Zapłon 1,8 ABS RP ustawienie??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
witam wszystkich
mam Vento z silnikiem RP. Wtrysk, przepustnica, czujniki z silnika ABS , ale z RP pozostał rozdzielacz zapłonu ( aparat zapłonowy ) z podciśnieniem
jest problem z ustawieniem zapłonu na znaki, trzeba na oko by praktycznie normalnie jeździł.
oczywiście podciśnienia nie mam podpiętego...
pytanie brzmi jakie różnice są miedzy zapłonem z RP a ABS ?? muszę kupić rozdzielacz z ABS??
pozdrawiam
mam Vento z silnikiem RP. Wtrysk, przepustnica, czujniki z silnika ABS , ale z RP pozostał rozdzielacz zapłonu ( aparat zapłonowy ) z podciśnieniem
jest problem z ustawieniem zapłonu na znaki, trzeba na oko by praktycznie normalnie jeździł.
oczywiście podciśnienia nie mam podpiętego...
pytanie brzmi jakie różnice są miedzy zapłonem z RP a ABS ?? muszę kupić rozdzielacz z ABS??
pozdrawiam
Każdy dzień przynosi zmiany :)
jeżeli masz silnik RP a osprzęt z ABS i komputer silnika tez masz z ABS to aparat załóż z ABS A różnice są takie w ABS komputer silnika przyspiesza zapłon a w RP aparat zapłonowy
Nie jest konieczna jeśli nie przeszkadza ci regulacja zapłonu "na oko" i brak wyprzedzenia zapłonu
MK3 ADZ->AGU
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
jest wyprzedzenie zapłonu, ponieważ w MK3 tym steruje komputer...
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
jest wyprzedzenie zapłonu, ponieważ w MK3 tym steruje komputer...
- Paweł Marek
- V.I.P.
skoro podciśnienia nie masz podpietego to powinno być wszystko ok i nie widze powodu dla którego powstają kłopoty z ustawieniem zapłonu, wyjasnij na czym one polegają. Może po prostu składając silnik źle włożyłes aparat zapłonowy i nie trafia palec w styki na kopułce.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
ustaw rozrząd na znaki i ściągnij kopułkę i zobacz czy palec aparatu jest na z znaku taka mała kreska na obudowie to jest znak pierwszego cylindra na aparacie
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Czyli na 100% aparaty oprócz podciśnienia niczym się nie różnią??
-
- Użytkownik
Ja mam pytanie jak mam ustawic zapłon chcialbym samemu silnik 1.8 8v , aparat na podciśnieniu,niestety nie mam lampy, a wiec rozrzad na znakach i palec na kopułce na wprost kreski w która stronę lekko ruszyć aparatem prawo czy lewo, i ile to ma być na oko 5mm, 10 mm od tej kreski ? przydało by się z 8 stopni bo jest lpg...