guziolek pisze:agrala pisze:
Nacisnij wentyl od klimy i przytrzymaj z 5 sek - zobacz czy jest czynnik.
Mało profesjonalna metoda. Jak ma ten czynnik, t go wypuści i tyle zyska, jak nie ma to się dowie, ale czy tym sposobem warto?
Inne metoda to jechac do specjalisty.
Ja mialem pdobny problem tyle ze klimatronik. Bledow zero.
Auto po zakupie, na wiosne okazalo sie ze nie dziala klima.
Zaczalem sprawdzac po kolei i okazalo sie ze nie dzialaja wentylatory ani nie wlacza sie sprzeglo na kompresorzez. Z pomiarow wychodzilo mi ze walniety sterownik wentylatorow bo na sprzeglo dochodzilo tyle co koledze wyszlo z pomiarow. W wentylatorach pokonczyly sie szczotki. Zamowilem wentylatory, sterownik. Zalozylem wentylatory, wlaczam klime, wentylatory nie chodza. Test licznika i tu zaczely pieknie chodzic a wczesniej nie. Wiec odeslalem sterownik wentylatorow bo usnzalem ze moj jest ok.
Wczesniej wkladalem zapalke w wentyl i bylo cisnienie. Wkurzony sytuacja ze nie wiadomo co z tym g....em jest wlozylem zapalke w wentyl jeszcze raz i przytrzymalem ok 5 sekund. Cisnienie bylo ale w ciagu tych 5 sekund wylecialo to co mialo wyleciec i cisza. Okazalo sie ze czynnik nic nie bylo. NAbicie klimy i po problemie.
W cisgu 5 sekund nie ucieknie duzo czynnika a nie ma innego domowego sposobu zeby sprawdzic cisnienie. Na VAGu nie pokaze jakie jest cisnienie.
Tam jest ok 700gram czynnika i zanim to ucieknie to pare minut musi minac.
Moje zdanie takie ze brak czynnik badz uszkodzony czujnik cisnienia.