Co ma Licznik do elektrycznych szyb?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Mam taki mały problem po niby kosmetycznym zabiegu:
Po wymianie zegarów przestały działać elektryczne szyby oraz regulacja lusterek.
Zegary które do tej pory miałem w aucie to VDO Sport Edition (z 2003r - czyli jak wiadomo immo3)
W tej chwili założone mam zegary standardowe MotoMeter z roku 1999 (jeżeli to ma jakieś znaczenie to pochodzą z 3 drzwiowego golfa z elektrycznymi szybami).
Sterownik pozostał stary a obecne zegary są bez immo . Auto odpala oczywiście , zegary działają tak jak powinny.podświetlenie, kontrolki, prędkościomierz, obrotomierz też ok. wyświetla poprawnie wartości itp...itd...
Tylko nie chodzą szyby i lusterka.... (dla ciekawostki dodam ,ze po przekręceniu kluczyka w zamku szyby elegancko jadą w dół i w odwrotną stronę też się zamykają!!!) I w tym momencie zgłupiałem już bo od środka nie chcą chodzić za żadne skarby:-(
CZy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie leży przyczyna??? Vag-com 3.11 nie chce połączyć się z modułem comfortu tylko dlaczego??? CZy zegary mają jakiś związek z tym?
Po wymianie zegarów przestały działać elektryczne szyby oraz regulacja lusterek.
Zegary które do tej pory miałem w aucie to VDO Sport Edition (z 2003r - czyli jak wiadomo immo3)
W tej chwili założone mam zegary standardowe MotoMeter z roku 1999 (jeżeli to ma jakieś znaczenie to pochodzą z 3 drzwiowego golfa z elektrycznymi szybami).
Sterownik pozostał stary a obecne zegary są bez immo . Auto odpala oczywiście , zegary działają tak jak powinny.podświetlenie, kontrolki, prędkościomierz, obrotomierz też ok. wyświetla poprawnie wartości itp...itd...
Tylko nie chodzą szyby i lusterka.... (dla ciekawostki dodam ,ze po przekręceniu kluczyka w zamku szyby elegancko jadą w dół i w odwrotną stronę też się zamykają!!!) I w tym momencie zgłupiałem już bo od środka nie chcą chodzić za żadne skarby:-(
CZy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie leży przyczyna??? Vag-com 3.11 nie chce połączyć się z modułem comfortu tylko dlaczego??? CZy zegary mają jakiś związek z tym?
Co ma Licznik do elektrycznych szyb???
Hmm kurde nie pamietam dokladnie, ale cos mi swita jeden przewod laczacy modul komfortu z licznikiem.
Ale na poczatek standardowo sprawdz wszystkie bezpieczniki. a moze nawet nie wiesz kiedy i jak male zwarcie zrobiles. Od bezpiecznikow zacznij:)
Ale na poczatek standardowo sprawdz wszystkie bezpieczniki. a moze nawet nie wiesz kiedy i jak male zwarcie zrobiles. Od bezpiecznikow zacznij:)
Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć 

Re: Co ma Licznik do elektrycznych szyb???
nie pamietam dokladnie, ale pin 6 i 9 modulu komfortu laczy sie z zegarami. pomaranczowo zielony i pomaranczowo brazowy... niech mnie ktos poprawi 6 pin modulu do 9 pinu zielonej wtyczki zegarow i 9 pin modulu do 8 pinu zielonej wtyczki.haluiczeq pisze:Witam. Mam taki mały problem po niby kosmetycznym zabiegu:
Zwarcie raczej mało prawdopodobne bo przy wymianie zegarów to nawet nie ma co zewrzeć:-( Bezpieczniki poszły na pierwszy ogień... sprawdziłem trzy razy, niestety wszystkie sprawneMario83 pisze:Hmm kurde nie pamietam dokladnie, ale cos mi swita jeden przewod laczacy modul komfortu z licznikiem.

[/quote] nie pamietam dokladnie, ale pin 6 i 9 modulu komfortu laczy sie z zegarami. pomaranczowo zielony i pomaranczowo brazowy... niech mnie ktos poprawi 6 pin modulu do 9 pinu zielonej wtyczki zegarow i 9 pin modulu do 8 pinu zielonej wtyczki.[/quote]
No to w takim razie możliwe ,ze tu jest pies pogrzebany właśnie:-( Może kolega ma jakiś pomysł jak przywrócić do życia to co umarło... bo mnie brakło już w tej chwili pomysłów...
No to w takim razie możliwe ,ze tu jest pies pogrzebany właśnie:-( Może kolega ma jakiś pomysł jak przywrócić do życia to co umarło... bo mnie brakło już w tej chwili pomysłów...

