Na zimno przerywa,kopci przy okazji ciężko pali. Zamulony
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Na zimno przerywa,kopci przy okazji ciężko pali. Zamulony
Proszę pomóżcie bo już nie mam sił na ten samochód. Wszystko było fajnie dopóki nie zapalił mi się olej w turbinie, po tym wypadku i wymianie turbiny na świeżą mam takie akcje. Z rana odpalam go na przyśpieszaczu. Przez chwilę mam wrażenie, że chodzi na 3 cylindrach. Na przyspieszaczu chodzi trochę lepiej i mam wrażenie, ze trochę słabiej wtedy też kopci. Po minucie jest już trochę lepiej ale dalej coś przerywa, tak jakby nie dopalał w cylindrze co któryś obrót. Temu wszystkiemu towarzyszy oczywiście niesamowite kopcenie na niebiesko. Jak już się zagrzeje to chodzi równo i nie kopci. Ale wtedy pojawiają się kolejne problemy. Zdarza się, że na ciepło pali gorzej niż na zimno. Czasem muszę nim sporo pokręcić zanim załapie. Na zimno mam problem dopiero poniżej zera. Kolejny problem dotyczy przyspieszania, opiszę sytuację. Gaz do końca na 2 biegu, pedał w podłodze na liczniku 65, odpuszczam mu trochę gazu i zaczyna dalej przyspieszać. Trochę po manewruję gazem i rozpędzę go do na 2 biegu do 85. Jest do dosyć uciążliwe przy wyprzedzaniu. Żadem z tych problemów nie istniał przed przygodą z turbiną. Jak mi się zapalił olej w turbinie to coś strasznie stukało w silniku zanim udało mi się go zgasić. Musiałem go zadusić biegiem bo po wyłączeniu zapłonu silnik nadal nabierał obrotów. Dodam, że nie miałem z nim żadnych problemów nawet przy -20, a ostatnio trafił się mrozek -10 i ledwo co odpaliłem. Szkoda mi tego auta bo się świetnie spisywało, a ostatnio mam z nim coraz więcej problemów. Z góry dzięki za wszelką pomoc w rozwiązaniu problemów.
Dodam, że wymieniłem ostatnio wszystkie filtry.
Dodam, że wymieniłem ostatnio wszystkie filtry.
Ostatnio zmieniony pn mar 22, 2010 22:32 przez cypiss, łącznie zmieniany 2 razy.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
cypiss, jak turbo zaczęło walić olejem w dolot i zaczął się on spalać,to z silnika w wydech zapewne też waliło ogniem...mogło przez to potopić uszczelniacze zaworowe,przez to kopci na niebiesko po odpaleniu...jeżeli silnik dostał większą ilość oleju nad tłoki,to mogło pogiąć korby itd...silnik do przeglądu,bo może się jeszcze coś urwać-taka moja rada
...

- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- BENITO
- Forum Master
- Kontakt:
Dokładnie, raczej taniej będzie ciebie kosztowało kupno używanego silnika 1.6tdMichaś_1977 pisze:Rozbierzesz,zobaczysz,ocenisz straty i podejmiesz decyzję.Czasami dobry silnik można kupić za śmieszne pieniądze,więc można się rozglądnąć...
[ Dodano: 22 Mar 2010 21:57 ]Na dobre to nie wróży...cypiss pisze:Oleju poszło sporo i w wydech i w tłoki.