Nie chce zapalić

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » sob lut 27, 2010 21:50

Jeszcze tańsze są przewody, wymień załóż opaski nic nie trzeba będzie kombinować.

x1125
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: x1125 » czw mar 11, 2010 23:46

Długo nie pisałem bo w autko pojawił się inny problem ( układ hamulcowy ) ale chciałem wrócić do tematu. Wymieniłem filtr paliwa, przewody paliwowe drożne i w dobrej kondycji ( żadnych zagięć, załamań, pęknięć ) a pompa przy włączaniu zapłonu cyka. Świece też grzeją. Ale znów nie pali na zimnym silniku. Drugi raz zaryzykowałem i auto odpaliło na hol. Potem, przy ciepłym silniku auto za każdym razem pali na dotyk bez zająknięcia. Ale kiedy auto postoi więcej czasu i silnik będzie zimny ( np. po nocy ) to już za cholerę nie chce odpalić. Nigdy wcześniej z takim problemem przy tym aucie się nie spotkałem ( paliło bez problemu nawet przy -17*C ) teraz chciałbym wykryć przyczynę usterki - czy to pompa wtryskująca ?

vwmkII
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: vwmkII » czw mar 11, 2010 23:49

jak palisz na hol to po jakim czasie zapala ?? odrazu po puszczeniu sprzegla czy ciagniesz go dluzej na biegu i dopiero lapie ??

Awatar użytkownika
Mieniu_69
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Mieniu_69 » czw mar 11, 2010 23:55

z tego co piszesz to wnioskuje ze zapowietrza sie uklad paliwowy,

x1125
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: x1125 » pt mar 12, 2010 00:30

Za pierwszym razem ( ponad tydzień temu ) to zapalił po chwili od spuszczenia sprzęgła. Dziś po wymianie filtra i czyszczeniu przewodów paliwowych zapalił po długim czasie od spuszczenia sprzęgła. Od pewnego jegomościa dowiedział się że układ paliwowy odpowietrza się ( wytłumaczę na chłopski rozum ) jadąc na najwyższym biegu ( u mnie jest to 4 ) ok. 50km/h po czym wciskamy gaz i kiedy dolecimy do ok. 80km/h puszczamy gaz i kiedy spadnie do ok. 50km/h to powtarzamy czynność parokrotnie. Co do moich przypuszczeń pompy wtryskującej to chyba nie jest uszkodzona skoro jej zadaniem jest wytwarzanie ciśnienia i wtryskiwania paliwa a podczas jazdy nie ma żadnego nawet najmniejszego problemu. Może po dzisiejszym zabiegu odpowietrzania ( o ile było to zrobione dobrze ) jutro będzie lepiej ale może Wy, specjaliści doradzicie mi bardziej co czynić.

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » pt mar 12, 2010 00:36

Nowicjusze wariaty na hol diesla odpalają. Obrazek

Teraz dobrze by było jakbyś sprawdził rozrząd, czasami jak dolne kółko jest już stare i wytarte naprawdę nie trudno, żeby przeskoczył pasek.

[ Dodano: 11 Mar 2010 23:40 ]
x1125 pisze:Wy, specjaliści
Proszę bez żartów.
x1125 pisze:Od pewnego jegomościa dowiedział się że układ paliwowy odpowietrza się ( wytłumaczę na chłopski rozum ) jadąc na najwyższym biegu ( u mnie jest to 4 ) ok. 50km/h po czym wciskamy gaz i kiedy dolecimy do ok. 80km/h puszczamy gaz i kiedy spadnie do ok. 50km/h to powtarzamy czynność parokrotnie.
Obrazek

Kolego czytaj forum, zapowietrzona pompa nie dzała i auto nie odpala - nie możliwa jest jazda z powietrzem w pompie, silnik się dławi i gaśnie.
Ostatnio zmieniony pt mar 12, 2010 00:40 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.

x1125
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: x1125 » ndz mar 21, 2010 12:37

Apropos specjalistów nie żartowałem bo to w większości prawda, okazało się że mieliście rację, silnik się zapowietrzał. Wymiana filtra paliwa i zacisków pomogła, teraz pali na dotyk. Serdecznie dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia.

vwmkII
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: vwmkII » ndz mar 21, 2010 14:01

w pierwszych postach juz pisalo o filtrze paliwa zeby wymienic a ty go sobie "dmuchales" brak slow....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”