Ps. Dodam ,że na akumulatorze napięcie jest normalne.
Skoki napięcia na wyłączonym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam , używałem szukajki ale nie znalazłem podobnego tematu dlatego założyłem nowy. Przejdźmy do rzeczy , mianowicie w moim golfie ostatnio zauważyłem ,że przy wyłączonym silniku radio czasami gorzej gra i charczą głośniki . Po sprawdzeniu napiecia miernikiem okazało się ,że czasami napięcie wynosi ok 9-10v po włączeniu np świateł postojowych problem znika i radio lepiej gra. Czy regulator napięcia odpowiada także za napięcie przy wyłączonym silniku ? Dodam jeszcze że topi mi się pierwszy bezpiecznik (nie pali a topi) Dziwna sprawa jest to ze np gdy ten bezpiecznik jest wlozony to swiatelka wewnatrz auta lepiej swieca. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc 
Regulator napiędzie "działa" tylko wtedy kiedy silnik pracuje.
Niskie napięcie jest spowodowane albo choinką w instalacji, albo brakiem porządnego styku w gniazdach skrzynki bezpieczników.
Bezpiecznik topi się dlatego że albo idzie przez niego spory prąd, ale zbyt mały aby go przepalić, ale na tyle duży że się nagrzewa. Więc zacznij odrazu działać bo albo spali ci się auto albi wszystko siądzie. Siadasz do bezpieczników i szukasz samowolki czy przeróbek instalki.
Niskie napięcie jest spowodowane albo choinką w instalacji, albo brakiem porządnego styku w gniazdach skrzynki bezpieczników.
Bezpiecznik topi się dlatego że albo idzie przez niego spory prąd, ale zbyt mały aby go przepalić, ale na tyle duży że się nagrzewa. Więc zacznij odrazu działać bo albo spali ci się auto albi wszystko siądzie. Siadasz do bezpieczników i szukasz samowolki czy przeróbek instalki.
- Qto
- _

- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
na aku czy gdzie to mierzyłeś ?Juhnio pisze:czasami napięcie wynosi ok 9-10v
ma kiepski styk i się nagrzewa...dognij blaszki w gnieździe i problem zniknieJuhnio pisze:Dodam jeszcze że topi mi się pierwszy bezpiecznik
Poczyść też punkty masowe i powinno być lepiej
Re: Skoki napięcia na wyłączonym silniku
wszystko mierzone multimetrem na aku 13v a na kablach z radia skacze od 9 do 12Qto pisze:na aku czy gdzie to mierzyłeś ?Juhnio pisze:czasami napięcie wynosi ok 9-10v
ma kiepski styk i się nagrzewa...dognij blaszki w gnieździe i problem zniknieJuhnio pisze:Dodam jeszcze że topi mi się pierwszy bezpiecznik
Poczyść też punkty masowe i powinno być lepiej
- Qto
- _

- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Koniecznie poczyść punkty masowe i połączenia ważniejszych kabli...klemy na aku