agrala pisze:Czy aby na pewno Haki?
Zauwazyles ze angol i europa to zupelnie inna skala tarczek i bedzie licznik przeklamywal - zadne kodowanie VAGiem tego nie zmieni. VAGiem jedynie mozna zmienic jednostki na wyswietlaczu.
Agrala ... a co powiesz o tym ... ( szczerze się przyznam - sam tego nie robiłem ) cyt z innego forum na odpowiedź dot liczników -anglik-europa
ale ty jesteś cienki bolek jak nie wiesz o co chodzi to nie zabieraj głosu. Kodowanie kodowaniem pozostaje, a ja chcę zmienić cały eeprom żeby wskazówki pokazywały wg tarcz EU a nie specjalnie dorobionych na allegro które wyglądają jak wycinanka w przedszkolu i ma się nijak do wyglądu i estetyki.
Może nie jest ci znany taki zabieg ale wystarczy poczytać głębiej a nie tylko o kodowaniu.
Wystarczy pomysleć przecież w liczniku to nie jest żaden mechanizm tylko cała elektronika a co steruje tą elektroniką? Jakiś program który odpowiednio odbiera sygnały z czujników i przekształca je w sygnał ukazujący się poprzez silniczki które poruszają wskazówkami.
I jeżeli program sterujący(eeprom) wgramy od EU albo odpowiednio go przekształcimy możemy uzyskać to o czym pisałem wcześniej czyli na godz 12 wskazówka prędkościomierza będzie wtedy gdy samochód osiągnie 100km/h a nie 128km/h(80mil).
hmmm