tak jak w temacie - w silniku RP ustawia się zapłon na ok 6' - ok
Ale jak się założy rurkę i doda lekko gazu (tak aby poszło podciśnienie i przyspieszyło zapłon ) to na ile powinien zapłon podskoczyć ? Kto ma lampę i sprawdzi dla mnie

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Regulator odśrodkowy przyśpiesza zapłon w miarę wzrostu obrotów do pewnej wielkości(zależnie od obrotów - max.wyprzedzenie) i dalej jest stały, niezależnie od obrotów.Wielkość obrotów - nie pamiętam(instrukcja) ale nie są to małe czy średnie obroty...c-master pisze:jasne wszystko rozumiem , ale mam pytanie:
czy wyprzedzenie zapłonu powinno zmieniać się stopniowo? czy od razu powinno być stałe - bo u mnie jak tylko dodam gazu to z 8 stopni wskakuje na 28 stopni w całym zakresie obrotów.
Podciśnieniowy działa w momencie naciśnięcia na gaz - jest podłączony do gardzieli na wysokości przepustnicy(wężyk tam jest włożony na króciec mosiężny i do aparatu).Podciśnienie w momencie"gaz" rośnie i go ciągnie.Za moment wyrównuje się i odpuszcza. Na wysokich obrotach też go "wciąga" - wysokie podciśnienie w gardzieli.c-master pisze:tak, co do odśrodkowego to się zgadzam , ale w RP jest i odśrodkowy i podcisnieniowy - ja mam zagwozdkę co do działania podciśnieniowego -kiedy i jak bardzo powinien "ciągnąć" podciśnienie.
samo podpięcie węzyka na wolnych obrotach (przy założeniu że elektrozaworu brak ) przyśpiesza na 18 stopni czyli fakt o 12, ale potem w miarę wzrostu obrotów przyśpiesza bardziej, nie mam norm ile, w mk3 eletroniczny układ przyśpiesza na ok 40 stopni przy 3000 obrotów, myślę że tu wartości będą zbliżoneoldstaszek pisze: nawet o 12 stopni
Paweł Marek pisze: W każdym razie idź tropem zwalonego aparatu zapłonowego
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 101 gości