sprzęgło, skrzynia czy coś jeszcze?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wojtasiek
Nowicjusz
Nowicjusz

sprzęgło, skrzynia czy coś jeszcze?

Post autor: wojtasiek » wt gru 15, 2009 21:35

witajcie, założyłem nowy temat bo nawet nie wiem czego mam szukac w juz istniejących, po przejrzeniu w miarę pasujących tematów nei znalazłem odpowiedzi, ale do rzeczy.
dzisiaj po wjeździe na podjazd do garażu, normalnie na jedynce, wcisnąłem sprzęgło i wtedy golfik zamiast sie zatrzymać, zaczął tarpać jakbym nim próbował z 3 ruszyć ;). zgasiłem silnik, początkowo myślałem, że to zerwna linka od sprzęgła, ale potem po oględzinach okazalo się, że siedzi ona na swoim miejscu, za to przy wciśniętym sprzęgle nie dalo sie wrzucić wstecznego jedynki i dwójki reszta wchodzila ale z oporem. przy zapalonym silniku i wciśnietym sprzegle i próbie wrzucenia jedynki samochód chciał jakby ruszac.
co to może być?
dzieki za kazdżą pomoc
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 21:36 przez wojtasiek, łącznie zmieniany 1 raz.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » wt gru 15, 2009 21:44

sprawdz jak wyglada zaczep linki przy pedale
wyglada jakby nie dokoncza byl wciskany pedal sprzegla - czyli nie dokonca wciaga sie linka

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: oldstaszek » wt gru 15, 2009 22:12

Jak kolega wyżej pisał - sprawdź najpierw linkę i to na obu końcach.
Jeżeli cała i nie ma zerwanych drutów - to poczujesz jak sierść, tylko ostrożnie bo można powbijać w ręce.
Jeżeli cała to pozostaje docisk - tu stwierdzenie który element - trzeba zdemontować skrzynię biegów...niestety.

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...

Awatar użytkownika
rafus
Grupa Świętokrzyska
Grupa Świętokrzyska
Kontakt:

Post autor: rafus » wt gru 15, 2009 22:22

ja mialem cos podobnego, na wcisnietym sprzegle przy wrzuceniu 1 toczyła mi sie golfina (zaznaczam ze sprzegło wymieniałem). Pomogła wymiana skrzyni.

wojtasiek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtasiek » wt gru 15, 2009 22:45

przed chwilką sprawadzalem przy pedale, ale wygląda normalnie na pierwszy rzut oka (nie zdejmowałem tej plastikowej osłony nad pedałami) widac było ze linka jeździ w tym pancerzyku, przy skrzyni tez nie jest zerwane, poza tym czuc opór jak sie wciska pedał więc dedykuję iż linka jest cała.
jeśli to docisk to potrzebne nowe sprzęgło, nowa skrzynia, czy jak to sie robi i ile mniej więcej kosztuje?

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: oldstaszek » wt gru 15, 2009 23:04

Uszkodzenie skrzyni jest mało prawdopodobne.
Sprzęgło - możliwe że sprężyna talerzowa pękła i nie rozłącza - tu powinno się sprzęgło ślizgać na 3 lub 4 biegu przy pełnym gazie(sprawdzenie).
Możliwe że talerzyk centralny...ale tak czy siak skrzynia musi być zdjęta.
Dla uzupełnienia - jaki masz skok pedału do pierwszego oporu(wyczuwalnego) - zanim zdemontujesz, trzeba możliwie w pełni wyeliminować elementy zewnętrzne wyłączania sprzęgła.
Koszty?Tu niech koledzy podpowiedzą gdyż ja robię wszystko sam i tylko w niezbędnym zakresie(taka moja profesja). :pub:

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...

wojtasiek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtasiek » wt gru 15, 2009 23:10

dzieki wielkie :pub: , jutro cos bede jeszcze sprawdzal kombinował i umówię sie z mechanikiem, a jak wyjdzie co i jak to dam znać

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”