Widzę ,ze kolega jest już zaprawiony w boju z przekładaniem licznika.eFIeLiPeO pisze:nie pamietam dokladnie, ale pin 6 i 9 modulu komfortu laczy sie z zegarami. pomaranczowo zielony i pomaranczowo brazowy... niech mnie ktos poprawi 6 pin modulu do 9 pinu zielonej wtyczki zegarow i 9 pin modulu do 8 pinu zielonej wtyczki.haluiczeq pisze:Witam. Mam taki mały problem po niby kosmetycznym zabiegu:
Dzisiaj sprawdzałem u kolegi w Golfie mk4 (z rocznika 01' na starszych zegarach Motometer) ku mojemu zaskoczeniu u niego elektryczne szyby działały nawet wtedy gdy zegary były nie podłączone :-O
A u mnie niestety tak nie jest:-( Wszystko wskazuje zatem ,ze padł moduł komfortu. (to by tłumaczyło fakt ,ze wspomniany Vag-Com i polskiVAG 4,9 nie widzi modułu- tzn. nie komunikuje się, )
Tak dla uzupełnienia podam jeszcze ,ze moduł mam typ: 1C0 959 799B H01/S0003. (czyli wychodzi na to ,ze jest tu CAN)
Obecne zegary mam typ: 1J0 920 822B (z 2000r.) Jest jakaś możliwość żeby to w ogóle chodziło w tej konfiguracji?
Co ma Licznik do elektrycznych szyb???
cos dziwnie mi to wyglada ze modul padl.... sam pisales na poczatku, ze po WYMIANIE licznika... qrde co do licznika to nie wiem czy mozna immo3 wymienic na immo2... hmmm gdzies jest temat na temat wymiany licznikow... a co do szyb to poprostu podmien liczniki i zobacz czy szyby rusza na tym co miales wczesniej...
Immo w tym momencie nie powinno mieć żadnego znaczenia bo wyzerowane jest na sterowniku (mogę podłączyć obojętnie jaki licznik i będzie chodził) auto też będzie odpalało bez transponderów itp. Wczoraj podłączałem nawet budziki od benzyniaka i auto odpalało :-D Niestety szyby nadal nie chodzą:-(eFIeLiPeO pisze:cos dziwnie mi to wyglada ze modul padl.... sam pisales na poczatku, ze po WYMIANIE licznika... qrde co do licznika to nie wiem czy mozna immo3 wymienic na immo2... hmmm gdzies jest temat na temat wymiany licznikow... a co do szyb to poprostu podmien liczniki i zobacz czy szyby rusza na tym co miales wczesniej...
sprawdz czy dochodzi zasilanie na silniczek kierowcy w drzwiach... tylko to mi przychodzi do glowy....
Bezpieczniki sprawdzone ?Zwróć uwagę na jak dobrze pamietam 14 .Oswietlenie działa ?
Re: Co ma Licznik do elektrycznych szyb?
Zasilanie musi być bo domykanie i otwieranie szyb starowane z zamka kierowcy działa tak jak powinno. (czyli teoretycznie moduł powinien być sprawny) Oświetlenie wnętrza działa(jeżeli chodzi o lampki w podsufitce). Podświetlenie przycisków szyb nie działa.eFIeLiPeO pisze:sprawdz czy dochodzi zasilanie na silniczek kierowcy w drzwiach... tylko to mi przychodzi do glowy....
Przełącznik od szyb też podmieniałem. Dla pewności zdjąłem tapicerkę i sprawdziłem czy we wtyczce od silniczka pojawia się gdzieś "+" po wciśnięciu któregoś z przycisków. Okazuje się ,ze wszystko jest tak jak być powinno bo znalazłem wszystkie 4 "+"
Zastanawia mnie ten brak łączności z modułem komfortu .
haluiczeq, masz moduł komfort 1C0 który dostaje info o włączonej stacyjce po CAN z zegarów a nie po + ze stacyjki jak moduł 1J0 - niestety - wymieniając zegary sam sobie sprawiłeś niespodziankę
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR
, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Re: Co ma Licznik do elektrycznych szyb?
No to ładny kibelgrg474 pisze:haluiczeq, masz moduł komfort 1C0 który dostaje info o włączonej stacyjce po CAN z zegarów a nie po + ze stacyjki jak moduł 1J0 - niestety - wymieniając zegary sam sobie sprawiłeś niespodziankę

załóż s powrotem
haluiczeq pisze:Zegary które do tej pory miałem w aucie to VDO Sport Edition (z 2003r - czyli jak wiadomo immo3)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5