Silniczek SZYBERDACHU

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Japsystem
Nowicjusz
Nowicjusz

Silniczek SZYBERDACHU

Post autor: Japsystem » sob paź 30, 2010 22:20

Cześć
Poczytałem trochę o tych nieszczęsnych szyberdachach :foch: ale nie znalazłem problemu, który ujawnił się w aucie mojego ojca.
Otóż szyberdach został zamknięty i następnego dnia już nie dało się nic z nim zrobić. W skrzynce bezpieczników był spalony 3ci od prawej bezpiecznik (nie jestem na 100% pewny pozycji). Wymieniłem go, ale po próbie ruszenia szyberdachu znów padł. Pomyślałem, że coś się przycięło, otworzyłem lekko szyberdach kluczem imbusowym, wymieniłem bezpiecznik na 20A (oryginalnie był 15) i próbowałem uruchomić go zamknąć za pomocą hebelka obok górnej lampki.
Zero reakcji i zero cykania przekaźników. Postanowiłem sprawdzić czy domknie go KOMFORT. Niestety przy próbie domknięcia KOMFORTem słychać było tylko cyknięcia przekaźnika - silnik nie drgnął. Napięcie na przewodach brąz i czerwono czarny - 13V - myślę więc, ze coś nie tak z płytką sterownika. Spróbowałem też podać 12V na pozostałe 4 przewody - słyszałem tylko cykania przekaźników - silnik nie drgnął.
Wyciągnąłem zatem elektronikę aby sprawdzić, czy nie ma zimnych lutów. Wydawało się OK. Obejrzałem też te koło, które prawdopodobnie decyduje kiedy ma się zatrzymać silnik w pozycji zamknięty, wsunięty czy uchylony - ale nie widać aby było wytarte itp.

Co mogę jeszcze zrobić z tym mechanizmem? No i dziwi mnie dlaczego przełącznik od szyberdachu nie wystawia mi żadnych napięć... ale z tego co wyczytałem jest on zasilany z innego bezpiecznika. Tak czy siak, silnik powinien ruszać przy sterowaniu "na krótko"
Czy ma ktoś rozpiskę przewodów z tego przełącznika?

p.s. może to ma wpływ na awarię - podczas wsuwania szyberdachu (gdy jeszcze działał) słyszalny był stuk. Przy każdej innej operacji szyber pracował cichutko.

VW GOLF 1,9TDI - tadi car
VW Passat B5FL HIGHLINE 1,9TDI 6speed 130qcy[/url]http://forum.vw-passat.pl/showthread.ph ... 3j+dziadzi

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Silniczek SZYBERDACHU

Post autor: Paweł Marek » sob paź 30, 2010 23:50

Obrazek
sprawdź jeszcze bezpiecznik 16. Czerwono czarny ma stały plus po bezpieczniku 21 przedostatni. A silnik zostaje uruchomiony poprzez podanie plusa na jeden z pinów 1 do 3 przez włącznik (po bezpieczniku 16, albo przez komfort czarnozielonym kablem na pin 4 lub 7 nie pamiętam (brak na schemacie) dla domkniecia. Więc skoro i komfort przestał działać to coś się zwaliło w silniku lub płytce. Sa tam kondestaroy dośc często padające - obejrzyj je albo zakładaj używkę ze szrotu

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Japsystem
Nowicjusz
Nowicjusz

Silniczek SZYBERDACHU

Post autor: Japsystem » sob lis 06, 2010 19:50

Dzięki za schemat. Walczyłem dziś trochę z tym szybrem. Popełniłem błąd - w momencie gdy robiłem z nim różniste testy miałem otworzoną klapkę pod imbus. Przekaźniki pstrykały, ale nic się nie działo. Znalazłem przyczynę niesprawności szyberdachu - przepalony bezpiecznik nr 16. Po jego wymianie szyber ruszył bez problemów :kac:
Ale to nie koniec problemów. :grrr:
Po kilku chwilach po włączeniu kluczyka w pozycję "załącz" (szyber nie ruszany w tym czasie) bezpiecznik strzela. Założyłem 25A (bo już 15A mi się pokończyły). Przekręciłem kluczyk na pozycję włączoną. Wszystko działało przez kilka minut. Odpalam auto, dalej wszytko działa. Dodałem kapkę gazu i bezpiecznik strzela. O dziwo auto działa w 100%, tj nie ma najmniejszego problemu z elektryką (wszystkie lampy, elektryczne szyby, lusterka, wycieraczki etc) oprócz możliwości otwarcia szyberdachu.
Co zatem jest podpięte pod bezpiecznik nr 16 ??? Na opisie na klapce mamy informację Warnings Lights - ale nie za bardzo wiem o jakie oświetlenie tu chodzi skoro wszystko działa.

Miał kiedyś ktoś taki problem? :otepienie:

VW GOLF 1,9TDI - tadi car
VW Passat B5FL HIGHLINE 1,9TDI 6speed 130qcy[/url]http://forum.vw-passat.pl/showthread.ph ... 3j+dziadzi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”