie wiem jak i czy w ogóle ten samochód posiada taki tryb przełożenia. Jeżeli taki tryb istnieje to proszę powiedzieć jak go wyłączyć. Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
problem ze skrzynia automat 1,9tdi 90km
kupilem 2 tyg temu golfa 3 1,9tdi z automatyczna skrzynia biegow.wszystkie biegi wchodza nic nieszapie ale przy predkosci 90km/h obroty oscyluja ponad 3tys!. poprzedni własciciel zapewnial ze skrzynia była remontowana. Jezeli ktos cos wie na ten temat to pomóżcie bo ja juz zalamuje rece, czekam na jakies porady pozdrawiam copawel
pawel PZ
- gum_rbr
- Mały gagatek
Witam wszystkich.Mam podobny problem,Posiadam Vw Golfa 3 z silnikiem 1.8 bezyna 75km, a problem polega na tym ze za pozno przełacza biegi;/ tzn po przejechaniu 3kilometrów zaczyna wariowac 2bieg włancza przy predkosci 60km/h a3 przy 90km/h, z poczatku gdy jade przełancza idealnie a juz po przejechaniu ok 3km zaczyna wariowac, i nie przełancza a obroty 4tys ;/ moze wiecie co jest grane??