1.9 tdi
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
1.9 tdi
Glofi 1.9 tdi 105 kw 2006r przydymi nie spalonym paliwem przy uruchamianiu po wystygnięciu silnika. Obiaw ten nie występuje kiedy jest chłodniej na dworze. Natomiast kiedy jest rozgrzany po wyłączeniu silnika i po upływie około 5, 10 min po ponownym uruchamianiu nie dymi natomiast zapala tak jak by każdy z cylindrów zapalał osobno. Byłem w serwisie VW wszystko ok, pompowtryski nie leją wszystko w normie. Czy może być tak że jak jest ciepło to świece nie załączają się nie podgrzewają i stąd to przydymienie. W czasie jazdy nie dymi, olej bierze w normie.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
świece teraz? latem? wcale nie muszą, te 2-3 sec - to chodzi o pracę pompy paliwa w zbiorniku, żeby "podpompowała" ciśnienie, podobnie zresztą robi się i w benzyniakumarcinvvv pisze:a czy po przekreceniu zaplonu czekasz ok. 2-3 sekund czy odpalasz odrazu ? swiece musza sie rozgrzac
[ Dodano: 17 Lip 2009 20:58 ]
bardzo często występujący objaw w Mk5 w silnikach 1.9 TDI, czy w 2.0 tdi też tak jest musiałby się ktoś wypowiedzieć, kto użytkuje ten motor, często też jest to objaw uszkodzonego koła dwumasowego, jednakże wymieniałem u siebie lecz zdarza się nadal objaw szarpnięcia przy odpalaniu - właśnie tak jakby każdy cylinder palił osobno - a wszystko jest w normie, a świecie żarowe w temp. powyżej 10 stopni i tak nie grzejąrafal.v pisze: zapala tak jak by każdy z cylindrów zapalał osobno. Byłem w serwisie VW wszystko ok, pompowtryski nie leją wszystko w normie.